Nyhed
11. dec. 2021 | 21:20 - Opdateret 11. dec. 2021 | 22:03

Flugt vinder tre priser og Bier hyldes

Foto | Final Cut for Real
Den animerede dokumentarfilm Flugt skildrer en ung afghaners flugt til Danmark og viser omkostningerne ved at holde på en hemmelighed i mange år.

Stor dansk aften ved den europæiske pendant til Oscar, hvor Flugt vinder tre priser og Susanne Bier hyldes for hendes samlede værk.

Af Claus Christensen

For et år siden gjorde Thomas Vinterbergs Druk rent bord ved European Film Awards med triumf i aftenens fire store priser, hvilket var alle de kategorier, den var nomineret i.

En historisk aften for dansk film.

Men i år kunne næsten måle sig med sidste år.

Aftenen i Berlin startede nemlig med en fornem hyldest til Susanne Bier, der modtog æresprisen European Achievement in World Cinema. Det er en anerkendelse af hendes alsidige og lange internationale karriere, der inkluderer Oscar-vinderen Hævnen, Netflix-succesen Bird Box og senest thriller-serien The Undoing med Nicole Kidman og Hugh Grant.

Veninden og den tidligere rektor på Den Danske Filmskole, Vinca Wiedemann, overrakte prisen og fremhævede Biers energi, intelligens og humor. Men også Biers rolle som bølgebryder.

”Frygtløs og ved at investere alle dine kunstneriske talenter og strategiske evner, men også med hårdt arbejde, brød du glasloftet for kvindelige instruktører,” sagde Vinca Wiedemann.

”Helt ærligt, jeg var sikker på, at det måtte være en fejl, da jeg fik brevet om denne pris. Jeg tænkte: ’Jeg må hellere svare meget hurtigt, for så kan de ikke trække det tilbage.’”

I stilling til Oscar
Men hermed var hæderen til dansk film ikke forbi.

Jonas Poher Rasmussen vandt med den animerede dokumentarfilm Flugt både prisen for bedste animationsfilm, bedste dokumentarfilm og European University Film Award.

Flugt skildrer en ung afghaners flugt til Danmark og viser omkostningerne ved at holde på en hemmelighed.

Med priserne kører Flugt sig flot i stilling til næste års Oscar-show, hvor den kan skrive historie, hvis det lykkes at blive nomineret i kategorierne animation, dokumentar og internationale film.

Jonas Poher Rasmussen var med på en videoforbindelse. Ved modtagelsen af prisen for bedste animationsfilm hyldede han Ari Folman, som var nomineret for Where Is Anne Frank.

Flugt er min første animerede dokumentarfilm, og før din film Waltz with Bashir vidste jeg slet ikke, at genren eksisterede. Så jeg skylder dig meget,” sagde Jonas Poher Rasmussen henvendt til Folman.

Triumfen var omend endnu større, da den danske instruktør også vandt prisen for bedste dokumentar. Men her gik publikum glip af hans takketale, da lydforbindelsen til ham forsvandt.

Der tilfaldt også hæder til en tredje dansker. Peter Hjorth fik en pris for sit arbejde med visuelle effekter på den islandske film Lamb.

Bedste europæiske film
European Film Awards kæmper for at blive en slags europæisk pendant til Oscar.

Man har dog svært ved at give prisen et større folkeligt gennembrud, og for andet år i træk forhindrede pandemien komitéen i at holde et stort show.

Mange nominerede og vindere var kun til stede via et videolink. Anthony Hopkins, der fik prisen for bedste mandlige skuespiller for sin præstation i The Father, var helt fraværende. Her takkede instruktøren på hans vegne via et link.

Instruktøren Emerald Fennell fik en pris for Promising Young Woman, men hun havde på forhånd indtalt sin takketale på video, da hun skulle til et bryllup.

En anden af aftenens store vindere var Quo Vadis, Aida?, som handler om massakren i Srebrenica i 1995. Den vandt prisen for bedste europæiske film, Jasmila Zbanic fik prisen for bedste instruktør, mens Jasna Duricic hjemtog prisen for bedste kvindelige hovedrolle.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko