Nyhed
12. juni 2020 | 12:44 - Opdateret 14. juni 2020 | 11:04

Ekstra millioner til film- og tv-branchen

Foto | Leif Jørgensen
På Det Danske Filminstitut i København havde man anmodet om en økonomisk saltvandsindsprøjtning til filmbranchen, og det har politikerne nu leveret.

Folketinget laver hjælpepakke på tyve millioner kroner til produktioner, der blev tvunget til at stoppe under coronakrisen og har ligget stillet i flere måneder.

Af Nicki Bruun og Claus Christensen

Efter en lang nedlukning er produktionerne i den danske film- og tv-branche så småt begyndt igen. Det har været hårdt for producenterne at stoppe midt under optagelserne og ligge stille i en periode, men nu har Folketinget besluttet at oprette en særlig hjælpepulje.

”Coronakrisen og den medfølgende nedlukning har ramt alle dele af vores samfund. Derfor har regeringen sammen med Folketingets partier etableret ordninger, der skal hjælpe så mange som muligt,” udtaler Joy Mogensen i en pressemeddelelse udsendt af Kulturministeriet.

”Men der er stadig brug for en ekstra håndsrækning til nogle særligt udsatte brancher – og derfor sætter vi nu ind med en særlig pulje på tyve millioner kroner, der er målrettet de film- og tv-produktioner, der har været ramt af hårde økonomiske tab, fordi produktionerne måtte sættes på pause under nedlukningen,” fortsætter kulturministeren.

”Puljen kommer ikke til at løse alle film- og tv-branchens udfordringer, men forhåbentlig kan midlerne bidrage til at hjælpe flere producenter gennem krisen.”

Overskud fra Danske Spil
De tyve millioner kroner til den danske film og tv-branche er del af det såkaldte kulturelle aktstykke for 2020, som Folketingets Finansudvalg har etableret af overskuddet fra Danske Spil og udbyttet fra Det Danske Klasselotteri.

Beløbet på tyve millioner kroner svarer meget godt til, hvad Det Danske Filminstitut håbede på. Her har direktør Claus Ladegaard anmodet om et ekstraordinært beløb på 20-25 millioner kroner.

Og pengene falder på et tørt sted.

”Jeg har sagt til Kulturministeriet, at jeg finder det dybt problematisk, at der er producenter, som er vigtige for danske film, der er landet i en situation, hvor de render rundt med nogle ekstreme udgifter, som ingen hjælpepakker holder hånden under,” sagde Claus Ladegaard til Mediawatch den 22. maj 2020.

Tabet er meget større
Støttebeløbet ligger dog langt fra Producentforeningens anmodning om en samlet hjælpepakke på 75 millioner kroner.

”Jeg vil gerne understrege, at vi er rigtigt glade for de tyve millioner kroner, der er afsat. Men det er ikke meget i forhold til de tab, branchen har konstateret,” siger Jørgen Ramskov, direktør for Producentforeningen, til Mediawatch.

Han mener, at der er et tab på 54 millioner kroner på primært tv-produktioner, som Det Danske Filminstitut ikke har støttet. Dette tab bliver ikke dækket af den nye hjælpepakke.

Det er Claus Ladegaard ifølge Mediawatch enig i. Begge direktører sætter deres lid til overskydende licensmidler.

”Vi har vores øjne stift rettet mod de overskydende licensmidler på 90 millioner kroner. Vi ser gerne, at nogle af de penge bliver givet til DR, og at DR så bliver forpligtet til at hjælpe en del af de producenter, der hænger på en regning, som er opstået på produktioner til DR,” siger Jørgen Ramskov.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko