Nyhed
06. maj 2009 | 19:44

Danske instruktører i Hollywood

Mange danske instruktører har taget springet til Hollywood, oftest uden stor succes. Ole Bornedal forsøger for anden gang.

Af Line Bitsch Herdel

Den danske instruktør Ole Bornedal, der står bag film som Nattevagten , Vikaren og Jeg er Dina , er i øjeblikket aktuel med thrilleren Fri os fra det onde .

Nu flytter Bornedal imidlertid karrieren til Hollywood.

Ikke bare skal to af Bornedals film, Vikaren og Kærlighed på film , laves i amerikanske versioner. Produktionsselskabet Focus Features har også hyret Bornedal til at skrive og instruere filmatiseringen af Dean R. Koontz’ bestseller-roman, The Husband .

Kidnapningsdrama
Filmen, der ventes at påbegynde optagelserne i starten af 2010, handler om landskabsarkitekten Mitch, som skal redde sin kidnappede kone.

For at skaffe de to millioner dollar i løsesum må han begive sig ud i en skræmmende underverden – en underverden, han aldrig før har oplevet, men som er rystende tæt forbundet med hans egen virkelighed.

Ole Bornedal har tidligere instrueret et amerikansk remake af sin store gennembrudsfilm Nattevagten , som i modsætning til den originale danske version ikke høstede de store roser.

Han har da også selv til Ekko kaldt The Nightwatch , der har Ewan McGregor og Nick Nolte i hovedrollerne, for en dårlig kopi .

De har prøvet lykken
Ole Bornedal er ikke den eneste danske instruktør, som har forsøgt at slå igennem i USA.

Allerede i 1925 forsøgte den danske stumfilminstruktør Benjamin Christensen sig med en række Hollywood-horrorfilm produceret af Metro-Goldwyn-Mayer. I nyere tid har Mikael Salomon, Jonas Elmer, Nicolas Winding Refn og Martin Barnewitz taget springet til Hollywood.

Hidtil er det dog kun Bille August og Susanne Bier, som er slået igennem som internationale instruktører.

Nikolaj Arcel har humoristisk beskrevet sin nedtur i filmens mekka i essayet It’s Hollywood, Baby!

© Filmmagasinet Ekko