Nyhed
08. mar. 2004 | 11:00

Michael Moore vinder dansk Bodil

For første gang i Bodil-festens historie vandt en dokumentarfilm prisen for bedste amerikanske film. Michael Moores Bowling for Columbine har da også givet helt nyt liv til genren.
Af Annemarie Hørsman
Oscar-magneten Ringenes Herre: Kongen vender tilbage gik tomhændet hjem, da de københavnske filmkritikere søndag uddelte årets Bodil-priser, og det samme gjorde lige så populære kandidater som Stephen Daldrys The Hours og Clint Eastwoods Mystic River.

Prisen for bedste amerikanske film gik for første gang nogensinde til en dokumentarfilm, nemlig Michael Moores Bowling for Columbine, en beretning om amerikansk våbenkultur og den magtfulde våbenlobby NRA.

Filmen har allerede høstet stor hæder med både en Oscar og en særpris ved Cannes-festivalen i 2002. Men også kommercielt har den formået at holde sig i front og er blevet en stor biografsucces verden over. Søndagens Bodil-pris er måske derfor ikke så uventet, men tværtimod endnu et bevis på, at Michael Moore har været én af dokumentargenrens helt store fornyere de senere år.

Med stor overbevisning overskrider Moore i Bowling for Columbine rollen som den klassiske, iagttagende dokumentarist og bruger sit personlige engagement som en central drivkraft i filmen. Han iscenesætter virkeligheden - i sig selv ikke noget nyt i dokumentargenren, men med sin særlige blanding af sjosket troskyldighed og provokerende stædighed sætter han et drama i gang om våbenlovens absurditeter, som på samme tid engagerer og er stærkt underholdende.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko