Nyhed
02. mar. 2009 | 10:33

Kritikerne gav Æres-Bodil til Leth

'Frygtelig lykkelig' gjorde næsten rent bord, og årets Æres-bodil gik til Jørgen Leth, da filmkritikerne i går aftes fejrede filmåret 2008.
Af Line Bitsch Herdel

Champagnen boblede gyldent i glassene, og i foyeren uddelte Bodil-piger i hvide kjoler duftprøver til kvinderne, så der lugtede lidt af en formiddag i Magasins parfumeafdeling ved det store Bodil-show i Imperial Biografen i København.

Underholdningen under showet stod aftenens vært, stand-up-komikeren Lasse Rimmer, for. Som aftenen skred frem, blev han mere og mere bedugget.

Han indledte nemlig uddelingen med at sige, at han ville bunde en stærk årgangsøl, hver gang en deltager gav Janteloven fingeren og proklamerede: ”Tak skal I have. Det var fandeme på tide, jeg fik en Bodil.”

Og den opfordring tog fire af prismodtagerne imod, da de indledte deres takketaler.

Fire statuetter til Frygtelig lykkelig
Instruktøren Henrik Ruben Genz’ filmatisering af Erling Jepsens bog Frygtelig lykkelig blev hyldet som den bedste danske spillefilm i 2008.

Tre af filmens skuespillere kunne desuden forlade salen med en statuette. Jacob Cedergren vandt for bedste mandlige hovedrolle, Lene Maria Christensen for bedste kvindelige hovedrolle og Kim Bodnia fik statuetten for bedste mandlige birolle foran blandt andre Lars Brygman, der også var nomineret for sin præstation i Frygtelig lykkelig.

Den fjerde skuespillerpris gik til Sarah Boberg for sin præstation i Niels Arden Oplevs To verdener og brød på den måde monotonien.

… og to mere
Frygtelig lykkelig fik indirekte yderligere to Bodil-priser i hus.

Jørgen Johansson vandt en Bodil som årets fotograf for sit arbejde på både den og billetsuccesen Flammen og Citronen. Desuden fik komponisten Kåre Bjerkø en Sær-Bodil for sit musikalske arbejde med Frygtelig lykkelig, Det som ingen ved og Lille soldat.

Æres-bodil til uperfekt kunstner
Jørgen Leth modtog årets Æres-Bodil for sin sanselige filmkunst og fik på den måde oprejsning efter megen mediestorm for nogle år siden med sine ærlige afsløringer i bogen Det uperfekte menneske

Filmmedarbejderforeningen lagde i begrundelsen for valget netop vægt på Leths evige stræben mod det perfekte i sine film.

Jørgen Leth var ikke selv tilstede i salen til prisoverrækkelsen, da han var i udlandet og overlod derfor hvervet at modtage statuetten til sin nære ven, filmfotograf og tidligere adm.direktør for Det Danske Filminstitut, Henning Camre.

Leths samlede værker er netop udgivet på dvd, og hans næste filmprojekt, Det erotiske menneske, imødeses med spænding.

Svensk vampyr-ungdomsfilm
Prisen for bedste dokumentar gik til Anders Østergaard for filmen Burma VJ: Reporter i et lukket land.

Filmskribenterne kårede Paul Thomas Andersons There Will Be Blood til bedste amerikanske produktion, mens den svenske vampyr-ungdomsfilm Lad den rette komme ind af Tomas Alfredsson tog en Bodil som bedste udenlandske, ikke-amerikanske film.

Bodil-priserne har været uddelt siden 1948 og fik navn efter to af datidens store skuespillere, Bodil Ipsen og Bodil Kjer.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko