Nyhed
05. okt. 2020 | 16:34

Stor biografkæde corona-lukker

Foto | Cineworld Group
Corona-situationen får Cineworld Group til at lukke sine 663 amerikanske og britiske biografer på ubestemt tid.

Få dage efter udsættelsen af James Bond-filmen lukker en af verdens største biografkæder på ubestemt tid.

Af Thea Torp

Smittetrykket bliver ved med at stige, og særligt USA og England er fortsat hårdt ramt.

Det får nu Cineworld Group, der ejer en af verdens største biografkæder, til at slukke popcornmaskinerne på ubestemt tid og vente på, at corona-stormen er reddet af. 

Cineworld Group er den næststørste i USA med 536 Regal-biografer og den største i Storbritannien med 127 Cineworld-biografer. På begge sider af Atlanten udskydes alle fremtidige filmvisninger, indtil markedet er blevet bedre, skriver Cineworld Group i en pressemeddelelse. 

Kæden har ansat mere end 45.000 medarbejdere, hvis ansættelse i øjeblikket hænger i en tynd tråd. 

Nyheden om biografernes nedlukning kommer bare dage efter, at James Bond endnu engang er blevet udsat. Filmen står nu til den 2. april, altså et helt år efter den oprindelige premieredato.

For nylig blev en anden stor billetsluger, Mulan, sendt direkte på Disneys streamingtjeneste Disney+ og helt uden om biografsalene.

Der er ikke mange publikumsmagneter til at trække folk i biografen. Ekko har tidligere udregnet, at over 40 amerikanske film enten er blevet udsat til 2021 eller er kommet på en streamingtjeneste.

Udsættelse får følger
Biografbranchen er hårdt påvirket af corona-smitten verden over. De mangler store film, som kan trække kunder i butikken, og nogle publikummer bliver hjemme af frygt for smitte. 

I Los Angeles og New York – to profitable biografmarkeder – er størstedelen af biograferne endnu ikke åbnet efter landets nedlukning i foråret. 

For to uger siden gik USA’s ottende største biografkæde AMC Entertainment konkurs. Det vides endnu ikke, hvornår amerikanerne og briterne kan tage i Cineworlds biografer igen, men det kan have lange udsigter. 

Mange af de film, der tjener pengene hjem, er de amerikanske blockbusters, som over en bred kam er blevet udsat. Det gælder for eksempel James Camerons Avatar-opfølger, gyseren A Quiet Place 2 og animationskomedien Minions: Rise of Gru.

Ifølge branchebladet Varietys kilder kan Wonder Woman 1984 få biograferne til at slå dørene op igen i år, hvis den vel at mærke får premiere som planlagt til jul.

Går jo galt til sidst
Også herhjemme tager coronavirus livtag med de danske biografer, hvor mellem 60-65 procent af indtægten kommer fra amerikanske blockbustere.

Ifølge direktøren for Danske Biografer har biograferne herhjemme langet fire millioner færre billetter over disken sammenlignet med andre år.

Biografejer Annette Sønder Nielsen fortæller, at hendes biograf Kino Den Blå Engel i Kalundborg er presset på likviditeten. Hun frygter, at biograferne herhjemme også vil lukke, hvis ikke situationen forandrer sig.

”Det går jo galt til sidst. Det bliver et trist Danmark, når alle biograferne går til grunde,” sagde Annette Sønder Nielsen, der har overlevet sommeren ved at sælge isvafler, for nylig til Ekko.

Kommentarer

James Bond-tema

Stort tema om James Bond i det nye nummer af Ekko.

Få to gratis biografbilletter, når du tegner abonnement.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko