Nyhed
28. okt. 2019 | 18:35 - Opdateret 29. okt. 2019 | 06:54

Manual til kamp for Radio24syv

Foto | uoplyst
Frederik Cilius – bedre kendt som Kirsten Birgit – er omringet af sin såkaldte Troldehær i forbindelse med aktionen mod statsministerens rådgiver Martin Rossen. Christian Jahnsen, der har lavet en detaljeret guide til stormløb mod politikerne,  sidder på hug iført solbriller foran Cilius.

16.700 medlemmer af privat Facebook-gruppe har fået en udførlig manual til, hvordan de skal lægge pres på politikerne og blandt andet mistænkeliggøre medlem af Radio- og tv-nævnet.

Af Claus Christensen og Nicki Bruun

Seniorkorrespondent Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm har for længst strakt våben. 

I sit satireprogram Den Korte Radioavis har radiopersonligheden – spillet af komiker Frederik Cilius – flere gange bedt sine medværter erkende, at Radio24syv på ærlig vis tabte udbuddet til Radio Loud, der ifølge hende havde bedre styr på udbudsbetingelserne. 

Men bag kulissen har en gruppe fans af Kirsten Birgit, der for nogle år siden blev kendt for at mobilisere en såkaldt Troldehær, skabt en organiseret kampagne for at redde programmet og resten af Radio24syv. 

Det skal se tilfældigt ud
På den private Facebook-side Den Korte Radioavis / Weekendavis – som har 16.700 medlemmer – skriver gruppens administrator Christian Jahnsen under overskriften ”Til kamp!” en udførlig manual til, hvordan folk kan lægge pres på politikere og Radio- og tv-nævnet, som gav sendetilladelsen til Radio Loud. 

”Så er det tid, kære Radio24syv-lytter og -fan! Vi er nu nået til det punkt, hvor radioen ikke længere kan gøre noget for at forhindre, at den bliver offer for et 24-karat justitsmord. Den eneste mulighed, der er tilbage, er voldsomme protester fra det danske folk,” lyder det i et opslag i weekenden, hvor Jahnsen indskærper en række forholdsregler. 

”Det er MEGET vigtigt, at du ikke skriver på vegne af gruppen her eller nogen troldehær og heller ikke på vegne af ansatte på Radio24syv. Du skriver som borger i Danmark og begejstret lytter til Radio24syv, der er skidesur over hele denne farce af en proces. Dette sker naturligvis for at sikre, at man ikke kan så tvivl om vores seriøsitet,” skriver han og fortsætter længere nede: 

”Du må MEGET gerne udføre handlingsplanen i tilfældig rækkefølge og fordele det over de næste 36 timer, således at din sidste handling finder sted mandag morgen/formiddag. Dette er for at sikre, at det ikke virker alt for orkestreret.”

Medlemmerne opfordres til at afrunde deres henvendelse til politikerne med følgende svada: ”Jeg nægter at stemme på en politiker, der uden at protestere vil lade dette her ske mod det danske folk.”

Tæppebombet med sure mails
Radio24syv har på torsdag 31. oktober sidste dag i æteren, hvorefter Radio4 overtager frekvensen på FM-båndet.

Facebook-gruppen Den Korte Radioavis / Weekendavis blev i 2016 oprettet som en fanside for satireprogrammet af Christian Jahnsen, der i en artikel på DR er blevet udråbt til Kirsten Birgits største fan.

”Det er så tydeligt, at det her har været chikane påbegyndt af Dansk Folkeparti, men afsluttet af Socialdemokratiet, som begge to hader at blive kritiseret og gjort grin med. Især de to, men nok også Venstre,” siger Christian Jahnsen til Filmmagasinet Ekko.

”At Venstre og Socialdemokratiet nu står i kø ved håndvasken og synes, at det skal undersøges, er kun, fordi de er blevet tæppebombet med sure mails fra borgerne.”

I Jahnsens handlingsplan er det detaljeret beskrevet, hvordan man først skal tilmelde sig en underskriftsindsamling – der er skrivende stund er på små 9.000 underskrifter – for at støtte Radio24syv.

Dernæst findes en lang række spørgsmål, som man opfordres til at sende til politikere og Radio- og tv-nævnet. Der er mail-adresser på partiernes medieordførere og den fungerende kulturminister. Og igen bliver brugerne mindet om, at de skal formulere henvendelserne med deres egne ord, så det ikke virker som et koordineret angreb.

Helt til grin
Christian Jahnsen forklarer, hvorfor det skal ligne en folkelig protest og ikke en koordineret kampagne.

”Politikerne skal forstå, at det her er vrede borgere i tusindvis, som skriver på egne vegne, og at det ikke er et angreb fra en troldehær. De skal især forstå, at det ikke er Radio24syv, som er gået ud og har sagt: ’Vil I ikke nok gøre det?’ For så er det til grin med det samme.”

– Men er det ikke lige præcis, hvad det er: et orkestreret angreb?

”Politikerne er blevet tæppebombet, så selvfølgelig er de klar over, at der foregår noget. Vi er en gruppe, som kæmper, så man kan godt kalde det orkestreret. Vi har i hvert fald planlagt det tidsmæssigt.”

– Ja, der er jo en meget konkret handlingsplan med mails på politikere og meget andet!

”Hvis en politiker får 1000 mails, der alle er fuldstændigt ens – kopieret og sendt amok – er det svært at tage alvorligt. Men hvis de modtager 1000 mails, som alle lyder forskellige, er det noget andet. Så selvfølgelig har det været planlagt. Vi har jo forsøgt at råbe folk op og sige: ’Det er allersidste chance!’ Hvis politikerne ikke forstår, at vi ikke gider finde os i det, så dør Radio24syv.”

Fødselsdagshilsen
Et af de kritiske spørgsmål, som medlemmer af Facebook-siden opfordres til at stille Radio- og tv-nævnet, lyder således: 

”Hvordan forsvarer I, at Per Jauert sidder i Radio- og tv-nævnet, når han er personlig ven med Ole Mølgaard, som er chefudvikler på Radio Loud og sidder i bestyrelsen for Radio4?”

Ole Mølgaard var indtil 2011 radiochef i DR. Han arbejder i dag som selvstændig konsulent i sit eget firma The Crowd og har poster i en række medieselskaber.

Lektor i medievidenskab Per Jauert blev af daværende kulturminister Mette Bock udpeget som medlem af Radio- og tv-nævnet fra 2017 og frem til 31. december 2020. Han forsker og underviser i radio og public service, men har også været bestyrelsesformand for venstrefløjsforlaget Modtryk fra 1995 til 2012.

– Er det ikke et slag under bæltestedet at insinuere, at Per Jauert er inhabil?

”Nej, det synes jeg ikke. For der er åbenlyst forbindelse mellem de to personer,” siger Christian Jahnsen.

– Hvor ved du det fra?

”Kilder rundt omkring. Jeg har sågar modtaget et skærmdump, hvor Jauert ønsker Mølgaard tillykke med fødselsdagen. Selvfølgelig er tillykke med fødselsdagen ikke det samme, som at der har været bestikkelse involveret. Det antyder vi ikke, men kan vi være sikre på, at der ikke er habilitetsproblemer?”

– Men du insinuerer, at en person er inhabil, uden at kunne fremlægge nogen dokumentation?

”Når man har set på det her forløb siden FM-udbuddet, berettiger hetzen mod Radio24syv fuldt ud, at vi siger: ’Vi vil gerne have svar på, hvor godt I kender hinanden!’ Ellers bliver der jo aldrig sået tvivl om folks habilitet og venskaber.”

Hetz mod medlemmer
Per Jauert selv føler sig ikke inhabil, da han efter eget udsagn ikke har et venskabeligt forhold til Ole Mølgaard.

”Det kan jeg roligt afvise, og jeg vil skynde mig at underrette vores formand i nævnet, så hun også kan tage det helt roligt,” siger Per Jauert med henvisning til juristen Caroline Heide-Jørgensen.

”Det kan da godt være, at jeg har ønsket ham tillykke, ligesom jeg gør med andre, jeg kender professionelt. Men det er jo ikke noget, der gør mig inhabil,” fortsætter Jauvert, der har oplevet et stort pres siden beslutningen i sidste uge.

”Jeg har fået en række henvendelser, der går fra deciderede hademails til forundrede spørgsmål og skældsord af forskellige slags,” siger Per Jauvert, der har sin daglige gang på Aarhus Universitet.

”Jeg har endda fået en mail fra en ansat på kommunikationsafdelingen på Aarhus Universitet, som skælder mig hæder og ære fra. Han siger, at jeg har plejet mine personrelationer, og jeg ved, at nogle af kollegerne i nævnet har modtaget henvendelser om det, der er værre.”

Følger med på sidelinjen
Christian Jahnsen indrømmer, at han ikke selv ved noget som helst om Per Jauvert.

– Har du dine oplysninger fra Radio24syv?

”Øh, nej, det har jeg ikke. Men selvfølgelig følger Radio24syv med på sidelinjen, fordi de synes, det er spændende. Så de ved da godt, at det her foregår. Men det allervigtigste i slagplanen er, at folk ikke henvender sig på vegne af Radio24syv,” siger Christian Jahnsen.

– Hvad vil det sige at følge med på sidelinjen?

”De fleste af dem er jo medlem af gruppen og har set, hvad vi har sat i gang. Det synes de selvfølgelig er godt gået, men det er ikke dem, der blæser til angreb. Det er mig.”

– Så du laver det her, men Mads Brügger og Mikael Bertelsen følger med på sidelinjen og synes, at det er fedt?

”Ja, det er jeg helt sikker på.”

– Også direktør Jørgen Ramskov?

”Jeg ved faktisk ikke, om Ramskov er medlem af gruppen, men han var på TV 2 News i morges og bemærkede, at der har været en drastisk forandring af folks meninger det sidste døgn eller 48 timer.”

Intet kendskab 
På Radio24syv tager direktør Jørgen Ramskov afstand fra Christian Jahnsens kampagne, som vi har forelagt for ledelsen.

”Radio24syv’s ledelse har intet kendskab til de planer, Ekko omtaler, og hvis vi var blevet spurgt, var vores deltagelse blevet utvetydigt afvist. Ledelsen er heller ikke bekendt med nogen habilitets- eller interessekonflikter mellem Per Jauert og Ole Mølgaard,” skriver Jørgen Ramskov.

”Christian Jahnsen er en privatperson, der bestyrer en privat Facebook-gruppe. Hvad han foretager sig, er Radio24syv uvedkommende, og hverken radioen eller dens ledelse er på nogen måde involveret i hans eller gruppens aktiviteter.”

Heller ikke stifteren af en anden Facebook-side, Bevar Radio24syv, der har knap 20.000 medlemmer, er glad for Christian Jahnsens slagplan for stormløb mod politikerne. 

”Vi har i vores gruppe naturligvis været bekendt med fangruppens initiativ, men Christian Jahnsen har aldrig været en del af styregruppen bag indsatsen for Radio24syvs overlevelse eller deltaget aktivt i vores gruppe,” skriver Mikkel Fagerli-Schmidt, der har stiftet Bevar Radio24syv, i en mail. 

”Det er drønærgerligt, hvis en persons ageren skal stemple den enorme indsats, der har kørt i snart et år. Vi har i vores gruppe aldrig været i kontakt med Radio24syv eller lavet manualer, men opfordret til, at man deler kreative idéer og deler erfaringer.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko