oscar 2021
26. apr. 2021 | 11:10

Historisk Oscar-aften for dansk film

Foto | The Oscars
Thomas Vinterbergs Druk vinder en Oscar for bedste internationale film, mens Mikkel E.G. Nielsen får en statuette for sin klipning af den amerikanske Sound of Metal.

Med to statuetter og den første til en dansk klipper nogensinde vil nattens Oscar-fest gå over i dansk filmhistorie.

Af Claus Christensen

For 23 år siden blev to danske film udtaget til hovedkonkurrencen i Cannes: Lars von Triers Idioterne og Thomas Vinterbergs Festen. Det var en sensation og blev startskuddet til det, som er blevet kaldt dansk films guldalder.

Nattens Oscar-show er en ny milepæl for dansk film.

Aldrig tidligere har to danskere – Thomas Vinterberg og Mikkel E.G. Nielsen – fået en Oscar-statuette det samme år med forskellige film, og aldrig tidligere er en dansk klipper belønnet med en Oscar.

Mikkel E.G. Nielsen er herhjemme kendt for sit arbejde på Nikolaj Arcel-film som En kongelig affære og Kongekabale.

Han har i de senere år forfulgt en international karriere. Det har nu givet pote med klipningen af Sound of Metal, der takket være montagen og lyden bringer os helt ind i hovedet på en trommeslager, som er ved at blive døv.

Den 47-årige klipper holdt en stærk Oscar-tale.

Han fremhævede Den Danske Filmskole, hvor han selv er uddannet, og det danske filmsystem, der med en solid offentlig støtte gør det muligt at tage chancer frem for at gå efter det velkendte.

Hjertet i Danmark
Aftenens anden danske Oscar-vinder, Thomas Vinterberg, er også uddannet på Den Danske Filmskole.

Han har udtalt, at hans vinderfilm Druk aldrig ville være blevet produceret i Hollywood. Et så originalt og kontroversielt projekt – fire midaldrende mænd, som beslutter sig for at drikke i arbejdstiden – er simpelthen for økonomisk risikabelt.

Ligesom Mikkel E.G. Nielsen har Vinterberg lavet internationale film. Men han har fremhævet, at de danske film, som han har lavet, er mere personlige og ligger tættere på hans hjerte.

Jo mere specifikt dansk en historie er, jo mere universelt har den mulighed for at ramme, lyder Thomas Vinterbergs erfaring.

Så selv om tilbuddene efter Oscar-triumfen utvivlsomt vil strømme ind, vil instruktøren uden tvivl forsøge at holde fast i også fremover at lave danske produktioner.

Det samme gælder Mikkel E.G. Nielsen og en række andre danske filmfolk, som foretrækker at veksle mellem udenlandske og danske produktioner. Tænk bare på Mads Mikkelsen, der med sin hovedrollepræstation i Druk har en stor andel i Oscar-statuetten.

Zentropa tilbage
Dansk film viste sig frem på flotteste vis for hele verden i nat. Og det vil have en positiv effekt på lysten til at støtte og investere i danske filmprojekter i de kommende år.

Endelig er prisen til Druk vigtig for Zentropa. Filmselskabet var bærende i guldalderen i 90’erne og 00’erne, men det har haft nogle økonomisk svære år og været nødt til at spille mere sikkert med for eksempel Jussi Adler-Olsen-filmatiseringer.

Zentropa vandt dog en Oscar i 2011 med Susanne Biers Hævnen, og nu ti år senere er selskabet tilbage på Oscar-tronen igen.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko