Nyhed
03. juli 2012 | 15:01

Elmer og Tolsgaard på slap line

Foto | Helene Withington
Jonas Elmer og Rune Tolsgaard

Instruktøren og komikeren har improviseret sig frem til en ganske alvorlig film om kærlighed og dating. De løftede lidt af sløret i Ebeltoft.

Af Helene Withington

Jonas Elmer og Rune Tolsgaard er egentlig et umage makkerpar. Den ene er instruktør med film Let’s Get Lost, Monas verden og Nynne på cv’et. Den anden er komiker og tv-mand især kendt fra Drengene fra Angora.

Sammen har de lavet konceptet til en film, der er endnu ikke har fået en titel.

”Vi vil fortælle om en film, vi har arbejdet på i tre år, og som forhåbentlig bliver færdig til jul,” startede Jonas Elmer, da han og Tolsgaard sad foran publikum under Ekkos kursus på Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft.

”Vi oplevede begge at lykkes med noget tidligt i karrieren, som vi måske havde svært ved at følge op på. Jeg ville gerne opleve den der umiddelbarhed igen,” sagde Rune Tolsgaard, før Elmer tog over:

”Vi mødtes første gang i en brandert. Rune kom over til mig og sagde: ’Hva’ så, skal du ikke snart lave noget godt?’”

Elmers hurtige genreplik lød: ”Hvad med dig selv?” – og hermed var kimen til deres partnerskab lagt.

Måtte ikke blive til noget
Filmen, de startede på, var baseret på den improvisationsmetode, som Elmer med stort held anvendte i debuten Let’s Get Lost.

”Grunden til, at Let’s Get Lost stadig holder, er, at der kommer noget liv op på lærredet. Det liv ville jeg gerne prøve at skabe igen,” sagde han.

”Vi mødtes én gang om ugen med nogle skuespillere og lavede improviserede forløb over tre en halv time. Det genererede utrolig mange fantastiske ideer. Den eneste regel var, at det ikke måtte blive til noget. For hvis man har et alt for klart mål, begrænser det kreativiteten,” fortsatte han og tilføjede, at reglen blev brudt.

”På et tidspunkt var jeg til et møde med en redaktør på TV 2 om en tv-serie, hvor vi pludselig kommer til at snakke om en hel masse andet. Jeg fortæller, at jeg har den her spillefilm med Rune. Han spørger, hvem der er producer – ’ingen’, svarer jeg. Finansiering – ingen. Kendte skuespillere – ingen. Så siger han: ’Jeg synes, det lyder utrolig spændende. Jeg gi’r dig to millioner, hvis du gi’r os en pilot.’ Der besluttede vi, at det skulle blive til noget.”

Live improvisation
For at demonstrere, hvad improvisationsmetoden rent praktisk går ud på, tog Elmer og Tolsgaard fusen på publikum i Ebeltoft og opførte en improvisationsscene.

Udgangspunktet var, at Tolsgaards karakter skulle afsløre over for Elmers, at han var bøsse. Først spillede de situationen, hvor Tolsgaards karakter havde højere status end Elmers – og derpå byttede de rundt.

Man kunne høre en knappenål falde i salen, mens opførslen stod på.

”’Status’ er sådan et gammelt, dejligt udtryk inden for improvisation. Guruen inden for området, Keith Johnstone, talte meget om ’status’, og det kan være et glimrende udgangspunkt for at få noget til at ske i scenen. Mennesker har altid forskellig status i en given situation, og det kan give en god dynamik og konflikt, hvis man arbejder med roller ud fra det begreb,” forklarede Jonas Elmer bagefter.

Tolsgaard fortalte om arbejdet med improvisation i filmen:

”Det er jo meget Jonas’ metode det her. Jeg havde lavet improvisation med Drengene fra Angora, men han har en meget mere teoretisk tilgang til det. Men det var utroligt at se, hvordan en scene, der startede i en svømmehal, kunne ende et helt andet sted.”

Fræk chat
Elmer og Tolsgaards film er en multi-fortælling med afsæt i tre meget forskellige dates. Makkerparret lod Ekkos kursister være testpublikum på en scene, de selv var i tvivl om, hvordan skulle turneres.

I scenen ser man en gift, midaldrende mand og skabsbøsse (spillet af Uffe Rørbæk fra De nattergale) chatte frækt med en ung, homoseksuel fyr (Thomas Ernst).

Spørgsmålet var, hvor langt de to skulle gå i deres eksplicitte udbasunering af deres seksuelle fantasier.

Interessante skænderier
Publikum gav deres uforbeholdne mening til kende, mens Elmer og Tolsgaard grinende afslørede, at deres samarbejde undervejs havde slået gnister.

”Vi har skreget af hinanden undervejs. Vi skændtes også i går, da vi skulle forberede det her. Men det er altid interessante skænderier!” sagde Jonas Elmer.

Rune Tolsgaard supplerede:

”Ja, på den måde har det også været interessant at mødes med så forskellig baggrund. Fra tv er jeg vant til, at tingene skal gå stærkt, mens det her projekt har taget utrolig lang tid. Det her netdating-tema har vi været lidt uenige om. Du syntes, det var interessant i sig selv, mens jeg gik mere op i, at det blev en historie om folk, der ledte efter kærlighed.”

”Jeg synes, der er noget meget fascinerende i det der dating,” indskød Jonas Elmer. ”Der er vildt mange mennesker, der har en datingprofil. Så hvis du er interesseret i både fransk bourgogne-vin og analsex, så kan finde nogle, som har de samme interesser!”

Kræftsyg tøjekspedient
I en af historierne i filmen fortæller en pæn tøjekspedient (spillet af Bo Carlsson) sin date, at han har kræft. Ligesom historien mellem Uffe Rørbæk og Thomas Ernst er det en historie, der blev improviseret frem.

”Vi prøvede en masse ting af, og noget er kommet med i den endelige film, og noget er røget ud. Men da Bo Carlsson kom med på prøverne, medbragte han en masse energi og spillelyst – og han havde bare den her sammenbidthed, som gjorde, at vi fik en kæmpe sympati for ham,” sagde Rune Tolsgaard.

”Jeg var engang inde i en tøjbutik med en herreafdeling i kælderen,” fortalte Jonas Elmer.

”Mens jeg ventede, stod jeg bare og kiggede på de ben, der gik forbi udenfor. Og jeg tænkte: ’Tænk at stå og kigge på det en hel dag.’ Det snakkede vi om, og vi tænkte, at det kunne være sjovt til Bo. Hvad sker der, hvis han har det her røvsyge arbejde og kommer hjem til en sur kone.”

”Ja, og hvad så med at give ham kræft?!” indskød Rune Tolsgaard, hvorefter Elmer hurtigt replicerede:

”Ja – der var den!”

Tolsgaard og Elmers film forventes at have premiere i 2013.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko