Nyhed
13. apr. 2021 | 14:24

Historisk biografkæde går konkurs

Foto | uoplyst
Med sin flotte kuppel er Cinerama Dome i hjertet af Los Angeles blev et vartegn i filmbyen. Biografen har både optrådt i flere film og lagt hus til en lang række store premierer.

Filmelskernes foretrukne biografkæde i Los Angeles kommer ikke til at åbne efter coronakrisen. Kendte filmfolk begræder lukningen og mindes gode stunder i biografmørket.

Af Nicki Bruun

”Det er kun mandag, og min uge er ødelagt.”

Sådan skriver The Hollywood Reporters anmelder Scott Feinberg til gårsdagens nyhed i amerikanske medier om, at en af verdens bedste biografkæder ikke genåbner, når coronakrisen er ovre.

Archlight Cinemas og Pacific Theatres hedder de to aktører, som i en årrække sammen har drevet nogle af cineasternes mest elskede biografer i filmmekkaet Los Angeles.

De tæller blandt andre den ikoniske Cinerama Dome, der blev bygget i 1963 og er med i en scene i Quentin Tarantinos kærlighedsbrev til Hollywood, Once Upon a Time in Hollywood.

Skuespillerne Joseph Gordon-Levitt og Elijah Wood, instruktørerne Barry Jenkins og Rian Johnson og manuskriptforfatteren Mike Flanagan er nogle af de filmfolk, som har ytret deres ærgrelse på sociale medier.

”Jeg er så ked af det. Jeg husker at have set Star Trek IV i Cinerama Dome med min far, da jeg var lille. Der er kommet så mange minder til siden,” skriver Joseph Gordon-Levitt.

Magisk biografoplevelse
I en pressemeddelelse skriver Pacific Theatres, at de har kæmpet for at holde hovedet oven vande det seneste års tid, hvor coronakrisen har holdt biograferne mere eller mindre lukket.

Men nu går det desværre ikke længere. De seksten biografer rundt omkring i Californien og særligt i Hollywood er nu lukket for bestandig.

”Til alle vores ansatte, som lidenskabeligt har gjort vores biografer til det bedste sted i verden at se film: Vi er taknemmelige for jeres tjeneste og passion over for kunderne,” skriver selskabet i pressemeddelelsen og fortsætter:

”Til vores gæster og folk i filmbranchen, som har gjort det til en magisk oplevelse at gå i biografens i årenes løb: Vi takker ydmygt. Det har været en ære og fornøjelse at arbejde for jer.”

Håb om videreførelse
Archlight Cinemas og Pacific Theatres’ biografer var indbegrebet af den ultimative biografoplevelse.

Kun udvalgte film blev vist, og det skete altid i de ypperste rammer, hvad angår billede og lyd. Dertil blev biografoplevelsen taget umådeligt seriøst.

En repræsentant for biografen tog imod gæsterne og præsenterede filmen før hver eneste forestilling. Derefter blev vedkommende i salen og sikrede, at mobiltelefoner eksempelvis forblev slukket under hele filmen.

På sociale medier opfordrer både kendisser og almindelige filmfans til, at nogen agerer økonomisk redningsplanke for biografkæden.

Der bliver også spekuleret i, om mediegiganter som Netflix, Amazon eller Disney kunne finde på at købe og videreføre biograferne.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko