Nyhed
28. apr. 2009 | 09:30

Jesper Jack ny dokumentarkonsulent

Det Danske Filminstituts nye konsulent vil gøre dokumentarfilm mere filmiske.

Af Line Bitsch Herdel

Det er en herre med bred erfaring, der har fået den magtfulde stilling som dokumentarfilmkonsulent på Det Danske Filminstitut.

39-årige Jesper Jack er uddannet tv-tilrettelægger fra Den Danske Filmskole i 1997, og i 2008 tog han den internationale produceruddannelse, EAVE.

Han var én blandt tre instruktører af tv-serien 100 % Greve og biograffilmen 110 % Greve, og han stod bag DR2-serien Brando om en iransk indvandrer, der cruiser gennem nattens København i en hvid BMW.

Jesper Jack har også været producer på Cosmo Doc, hvor han blandt andet producerede Fra Thailand til Thy og Fra Thy til Thailand. Desuden har han fungeret som lærer på Den Danske Filmskoles dokumentarlinje.

”Jeg søgte jobbet, fordi jeg har nogle kompetencer, som jeg synes egner sig godt til at være konsulent. Jeg kan både det smalle og det kommercielle, og da jeg er et meget filmpolitisk engageret menneske, er det naturligt at søge indflydelse,” siger Jesper Jack.

Vil udfordre konsensus
Jesper Jack er påpasselig med at komme med en programerklæring, men siger:

”Det er vigtigt, at der er en form for logik eller ræson i, hvorfor en fortæller ansøger med en bestemt film. Det vigtigste er, at jeg kan mærke fortællerens engagement, og at der er en væsentlighed i det, der skal fortælles, uanset om det er af kunstnerisk eller samfundsmæssig beskaffenhed.”

Processerne bag filmene er Jesper Jack meget optaget af. Han mener ikke, at udviklingsprocesserne, der arbejdes med i produktionsmiljøet, altid er lige nytænkende.

”Det er interessant at udfordre konsensus: Er det den rigtige måde, vi gør det på? Kan vi finde andre metodiske tilgange?” spørger han.

Mere visuelle ansøgninger
Jesper Jack kunne godt tænke sig, at det materiale, der søges på, ikke udelukkende er skriftligt. Man skal så at sige begynde at kommunikere med hinanden visuelt og på den måde minde hinanden om, at det er film og billeder, der arbejdes med.

”Der er æstetisk underskud i ansøgningerne. Der er en vis tendens til, at vi i arbejder meget tematisk, og at det æstetiske og filmiske bliver sekundært,” mener han.

Jesper Jack overtager i juni måned posten efter Dola Bonfils, der har været dokumentarfilmkonsulent siden 2004.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko