Nyhed
20. aug. 2019 | 19:45

Dronningen nomineret til stor filmpris

Foto | Rolf Konow
Anne (Trine Dyrholm) indleder i Dronningen en affære med sin teenage-stedsøn Gustav (Gustav Lindh). Det udvikler sig forventeligt på en meget ulykkelig måde.

”Et frydefuldt chok for øjne og sjæl,” siger dansk jury om May el-Toukhys dystre drama, der skal konkurrere med stærke film fra fire nordiske lande om at vinde Nordisk Råds Filmpris.

Af Frederik Hoff

Allerede inden den danske premiere på Dronningen i marts havde filmen med Trine Dyrholm i hovedrollen vundet publikumsprisen på både Sundance og Göteborg-festivalen.

Også anmelderne var vilde med May el-Toukhys dystre drama. Ekkos anmelder kvitterede med topkarakteren seks stjerner og kaldte filmen ”et raffineret og kompromisløst drama”.

Siden har historien om en midaldrende kvindes forhold til sin stedsøn solgt over 300.000 billetter i Danmark. Nu kan den også vinde Nordens mest eftertragtede filmpris.

En jury bestående af tre filmkritikere har nemlig ud fra et helt års danske film valgt Dronningen som det danske bud, der skal dyste mod filmene fra de fire andre nordiske lande.

Ifølge dem er Dronningen nomineret, fordi den tør bryde med vante filmopfattelser og er ”et frydefuldt chok for øjne og sjæl”.

Overlevende fra Utøya
I løbet af de seksten år, Nordisk Råds Filmpris er blevet uddelt, er en dansk film løbet med sejren fem gange – senest i 2013 med Thomas Vinterbergs Jagten.

Der er umiddelbart gode chancer for en sjette sejr, men de andre lande byder også ind med spændende titler.

Den nominerede fra Finland er kærlighedshistorien Aurora, mens det norske bud er skuespilleren Tuva Novotnys instruktørdebut, forældredramaet Blind Spot, der vandt hovedprisen på Cph Pix i 2018.

Den eneste dokumentar er svenske Rekonstruktion Utøya, som med hjælp fra fire overlevende genfortæller oplevelserne fra Anders Breiviks terrorangreb på den norske ø i 2011.

Stærk islænding
Den måske stærkeste konkurrent kommer i form af den islandske En hvid, hvid dag, som Ekkos chefredaktør svært begejstret skrev om under årets Cannes-festival.

Det er danskuddannede Hlynur Pálmasons opfølger på spillefilmdebuten Vinterbrødre fra 2017. Hans nye film handler om en mand, der sørger over sin afdøde kone, som han også mistænker for utroskab.

Med Nordisk Råds Filmpris følger en pengepræmie på 350.000 kroner, som vil blive delt ligeligt imellem instruktør, manuskriptforfatter og producent. Hvis Dronningen løber med sejren, bliver det altså May el-Toukhy, manuskriptforfatter Maren Louise Käehne og producerne Caroline Blanco og René Ezra, der skal dele gevinsten.

Vinderen offentliggøres den 29. oktober i Stockholm.

Trailer: Dronningen

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko