Nyhed
02. dec. 2019 | 15:20 - Opdateret 05. dec. 2019 | 11:26

Dokumentarhelt dømt for dyremishandling

Foto | Phie Ambo
Landmanden Niels Stokholm bliver i Phie Ambos dokumentar Så meget godt i vente fra 2014 hyldet for sit biodynamiske landbrug, men nu er han blevet dømt for dyremishandling.

Instruktøren Phie Ambo hyldede biodynamisk landmand i berømt dokumentarfilm, men nu har han fået en dom og forbud mod at have med dyr at gøre i tre år.

Af Frederik Hoff

Det er ikke mange landmænd beskåret at blive hyldet i en stor dokumentarfilm af en af Danmarks førende, politisk bevidste instruktører.

Men det skete for Niels Stokholm fra Thorshøjgård, da den anerkendte dokumentarfilminstruktør Phie Ambo tegnede et ovenud positivt portræt af den biodynamiske landmand i Så meget godt i vente fra 2014.

Her blev Stokholm – der leverede produkter til Michelin-restauranten Noma – fremstillet som et lysende eksempel på et bæredygtigt landbrug og ordentlig dyrevelfærd.

Men nu er den 86-årige landmand fra Nordsjælland blevet dømt for dyremishandling. Straffen er umålt til 30 dages betinget fængsel og forbud mod at have noget med dyr at gøre i tre år, skriver Helsingør Dagblad.

Nægtede drikkekopper
Phie Ambo er sammen med sin mand, instruktøren Anders Morgenthaler, fortaler for bæredygtighed og har gået forrest i klimakampen.

Ambos seneste dokumentar, Genopdagelsen, skildrer således et miljøvenligt eksperiment med børn fra Den Grønne Friskole, som instruktørparret selv har stiftet.

Ekkos anmelder kritiserede dog filmen for ikke at spille med åbne kort.

I Så meget godt i vente lægges der dog ikke skjul på, at økologikontrollen er på nakken af Niels Stokholm. Det skyldes, at han dengang nægtede at installere drikkekopper til sine sjældne køer af racen rød dansk malkekvæg.

Han mente ikke, at det var godt for dyrenes maver at have så let adgang til vand.

Efter filmen, i marts 2018, blev der fundet en kalv på gården, som var død af tørst, og en anden kalv måtte aflives grundet dehydrering.

Derfor er både Niels Stockholm og en 59-årig medhjælper, Rita Hansen, dømt for dyremishandling.

Noma stopper samarbejde
Rita Hansen udtaler til Landbrugsavisen, at hun ikke kan forstå dommen. Hun mener, at kalvenes problemer skyldes vinteren 2018, hvor gården overtog en besætning af forsømte køer.

Mange af de 72 kreaturer havde i forvejen store problemer, mener hun.

Niels Stokholm har selv bolig på Thorshøjgård. Men efter dommens forbud mod at arbejde med dyr må han ikke længere opholde sig i staldene eller i nærheden af dyrene. Driften af landbruget skal overtages af andre.

Michelin-restauranten Noma er stoppet med at aftage produkter fra gården.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko