Nyhed
17. juni 2007 | 16:33

Jørgen Leth fejrer 70 år med livsværk

"Jeg er meget lykkelig," siger Jørgen Leth om udgivelsen af seks bokssæt med samtlige 42 film.
Af Claus Christensen

I torsdags kunne filmmanden Jørgen Leth fejre 70 år, og dagen blev markeret med udgivelsen af den første af i alt seks dvd-bokssæt med samtlige Leths 42 film. Filmene er organiseret og samlet efter et tema pr. boks - de antropologiske film, sportsfilm, rejsefilm, portrætter, fiktioner og de tidlige eksperimenter - og udgivelsen kommer til at strække sig over to år.

"Det betyder utroligt meget for mig," siger Jørgen Leth til EKKO. "Interessen for mit værk har været stigende, ikke mindst efter De fem benspænd. Specielt fra udlandet har der været mange forespørgsler fra festivaler og master classes, men hver gang har jeg måttet give det samme ærgerlige svar: At filmene ikke var tilgængelige."

Troede ikke på det
Jørgen Leth henvendte sig derfor til Det Danske Filminstitut, som gerne ville udgive filmene på dvd og sikre 35 mm-kopier til festivaler, men instituttet havde ikke ressourcerne. Det så håbløst ud, indtil hjælpen kan fra uventet kant, som vi tidligere har fortalt her på siden. 

"Jeg var frustreret og nævnte det i et interview med Poul Pilgaard i Weekendavisen sidste sommer. Noget tid senere mødte jeg helt tilfældigt en mand på Asbæks kunstcenter på Mallorca. Han præsenterede sig som Flemming Skouboe. Jeg kendte ham overhovedet ikke. Han sagde, at han havde læst artiklen, og at han gerne ville finansiere udgivelsen," siger Jørgen Leth, der ikke vidste, om han skulle tage det alvorligt.

"Så blev jeg blev inviteret til frokost i hans hus på Mallorca. Flemming Skouboe havde tidligere ejet Vestas Vindmøller og LM Glasfiber og er en af Danmarks rigeste mænd. Han sagde, at han udelukkende gjorde det af interesse for mig, som han blandt andet kendte fra Tour de France. Han var ikke interesseret i PR eller i at få noget som helst ud af det," siger Jørgen Leth.

Sammenhæng i værket
Udgivelsen blev anslået til at koste to millioner kroner, men arbejdet med at restaurere filmene, der var forvansket af alderen, og med at cleare rettighederne var så omfattende, at prisen endte på næsten syv millioner kroner. Men det fik ikke Skouboe til at springe fra.

"Det er en enestående situation: Hvornår har man sidst set en mæcen i Danmark med den indstilling? Flemming er en livfuld person og en stor kunstsamler. Han har en lystpræget indstilling til livet. Jeg tror, at han har fået nok af den store business, og nu vil han gerne have det sjovt," siger Jørgen Leth, som selv mener, at der er en større sammenhæng i hans værk.

"Når det hele foreligger, så vil sammenhængen forhåbentlig træde tydeligt frem - også mellem mine film og mine digte."

Max Kestner anmelder
Det første bokssæt med temaet "antropologi" rummer nogle af Leths mest originale og markante film: Det perfekte menneske (1967), Livet i Danmark (1972), Det gode og det onde (1981), Notater om kærligheden (1989) og De fem benspænd (2002). Desuden indeholder sættet en booklet og som ekstramateriale otte minutters optagelser fra Sydamerika med titlen Tropcal Mix.

Udgivelsen bliver anmeldt i det kommende EKKO (på gaden 15. august) af filminstruktøren Max Kestner (Rejsen på ophavet og Verden i Danmark), der selv har hentet inspiration i Leths filmkunst.

I begyndelsen af næste år udgiver Jørgen Leth en bog på Gyldendal om sin filmiske metode, og i den forbindelse planlægger EKKO at lade en international filmkritiker gennemse og vurdere hans samlede filmværk.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko