Cph:Dox 2018
24. mar. 2018 | 06:51

Danskproduceret vinder af Cph:Dox

Foto | Fasad
De medvirkende i The Raft mødes over 40 år efter et vildt eksperiment igen for at snakke om, hvad der skete dengang de sejlede en tømmerflåde over Atlanten.

Den danske co-produktion The Raft tager overraskende hovedprisen på årets dokumentarfestival, hvor også danskerne Katrine Philp og Lasse Lau vinder priser.

Af Nicki Bruun

I går aftes uddelte dokumentarfestivalen Cph:Dox priser ved en uddeling på det flotte Kunsthal Charlottenborg. 

Og det blev en god aften for danske filmfolk. Vinderen af hovedprisen i konkurrencen Dox:Award er nemlig The Raft, der er co-produceret af det danske selskab Bullitt Film med Vibeke Vogel i spidsen.

Filmen af svenske Marcus Lindeen er en genfortælling af alle tiders mærkeligste sociale studie i sex, vold og gruppeadfærd – udtænkt af den mexicanske antropolog Santiago Genovés. Fem mænd og seks kvinder sejlede i 1973 på en tømmerflåde over Atlanten, og i The Raft mødes nogle af dem igen for at se tilbage på eksperimentet. 

Ekkos anmelder gav filmen fire stjerner, mens det internationale kritikerpanel, der under festivalen har vurderet hovedkonkurrencens film, er knap så begejstret. I panelet fik den et beskedent gennemsnit på 2,3 stjerner ud af 4 mulige, og helt i bund var Politikens Michael Bo, som blot gav den 1 stjerne og skrev, at der ikke kommer særligt meget ud af eksperimentet. 

Til gengæld var panelet med et stjernegennemsnit på 3,3 stjerner begejstret for den sjove og rørende América, der får en Special Mention i hovedkonkurrencen for skildringen af tre voksne brødre, som flytter ind hos deres 93-årige bedstemor.

Populær Ekko Shortlist-vinder
Der er ligeledes blevet uddelt priser til filmene i de fem andre konkurrencer på Cph:Dox. Også her finder man danskere blandt vinderne. 

Instruktøren Lasse Lau vinder i konkurrencen Nordic:Dox Award for sin film om forholdet mellem Grønland og Danmark, Lykkelænder

”Med sin tørre humor og nøjsomme fortælling udstiller Lasse Lau vores uvidenhed om Grønlands sælsomme kultur og forhold til rigsfællesskabet,” skriver Ekkos anmelder om filmen. 

Alle vinderne er blevet udvalgt af internationale juryer bestående af branchefolk. Med undtagelse af Politikens Publikumspris, hvor vinderen findes gennem publikumsstemmer. 

Prisen går til Katrine Philps Falske tilståelser. Den handler om en dansk forsvarsadvokat, som i USA arbejder for at forhindre falske tilståelser, der nogle gange opstår under de barske afhøringer. 

Katrine Philp vandt med Book of Miri prisen for bedste dokumentar ved det første Ekko Shortlist Awards i 2014 og har siden lavet flere dokumentarer om flygtninge og kulturmøder. 

Svær ungdomskærlighed
Cph:Dox slutter officielt søndag 25. marts, men der er traditionen tro blevet lavet ekstravisninger af de mest populære film i dagene efter. 

For eksempel kan man se Welcome to Sodom, der er den bedst anmeldte film i Ekkos stjernebarometer, den 27. marts i Empire Bio. Vinderen Falske tilståelser kan ses samme dag i Grand Teatret. 

Vil man se vinderen af hovedprisen, The Raft, kan man nå den sidste visning i dag lørdag på Kunsthal Charlottenborg. 

Endelig vil vi gerne slå et ekstra slag for Skjold & Isabel af Ekko Shortlist-instruktøren Emil Næsby Hansen. Vores anmelder gav filmen om den svære ungdomskærlighed fem stjerner, og den stærke debut kan ses både lørdag i Empire Bio og den 26. marts i Grand Teatret.

Cph:Dox-vindere 2018

 

Dox:Award
Vinder: The Raft, Marcus Lindeen
Special Mention: América, Erick Stoll og Chase Whiteside

F:act Award
Vinder: Laila at the Bridge, Elizabeth Mirzaei og Gulistan Mirzaei

Nordic:Dox Award
Vinder: Lykkelænder, Lasse Lau
Special Mention: The Night, Steffan Strandberg

New:Vision Award
Vinder: Wild Relatives, Jumana Manna
Special Mention: Translations, Tinne Zenner

Next:Wave Award
Vinder: Beautiful Things, Giorgio Ferrero og Federico Biasin
Special Mention: Minding the Gap, Bing Liu
Special Mention: Conventional Sins, Anat Yuta Zuria og Shira-Clara Winther

Politikens Publikumspris
Falske tilståelser, Katrine Philp

Trailer: The Raft

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko