Nyhed
22. mar. 2014 | 13:03

Klumpfisken er mest for jyder

Foto | Bibi Berge
Lars Torpp Thomsen (tv.) og hovedrolleindehaveren Henrik Birch (midt) formulerer sig udelukkende på vendelbomål. Susanne Storm (th.) er den københavnske havbiolog, der skaber bølgegang i fiskernes liv.

Søren Balles debutfilm om fiskeri i Hirtshals har indtil videre solgt små 20.000 billetter. Tre fjerdedele er langet over biografdisken i Jylland.

Af Jeppe Mørch

Danmark er et lille sprogområde, der nærmest gør det svært for danske film at slå igennem internationalt.

Vendsyssel er et endnu mindre sprogområde, og det har uden tvivl påvirket salgstallene for den filmskole-uddannede Søren Balles spillefilmdebut.

Det nordjyske fiskeridrama Klumpfisken har solgt 19.963 billetter siden premieren 6. marts.

74 procent af disse billetter er blevet indløst i jyske biografer, mens Sjælland står for bare 22 procent og Fyn 4 procent. København tegner sig for 9,5 procent.

Et hit i Hjørring
De tal kommer ikke bag på Michael Fleicher, administrerende direktør i SF film, der distribuerer Klumpfisken.

”Personerne taler jo nærmest et andet sprog, så selvfølgelig sælger filmen bedre i Jylland. Biograferne på den jyske vestkyst har også været mere interesseret i at vise filmen end mange andre dele af landet,” siger han.

Klumpfisken kan ses i 74 biografer landet over. 43 er placeret i Jylland, 24 på Sjælland og syv på Fyn.

Der findes ingen biograf i Hirtshals, hvor filmen foregår. Vil man se premiere-aktuelle film, må man køre 20 kilometer mod syd til Hjørring. Det er da også den by, hvor Klumpfisken har solgt flest billetter, oplyser distributøren.

På de næste pladser følger Dagmar Teatret i København og de nordjyske byer Frederikshavn, Aalborg og Løgstør.

Formfuldendt nordjysk
Filmen handler om fiskeren Kesse, som kæmper en hård kamp mod fiskekvoter, samtidig med at hans første kone er skredet med en mand fra Aalborg. Men så kommer kærligheden fra en uventet front.

Filmen har fået pæne anmeldelser ved premieren. Ekkos Jesper Bo Petersen er begejstret for Klumpfiskens ”formfuldendte nordjyske”, der for en kort stund fik ham til at overveje, om det rent faktisk er fiskere – og ikke skuespillere – som optræder i filmen.

Det har altså ikke gjort Klumpfisken mere attraktiv for biografgængere uden for Jylland. Men den har oplevet det lidt usædvanlige at sælge flere billetter i anden uge i biograferne.

Målet er 30.000 billetter
”Det handler nok om, at folk lige skal forstå, at den er dér,” forklarer Michael Fleicher. ”Vi ser nogle gange, at det tager lidt længere tid i provinsen, hvor man måske er mere tilbøjelig til at agere ud fra anbefalinger fra andre.”

Han tror derfor, at SF Film har sat sig et realistisk mål.

”Vi håber at nå op på 30.000 solgte billetter. Vejret i weekenderne spiller ind, men jeg tror, det er en realistisk målsætning.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko