Nyhed
08. aug. 2022 | 17:12 - Opdateret 08. aug. 2022 | 23:32

Lars von Trier har Parkinsons sygdom

Foto | Københavns Universitet
Lars von Trier har de seneste år ikke været meget i medierne, og det kommer han heller ikke til at gøre i forbindelse med den kommende sæson af Riget.

Danmarks førende instruktør har valgt at offentliggøre, at han lider af en alvorlig sygdom.

Af Claus Christensen

Mens hele verden venter i spænding på Riget Exodus, har Zentropa udsendt en trist pressemeddelelse.

Instruktøren Lars von Trier, der har skabt mesterværker som Breaking the Waves, Dogville og Guldpalmevinderen Dancer in the Dark, har fået konstateret Parkinsons sygdom. Rygterne har længe svirret, men nu har Zentropa, efter aftale med 66-årige Trier, altså valgt at offentliggøre det.

”Dette sker for at imødegå eventuelle spekulationer om hans helbred frem mod premieren på Riget Exodus,” udtaler Triers producer Louise Vesth.

”Lars er ved godt mod og er i behandling for sine symptomer, og arbejdet med at færdiggøre Riget Exodus fortsætter som planlagt,” siger produceren og tilføjer:

”Sygdommen betyder, at Lars kun i begrænset omfang deltager i interviews op til premieren senere på året.”

Mangel på dopamin
Sygdommen, der især rammer personer over 70 år, skyldes ifølge Sundhed.dk, at man mister vigtige nerveceller i hjernen.

Den er opkaldt efter James Parkinson, der beskrev sygdommen helt tilbage i 1817.

De ødelagte hjerneceller befinder sig i ”substantia nigra, som er et lille og afgrænset område dybt i hjernen”, skriver Sundhed.dk.

”Ødelæggelsen går særligt ud over de celler, der udskiller signalstoffet dopamin. Mangel på dopamin giver langsomme og træge bevægelser, stivhed i arme og ben, og rysten i hvile.”

Lars von Trier har igennem mange år rystet kraftigt på hænderne. Men ifølge Ekkos oplysninger skulle der ikke være tale om, at Trier er blevet fejldiagnosticeret af det sundhedsvæsen, som han laver en suverænt morsom satire over i Riget.

Han har aldrig selv lagt skjul på, at han lider af angst og til tider har haft både et alkohol- og stofmisbrug. Han er også blevet kraftigt medicineret.

Ingen helbredelse
Lars von Trier har været påfaldende lidt i medierne de seneste år.

En undtagelse var DR2-programmet ArtyFarty, som for to år siden forsøgte at finde ud af, hvordan instruktøren havde det. Venner og kolleger forsikrede, at han hverken havde det værre eller bedre end normalt, men da programmet omsider nåede frem til Trier, var det tydeligt, at han var betydeligt svækket.  

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvornår han har fået diagnosen. Årsagen til Parkinsons sygdom kan være arvelig, men den kan også opstå efter virusinfektioner i hjernen, ligesom medicin, der bruges til at behandle visse psykiske sygdomme, kan give Parkinson-lignende symptomer.

Man kan forsøge at bremse sygdommens udvikling, men der findes ingen helbredelse. Efterhånden får patienten en fremoverbøjet krop, tager meget små skridt og har svært ved finde balancen. Stemmen bliver også mere monoton, og personen kan blive glemsom.

Det er dog i Triers tilfælde opmuntrende, at han har været i stand til at arbejde videre med Riget Exodus, som får verdenspremiere på Venedig-festivalen og ventes at kunne ses på Viaplay engang i oktober. Forhåbentlig bliver Riget Exodus ikke hans sidste værk.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko