Nyhed
30. okt. 2013 | 23:27

Jagten vinder Nordisk Råds Filmpris

Foto | Per Arnesen
Jagten har gået sin sejrsgang i hele verden, fra Cannes til European Film Awards og nu også Nordisk Råds Filmpris. Måske venter Oscar?

”Det er det tætteste, jeg kommer på at score mod Sverige,” siger manuskriptforfatter Tobias Lindholm, der her til aften tog imod Nordisk Råds Filmpris i Oslo.

Af Jeppe Mørch

Thomas Vinterbergs Jagten tog her til aften stikket hjem ved Nordisk Råds Filmpris, der blev uddelt ved et stort anlagt gallashow i Oslo.

Instruktøren er lige nu ved at optage filmen Far From the Madding Crowd i England, og han var derfor ikke selv til stede for at modtage prisen. Det var til gengæld Tobias Lindholm, som sammen med Vinterberg har skrevet manuskriptet.

”Stemningen er helt fantastisk. Her er jo landskampsstemning! Jeg har altid villet være fodboldspiller, og det her er nok det tætteste, jeg kommer på at score et mål mod Sverige,” fortæller en glad Tobias Lindholm, da vi fanger ham på en telefon fra Oslo.

Tidligere triumf
Mange svenskere havde nok håbet på, at Gabriela Pichlers roste Spise sove dø havde vundet prisen.

I stedet gik den for anden gang til Vinterberg og Lindholm, der i 2010 vandt for den brutale socialrealistiske Submarino. Ingen har før vundet prisen to gange – og makkerparret fortsætter da også deres samarbejde.

”Thomas og jeg er allerede i gang med at skrive en ny film sammen,” fortæller Tobias Lindholm med henvisning til Kollektivet, der er inspireret af Vinterbergs egen opvækst.

Med Nordisk Råds Filmpris følger 350.000 kroner, og de skal ikke mindst bruges på dette projekt.

”Jeg tror, pengene skal bruges til at købe os noget tid, så vi kan arbejde koncentreret på den film. Og så skal de selvfølgelig også bruges på alkohol. Først og fremmest skal vi være fulde i aften,” griner Tobias Lindholm.

Danmark og Sverige er bedst
Nordisk Råds Filmpris uddeles af en jury bestående af kritikere fra Norden. Ud over de ti gange, prisen er blevet uddelt, har Danmark fået den fem gange og Sverige fire.

”Det er nok ikke helt tilfældigt. Jeg tror, det har meget at gøre med den måde, de danske og svenske filmskoler kører på,” mener Tobias Lindholm.

”Den Danske Filmskole er meget populær i hele norden. Jeg kender ikke ret mange danskere, der har gået på filmskole i Island, men jeg kender mange islændinge, der har gået på Filmskolen i Danmark. Her i Danmark stjæler vi talent, fuldstændig ligesom Real Madrid,” forklarer den fodboldglade manuskriptforfatter.

Oscar-vindstød
Tidligere i år blev Jagten indstillet som Danmarks officielle bud på en Oscar-nominering.

”Vi håber da, det giver et lille vindstød til vores Oscar-chancer. Filmen har jo haft et langt liv allerede, og sådan en pris her i aften er selvfølgelig med til at holde gryden i kog,” siger Tobias Lindholm.

Lindholm har selv instrueret de kritikerroste film R (sammen med Michael Noer) og Kapringen. Til næste år starter han optagelser på Krigen, der skal handle om den danske militærindsats i Afghanistan. Han nærmest vader i succes.

– Skal du ikke snart forsøge dig i Hollywood?

”Det er svært at svare på. Jeg vil nøjes med at konkludere, at det sgu går meget godt for tiden. Og nu vil jeg lede efter nogle champagneflasker.”

Juryens begrundelse for valget af Jagten kan læses på Nordisk Råds hjemmeside.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko