Nyhed
25. sep. 2014 | 10:36

Ekko udgiver kortfilm til konfirmanderne

Foto | Anders Walter
Kortfilm & konfirmander findes den danske Oscar-vinder, Helium, om en døende dreng, som sammen med sin ven opfinder et fantasirige for at forsone sig med døden.

Den danske Oscar-vinder Helium og syv af Nordens bedste kortfilm udkommer med en eksklusiv booklet, som Ekko har lavet i samarbejde med folkekirken.

Af Morten Scriver Andersen

Folkekirken har altid spillet med i dansk kulturliv ved at inddrage kunsten, musikken og litteraturen – og nu også filmen.

Helsingør Stift har indledt et samarbejde med Filmmagasinet Ekko, som foreløbigt resulterer i Kortfilm & konfirmander. Udgivelsen består af en dvd med otte af Nordens bedste kortfilm samt en booklet, der blandt andet byder på statements fra instruktørerne og et essay om filmens ånd af Peter Schepelern.

De otte film indeholder ikke nødvendigvis et kristent budskab, men behandler almene, etiske og eksistentielle emner. Det kan anvendes i konfirmationsforberedelsen, men kan også være relevant i religion og dansk i folkeskolen. Til hver film er der udarbejdet et undervisningsmateriale.

”Folkekirken behøver ikke nødvendigvis vise portrætfilm om Jesus for at få konfirmander til at forholde sig til tro. Ved at indgå et samarbejde med Ekko kan folkekirken supplere biblens historier med et filmsprog, de unge forstår,” siger Rebecca Rudd, som er mediekonsulent ved Helsingør Stift.

Udgivelsen er støttet af Det Danske Filminstitut og Stiftsrådet i Helsingør Stift.

Rebecca Rudd håber, at initiativet vil kunne åbne for et større samarbejde med filmbranchen. ”I Finland støtter kirken via en fond film- og tv-produktioner med flere millioner kroner hvert år. Det kunne man også godt forestille sig herhjemme,” mener hun.

Blandt filmene på dvd’en er Anders Walters danske Oscar-vinder, Helium, om en døende dreng og hans ven, som opfinder et fantasirige for at forsone sig med døden. Det er første gang, at den magisk-realistiske film bliver tilgængelig på dvd i Danmark.

”Jeg kan huske, hvordan jeg selv stod af på kristendommen i konfirmationsforberedelsen, fordi vi blev stopfodret med film om biblen. Med Helium håber jeg, at kommende konfirmander kan få en mere åben indgang til at diskutere tro,” siger Anders Walter.

For Ekkos chefredaktør Claus Christensen har samarbejdet med folkekirken været et interessant møde med den teologiske verden.

”Teologer læser et plot med lidt andre briller, end vi er vant til her i huset. Men mange kunstneriske kortfilm behandler eksistentielle emner på en måde, som de unge virkelig kan forholde sig til. Så der er indlysende fordele ved et samarbejde,” siger han.

Kortfilm & konfirmander kan købes fra Ekkos hjemmeside sammen med adgang til undervisningsmaterialet. Ud over Helium indeholder dvd’en norske Bawke og Sniffer, svenske Bror min og Djur jag dödade förra sommaren samt danske 3000 meter, Overgang og dokumentaren Side om Side.

Trailer: Helium

Kommentarer

Kortfilm & konfirmander

Filmmagasinet Ekko og Helsingør Stift har med Kortfilm & konfirmander samlet otte fremragende nordiske kortfilm – små fortællinger, der forholder sig til eksistentielle temaer som kærlighed, ansvar, tab og tro.

Filmene udgives med en eksklusiv booklet, der blandt andet byder på instruktørernes kommentarer og et essay om Filmens ånd af filmhistoriker Peter Schepelern.

Med dvd’en følger adgang til en vejledning i, hvordan filmene kan bruges i undervisningen.

Bestil udgivelsen her.

Filmene på dvd’en:

Bawke
Instr. Hisham Zaman
Norge, 2005

3000 meter
Instr. Gorm Just
Danmark, 2012

Djur jag dödade förra sommaren
Instr. Gustav Danielsson
Sverige, 2012

Helium
Instr. Anders Walter
Danmark, 2014

Bror min
Instr. Jens Jonsson
Sverige, 2002

Overgang
Instr. Jesper Quistgaard
Danmark, 2013

Side om side
Instr. Christian Sønderby Jepsen
Danmark, 2008

Sniffer
Instr. Bobbie Peers
Norge, 2006

© Filmmagasinet Ekko