Nyhed
13. juni 2012 | 18:54

Instruktør anklaget for bestikkelse

Foto | Uoplyst
Matteo Garrone

Den italienske instruktør Matteo Garrone anklages for at have bestukket mafiaen under indspilningerne af sin kritikerroste gangsterfilm Gomorra.

Af Mads Suldrup

Med sit håndholdte kamera på gaderne i Napoli tegnede gangsterfilmen Gomorra et realistisk, nærmest dokumentarisk portræt af de skumle familier i byen, hvis levebrød er organiseret kriminalitet.     

Det gjorde den så godt, at filmen blev nomineret til en Golden Globe og løb med juryens pris på Cannes-festivalen i 2008.

Men filmen kunne kun lade sig gøre, fordi holdet bag, herunder instruktør Matteo Garrone, angivelig betalte beskyttelsespenge, skriver The Hollywood Reporter.

Pengene blev – hævdes det – udbetalt til karakterernes pendanter i virkeligheden, nemlig den napolitanske mafia, der er også kendt som Camorraen.    

20.000 euro i bestikkelse

Garrone og de andre producenter bag Gomorra er endnu ikke officielt anklaget.

Men anklagemyndigheden i Napoli er i fuld gang med at undersøge beskyldningerne, som er fremsat af Oreste Spagnuolo, der er en tidligere prominent skikkelse i Camorra-kredse. 

Han hævder, at filmholdet bestak mafialederen Alessandro Cirollo med 20.000 euro, der skulle sikre, at optagelserne kunne forløbe problemfrit i de mere farlige kvarterer i Napoli.

Matteo Garrone har endnu ikke udtalt sig om anklagerne, der også går på, at mafiaen skulle have haft indflydelse på filmens kreative udformning. 

Morder i hovedrollen
Instruktøren vakte senest opsigt med sin film Reality på årets Cannes-festival.

Ikke så meget fordi Garrone for anden gang i karrieren løb med juryens pris, men fordi filmen har italieneren Aniello Arena i hovedrollen.

Han er nemlig dømt for drab og afsoner en livstidsdom, som han fik dispensation fra, så han kunne medvirke i Reality.

På filmfestivalen i det sydfranske måtte Garrone dog præsentere sin film uden sin hovedrolleindehaver. De italienske myndigheder ville trods alt ikke tillade ham tid i rampelyset på den røde løber.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko