Interview
07. feb. 2023 | 13:41

Modet til at være utryg

Foto | Zentropa
Den temperamentsfulde læge Filip Naver (Nikolaj Lie Kaas) skaber høj bølgegang på Neurokirurgisk afdeling i Riget Exodus.

”Jeg gør alt det, jeg på Teaterskolen fik at vide, at man skal undgå,” siger Nikolaj Lie Kaas om sit samarbejde med Lars von Trier på Riget Exodus.

Af Niels Jakob Kyhl Jørgensen

Riget Exodus er befolket af skæve personligheder, men få er så utilregneligt kaotiske som den omskiftelige koleriker Filip Naver.

Nikolaj Lie Kaas er én stor tordensky som reservelægen, der fører an i svenskermobberiet ved at lægge sig ud med Mikael Persbrandts Helmer Jr. Når han da ikke terroriserer sine kolleger ved at poppe sit eget øjeæble ud med en teske.

”Ja, Naver, han er ikke spor positiv,” siger Nikolaj Lie Kaas tørt.

”Det var en udfordring. Lars von Trier er altid interesseret i, at man spiller så lidt som muligt. Og alligevel stod der på hver side: ’Naver eksploderer på et sekund.’ Det var svært at eksplodere på et sekund uden at gøre det stort.”

”Med Lars er der mange ting, hvor man er totalt på bar bund. Man håber, man forstår hans univers og kan bidrage med et eller andet, men det er virkelig svært at finde stilen.”

Det er sjovt, du siger det. Nicolas Bro siger, det er fantastisk at få så lidt instruktion.

”Ja, Lars har jo det med sine procenter, og det er meget nemt at forholde sig til. Men også svært, når han siger ’100 procent ned’, og man tænker: ’Okay, nu kan jeg næsten ikke løfte et øjenbryn, uden at han beder mig om at gøre det mindre!’”

”Nicolas og jeg har vidt forskellige roller. Naver gør alt det, man ikke må. Alt det, jeg på Teaterskolen fik at vide, at man skulle holde sig fra. Det er derfor, jeg gerne vil arbejde med Lars. Selv om man er ude af kontrol, så er det en vigtig ting at give sig hen til.”

Vild omvæltning
Nikolaj Lie Kaas er ikke bare en af Danmarks mest populære skuespillere. Han er også en af de mest ekspressive, hvad enten han spiller folkekomedie med gummiansigt eller thriller med bister mule.

Det er ikke mange skuespillere, der ville være lige godt castet som Dirch Passer og Carl Mørck.

”Lars laver heller aldrig prøver. Man kommer bare ind på set, så bliver der sagt ’værsgo’. Pludselig spiller man sammen med skuespillere, man aldrig har andet end hilst på. Man ved ikke, hvor de ligger henne på skalaen, hvor stort de spiller i forhold til én selv. Så man er totalt på bar bund. Det er meget …”

Han trækker lidt på det.

”Lars kan godt lide tomrummet mellem virkelighed og fiktion. Dér synes han, at livet sker, og sådan har det altid været. Han hader perfektion. Et lækkert klip – dét er det værste, han ved. Der skal klippes på et tidspunkt, hvor man ikke må klippe. Han er meget bevidst om de ting.”

Hvad var dit forhold til Riget, før du blev castet?

”Jeg var lige startet på Teaterskolen, da den fik premiere. Blandingen af soap og horror havde jeg aldrig set før. Og for første gang spillede danske skuespillere ikke, som om det var teater.”

”Det var en vild omvæltning. Alle var misundelige på den serie, hvis man ikke var en del af den. Og da toeren kom, var jeg endnu mere misundelig,” griner skuespilleren.

Et sandhedsvidne
Til gengæld kunne Nikolaj Lie Kaas trøste sig med en vigtig rolle i Lars von Triers dogmefilm Idioterne, der havde premiere i 1998 – året efter Riget II.

Her spiller han den unge Jeppe, der sammen med en gruppe andre søgende sjæle bor sammen i en villa til låns og udfordrer borgerskabet ved at skeje ud som idioter.

Idioterne var et oprigtigt eksperiment for Lars. Det var et slags sandhedsvidne, han ville skabe. Han havde en ambition om, at vi skuespillere rent faktisk skulle bo i det hus, idioterne i filmen lever.”

”Han var meget skuffet over, at vi ikke blev kærester, og at vi ikke overnattede. Men folk skulle jo hjem, de havde familie og børn og den slags.”

Nikolaj Lie Kaas mener, at Trier følte, der var indgået en pagt.

”Jeg tror, han følte, at skuespillerne svigtede pagten. Vi skulle se, hvad der skete, hvis filmen og virkeligheden flød sammen.”

”Det er det fede ved Lars von Trier. Hvem andre end ham tør kaste sig ud i sådan et projekt?”

Ude i det bundløse
Ud over et fyldt skuespillerbalkort, der også tæller Thomas Vinterbergs kommende TV 2-serie Familier som vores, har Nikolaj Lie Kaas fundet tid til at skrive og instruere de seks afsnit af Agent, der bliver vist på TV 2 til sommer.

Agent er en satire over hans egen branche. Som instruktør og forfatter har han også fundet inspiration i Lars von Trier.

”Man kan lære rigtigt meget af hans mod til ikke at være forfængelig,” siger Nikolaj Lie Kaas.

”Tør man tage den derud, hvor der er bundløst? For det er dér, magien opstår, og det er samtidig dér, de færreste tør være.”

”Det er meget interessant, også blandt skuespillere: Nogle kører sikkert, andre foretrækker det modsatte. Det handler om, hvor man føler sig mest tryg. Med Lars er der ikke noget valg. Han har det bedst dér, hvor han er utryg.”

Trailer: Riget Exodus

Kommentarer

Nikolaj Lie Kaas

Født 1973 i Hvidovre.

Søn af skuespiller Preben Kaas og forfatteren Anne Mari Lie.

Debuterede i 1991 som attenårig i Drengene fra Sankt Petri, for hvilken han vandt en Bodil og Robert for bedste birolle.

Uddannet fra Statens Teaterskole i 1998.

Folkeligt gennembrud med actionkomedier af Lasse Spang Olsen og Anders Thomas Jensen.

Vandt Bodil- og Robert-prisen for bedste mandlige hovedrolle for hovedrollen i Dirch.

Til sommer aktuel med TV 2-serien Agent, som han selv har skrevet og instrueret.

Udvalgte film og serier

Retfærdighedens ryttere
2020

Du forsvinder
2017

Kvinden i buret
2013

Forbrydelsen III
2012

Dirch
2011

Kandidaten
2008

Brødre
2004

Elsker dig for evigt
2002

I Kina spiser de hunde
1999

Blinkende lygter
2000

Idioterne
1998

Drengene fra Sankt Petri
1991

© Filmmagasinet Ekko