Interview
24. feb. 2017 | 21:35

”Det er ikke slut med vådt tøj”

Foto | Anders Heinrichsen
28-årige Aske Bang modtog Publikum Prisen ved Ekko Shortlist Awards i våde sokker og underbukser, og selv om han nu er Oscar-nomineret, har han stadig udfordringer med tøjet, fortæller han fra Los Angeles.

Oscar-nominerede Aske Bang har mødt Sean Penn og talt foran 1000 mennesker i Hollywood, men har også måttet tørre sit tøj i den californiske sol.

Af Nicki Bruun

Midt i Oscar-travlhed og nyheden om hans kommende spillefilm, fangede vi Aske Bang på telefonen i solrige Hollywood.

Her finder han på søndag ud af, om han vinder en Oscar for bedste kortfilm med sin nominerede historie om kærlighed og kultursammenstød, Silent Nights.

Da han vandt Publikum Prisen ved Ekko Shortlist Awards sidste år, fortalte han på scenen, at han var løbet tør for rent tøj og stod i våde sokker og underbukser, fordi han ikke havde noget at tørre. 

Så det første spørgsmål er helt oplagt.

”Jeg vaskede faktisk tøj aftenen, inden jeg rejste, men for at det ikke skal være løgn gik tørretumbleren i stykker, så alt mit tøj var vådt om morgenen. Så jeg pakkede en taske med vådt tøj, som jeg så har hængt til tørre her i L.A. Så det er ikke helt slut med det våde tøj endnu,” fortæller Aske Bang med et grin.

”Men ellers er der totalt gang i den i dag. Vi befinder os lige nu på hotel Sunset Marquis, som er en lille oase midt i Hollywood. Vi er samlet Silent Nights- og Under sandet-holdet på hotellet, som er kendt for de mange stjerner, der har boet her. Rolling Stones har engang smidt et klaver ned i poolen, og Meryl Streep bor her også. Så det er et rigtigt fancy sted.”

Overrasket over fremmøde
Aske Bang blev forleden kaldt en ny stjerne af Zentropas Peter Aalbæk Jensen, som støtter instruktørens kommende spillefilm Døden kører Audi. Det er en filmatisering af Kristian Bang Foss’ bog om handicaphjælperen Asger og en kronisk sygs rejse til Marokko.

Men Aske Bang skal lige vænne sig til de vilde forhold blandt stjernerne i Los Angeles og vil meget gerne dele æren med alle de tilknyttede på Silent Nights.

”Vi er taget flere herover fra holdet, og det er fedt at dele oplevelsen med så mange andre, der har lavet filmen. Vi var til en screening af Silent Nights tirsdag aften, og jeg troede, at det ville være i en lille biograf, men da vi åbnede døren, var den lige så stor som Imperial. Der sad 1.000 mennesker. Jeg skulle op og lave Q&A bagefter og fik et chok, for jeg regnede ikke med, at det skulle være så stort,” siger Aske Bang benovet.

”De viste alle de nomineredes film, og de er skidegode alle sammen, så det er et rigtigt hårdt felt. Det er meget forskellige, men gode film, og det var dejligt at se dem og møde folkene bag.”

”Da vi var ude og gå en tur i går, stødte vi også på Sean Penn. Han gik lige forbi, og det kan jo ske her i Hollywood,” fortæller Aske Bang og ler endnu engang.

Lidt surrealistisk
Selv om Aske Bang glæder sig meget til endelig at komme i gang med sin første spillefilm, er opmærksomheden lige nu rettet mod søndagens Oscar-uddeling.

”Lige nu fylder det her Oscar-show rigtigt meget, men om to ugers tid kan jeg nok begynde at tænke på spillefilmen. Vi har snakket lidt om, at den måske allerede skal filmes til sommer. Ambitionen er i hvert fald, at den skal filmes i år, for det er jo med at få lavet sin spillefilm hurtigt og smede, mens jernet er varmt.”

”Jeg har hele tiden haft fornemmelsen af, at Zentropa har troet på det her projekt, men selvfølgelig hjælper al den medvind og positive omtale. Peter Aalbæk har hele tiden sagt, at vi skal lave den her film på den ene eller anden måde, så det er ikke bare på grund af det her Oscar-hejs.”

Det har været en spændende og overrumlende oplevelse, at være ovre og promovere sin film sammen med Kim og Tivi Magnusson fra M&M Productions, som gennem dygtighed og måske noget andet har vundet flere Oscars i kortfilm-kategorien.

”Jeg ved faktisk ikke, om der er en decideret hemmelighed bag det, men både Kim og Tivi er gode til at gå rundt og snakke med folk og fortælle stolt om filmen. Det handler grundlæggende bare om at få så meget opmærksomhed som muligt på filmen. Jeg tager det som et eventyr, men det er surrealistisk. I starten var det lidt svært, fordi jeg ikke er vant til at tale engelsk, men nu har jeg fået styr på det.”

Trump og surfing
Da vi bad Aske Bang om at gætte på alle Oscar-vinderne, pegede han ikke på sig selv. Dansk beskedenhed eller kynisk beregning?

”Jeg har læst en masse artikler om, at folk spår den franske Ennemis intérieurs til at vinde. Det kommer an på, om medlemmerne stemmer politisk. Min fornemmelse er, at hele den her Trump-ting fylder meget herovre, så folk har lyst til at give ham en hilsen i form af at stemme på den film,” fortæller Aske Bang.

”Da jeg kom herover sidst, var der folk i lufthavnen, som demonstrerede mod Trump, og til Akademi-middagene bliver der ikke talt så pænt om ham. Så de siger også, at Silent Nights er vigtig film lige nu, fordi de sætter dens temaer i forbindelse med, hvad der sker herovre.”

Inden turen til Hollywood fortalte Aske Bang, at han så meget frem til at surfe på den amerikanske vestkyst, men det har der ikke været tid til endnu.

”Indtil videre har jeg ikke fået mulighed for det, men jeg håber at kunne surfe en af de næste dage eller efter Oscar-showet. En ting er helt sikkert: Jeg skal ud og surfe! Nu er jeg rejst om på den anden side af jorden, og Stillehavet ligger lige ved siden af. Så jeg glæder mig, for solen skinner.”

Kommentarer

Aske Bang

Født 1988 i København.

Dansk filminstruktør og skuespiller.

Uddannet instruktør fra Den Danske Filmskole i 2015.

Har adskillige film på Ekko Shortlist, herunder to i top 5, Den fremmede og Ladyboy.

Vandt for bedste fiktion med Ladyboy til Ekko Shortlist Awards 2014.

Vandt Publikum Prisen med Den fremmede til Ekko Shortlist Awards 2016.

Nomineret for bedste kortfilm med Silent Nights til Oscar-showet den 26. februar.

© Filmmagasinet Ekko