Nyhed
14. sep. 2004 | 18:52

Ketchup-effekten på BUSTER

Teresa Fabik gæster BUSTER-festivalen, der åbnede mandag. Vi har talt med instruktøren bag ungdomsfilmen Ketchup-effekten.
Af Annemarie Hørsman
På årets BUSTER-festival dystes der ikke blot om titlen som Bedste Børnefilm. Som noget nyt har arrangørerne tilføjet et konkurrenceprogram for ungdomsfilm - i anerkendelse af, at genren har fået en markant opblomstring i de senere år.

En af de film, der har chancen for at løbe af sted med den nye pris, er den svenske Ketchup-effekten, instruktøren Teresa Fabiks spillefilmdebut. "Jeg gik ikke bevidst efter at lave en ungdomsfilm," siger hun til EKKO. "Oprindeligt var jeg bare optaget af at fortælle en realistisk historie om centrale emner som kærlighed, venskab og loyalitet. Og det er netop i teenageårene, at disse sættes på prøve."

Filmen skildrer 13-årige Sofie og hendes to veninder, der alle tre glæder sig til at starte i 7. klasse i en ny skole, og forventningerne er tårnhøje. Efter en mislykket fest bliver venskabet imidlertid grundigt testet, da Sofie bliver offer for ondsindet sladder og udråbes til "luder" på hele skolen - indtil hun tager kampen op mod sine plageånder.

"For mange er det et tabu, at 12-13-årige er optaget af sex," siger Teresa Fabik. "Det er svært for de voksne at kapere, men jeg mener det er vigtigt at vise, at de helt unge piger, der knap er trådt ud af barndommen, også tænker på sex og taler om det. Det er en del af deres søgen efter identitet, og i filmen forsøger jeg at beskrive, hvor svært det faktisk kan være."

BUSTER løber til og med søndag den 19. september i København. Ketcup-effekten vises på festivalen, og Teresa Fabik gæster seminaret Ungdom/Filmkunst 17. september kl. 9.30-11.30 i Cinemateket.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko