Nyhed
04. juni 2012 | 07:53

Greengrass laver film om FC Barcelona

Foto | Uoplyst
Andreas Iniesta scorer i Champions League-semifinalen i 2009

Instruktøren bag Bourne-filmene laver dokumentarfilm om det legendariske, catalanske fodboldhold, der har vundet fjorten trofæer på fire år.

Af Claus Christensen

Legender er en betegnelse, der normalt bruges om afdøde eller i hvert fald pensionerede stjerner.

Men så ekstraordinært har det catalanske fodboldhold FC Barcelonas spil været, at holdet allerede er blevet udråbt til en legende i fodboldhistorien, selv om mange af spillerne endnu ikke er fyldt 30 år.

Barca, som holdet kaldes, har begejstret alverdens fodboldfans, inklusive den anerkendte engelske filminstruktør, Paul Greengrass.

Han har nu sat sig for at lave en dokumentarfilm om holdet og dets præstationer, der i perioden 2008-12 tæller fjorten trofæer, inklusive tre spanske mesterskaber, to Champions League-sejre og to verdensmesterskaber for klubhold.

”De har givet verden et sjældent glimt af sportsperfektion, og minderne om dette hold vil vare lige så længe, spillet eksisterer,” sagde Paul Greengrass ifølge flere medier på den netop overståede Cannes-festival.

Fan af Crystal Palace
Greengrass er mest kendt for de succesfulde actionfilm The Bourne Supremacy og The Bourne Ultimatum, men han startede karrieren som dokumentarinstruktør for ITV’s aktualitetsprogram World in Action.

Flere af hans film er en slags rekonstruktioner – Bloody Sunday (massakren på irske demonstranter i 1972) og United 93 (om det fjerde, nedstyrtede fly i 9/11-angrebet) – der via en håndholdt dokumentarstil giver en overbevisende følelse af at befinde sig midt i begivenhederne.

Greengrass, som ifølge The Independent selv er fan af den noget mere beskedne London-klub Crystal Palace, vil fokusere på de seneste fire år, hvor den karismatiske og altid elegant klædte Pep Guardiola har stået i spidsen for FC Barcelona.

Under Guardiolas ledelse og anført af de tre små, men teknisk sublime spillere, Lionel Messi (24), Xavi Hernández (32) og Andrés Iniesta (28), har holdet skabt et intelligent og graciøst pasningsspil med en boldbesiddelse på sjældent under 70 procent og et utal af spektakulære mål.

En særlig fodboldfilosofi
Paul Greengrass har allieret sig med Barcelona-kronikøren John Carlin og Chris King, der klippede sportsdokumentaren Senna om den brasilianske Formel 1-kører.

Instruktøren skal have fået en usædvanlig adgang til spillerne, hvis forberedelse til næste sæson han vil følge. Disse optagelser bliver dog uden Guardiola, som tager et sabbatår i New York og har overladt trænerjobbet til sin assistent, Tito Vilanova.

Spørgsmålet er også, om Barcelona-holdet har toppet, da man i den forgangne sæson hverken vandt det spanske mesterskab eller Champions League-titlen og kun i perioder viste sin høje klasse.

Det fremgår ikke, om Greengrass vil beskæftige sig med FC Barcelonas berømte fodboldskole, La Masia, hvor mange af holdets stjerner er blevet opfostret.

Men han kan næppe undgå at komme ind på klubbens fodboldfilosofi og de menneskelige værdier og fair play-principper, som klubben og dnts tilhængere hylder.

Forbilledlig fanside
Da to spillere for nylig i kådhed fejrede mål nummer fem i en ligakamp med en dans, blev de straks afbrudt af anfører Carles Puyol, og bagefter kom spillerne med en officiel undskyldning, fordi dansen kunne opfattes som mangel på respekt for modstanderen!

Klubben, spillerne og tilhængerne har også forbilledligt støttet holdets venstre back, Éric Abidal, der kæmper med en kræftsygdom og har fået en ny lever.

Hvis man vil læse mere om FC Barcelona, kan Fcbarcelona.dk anbefales. Her offentliggøres dagligt nyheder, analyser og klip fra kampene. Og selv om det er en fanside, der henter en hel del af sine nyheder fra klubbens officielle hjemmeside, Fcbarcelona.com, er den et eksempel på, hvordan engagement og saglighed kan gå glimrende i spænd.

Greengrass’ film får titlen Barca og ventes færdig til VM i 2014, der skal afholdes i Brasilien.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko