Nyhed
30. sep. 2021 | 12:37

Susanne Bier får en flot hæder

Foto | Les Kaner
Hun har opnået stor succes med sine film og serier i både Danmark og resten af verden. Nu får 61-årige Susanne Bier en ærespris for sin flotte karriere.

Den danske instruktør, der har vundet filmverdenens største priser og er blevet et stort navn i USA, får overrakt en ærespris ved det europæiske svar på Oscar-uddelingen.

Af Nicki Bruun

Susanne Bier er en af de største danske filmkvinder nogensinde. Den 61-årige instruktør har vundet nogle af filmverdenens mest hæderkronede priser.

Som den første kvindelige instruktør har hun vundet både en Oscar, en Golden Globe, en Emmy og en pris ved det europæiske svar på Oscar-uddelingen, European Film Award.

Og den 11. december kan hun skrive endnu en flot hæder på cv’et.

I forbindelse med årets udgave af European Film Awards får danskeren overrakt æresprisen European Achievement in World Cinema som anerkendelse af hendes alsidige og lange internationale karriere.

”Det er en stor fornøjelse for European Film Academy at overrække denne ærespris til Susanne Bier for hendes imponerende dedikation til filmhåndværket,” lyder det fra Pascal Edelmann, som er pressechef for European Film Academy, i en pressemeddelelse.

Et verdenskendt navn
Efter at være blevet uddannet på Den Danske Filmskoles instruktørlinje i 1987 spillefilmdebuterede Susanne Bier i 1991 med Freud flytter hjemmefra. Siden stod hun bag en række film, før instruktøren i 1999 fik det store kommercielle gennembrud med komedien Den eneste ene.

Dernæst slog Bier sig sammen med Anders Thomas Jensen, der skrev manuskriptet til hendes dogmefilm Elsker dig for evigt og det barske familiedrama Brødre.

Sidstnævnte fik en stjernespækket amerikansk genindspilning, og samarbejdet med Anders Thomas Jensen fortsatte i Efter brylluppet og Hævnen. Imellem de to var Susanne Bier rejst en tur til USA for at lave Things We Lost in the Fire fra 2007 med Halle Berry og Benicio Del Toro i hovedrollerne.

Filmen blev ikke den store succes, men instruktøren tog revanche, da Hævnen i 2011 vandt en Oscar og en Golden Globe.

Lykkens gang
Det efterfølgende udlandseventyr gik dog også galt, da anmelderne haglede hendes periodedrama Serena med stjernerne Jennifer Lawrence og Bradley Cooper ned.

Men tredje gang blev lykkens gang.

I 2016 lavede Susanne Bier den britiske krimiserie Natportieren, der blev en kæmpe succes med Emmy-priser og flotte anmeldelser. Siden har instruktøren stået bag den voldsomt populære Netflix-gyser Bird Box og HBO-serien The Undoing, der for alvor har gjort danskeren til et verdenskendt navn.

Susanne Bier arbejder nu på Showtime-serien The First Lady, som hun instruerer samtlige afsnit af. Dramaserien skildrer livet for forskellige præsidenters førstedamer gennem historien og har Viola Davis, Michelle Pfeiffer og Gillian Anderson på rollelisten.

Den får premiere til næste år.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko