Nyhed
17. juni 2020 | 16:33 - Opdateret 17. juni 2020 | 18:06

Kulturministeren føler sig misbrugt af Nikoline

Foto | Manuel Alberto Claro
Sara Hjort Ditlevsen, Nikoline og Sara Helling har sex på kryds og tværs i musikvideoen Gourmet, som kulturministeren ikke har lyst til at få sit navn forbundet med.

Joy Mogensen vil have rapperen Nikoline til at fjerne et internetdomæne, der bærer hendes navn og byder på en musikvideo med eksplicitte sexscener.

Af Claus Christensen

Nikolines musikvideo Gourmet vækker både begejstring og anstød med fem nøgne mennesker, eksplicitte sexscener og en tekst, der langer ud efter den laveste fællesnævner.

Blandt de medvirkende er skuespilleren Sara Hjort Ditlevsen og instruktøren Mathias Broe, og selveste Lars von Trier har en kort gæsteoptræden i bar overkrop og med skulderlangt hår.

Videoen er gået direkte ind på førstepladsen af Ekko Shortlist, men den formåede ikke at holde sig længe på den amerikanske webportal YouTube, der fjernede den angiveligt på grund af nøgenheden og det seksuelle indhold.

Og nu reagerer kultur- og kirkeminister Joy Mogensen. Nikoline har nemlig oprettet en hjemmeside med navnet joy-mogensen.dk, hvor videoen også kan ses.

Socialdemokratiets advokat Christian Zeeberg Madsen kræver, at rapperen, hvis borgerlige navn er Nikoline Vicic Sunshine Rasmussen, fjerner internetdomænet.

Advokaten skriver i et brev, at Nikoline ”snylter på” Joy Mogensens navn ved at bruge det til ”kommercielt at fremme egne interesser”. Han fremhæver, at det krænker navneloven såvel som loven om internetdomæner. Nikoline har fået ti dage til at fjerne domænet.

Ret til eget navn
Joy Mogensen kommenterer sagen i en mail til Ekstra Bladet.

”Kunstnerisk frihed og ytringsfrihed er fundamentale værdier. Og man må lave alle de provokationer, man vil. Men man bør ikke gøre det i andres navn. Det er et principielt spørgsmål her, nemlig at alle mennesker har ret til at bestemme over, hvordan deres eget navn bruges på nettet,” skriver kulturministeren og tilføjer:

”Socialdemokratiet har derfor på mine vegne bedt om, at domænenavnet overdrages. Ellers vil vi gå til Klagenævnet for Domænenavne, der findes lige præcist for at håndtere denne slags sager.”

Sagsøger et kunstværk
Domænet er stadig aktivt, og videoen kan stadig ses på siden. Ekko har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Nikoline, men hun omtaler sagen på sin Facebook-side.

”Hahaha, nu prøver Socialdemokratiet at sagsøge mig igen,” skriver Nikoline og fortsætter:

”Sidst de tabte var, da jeg udsendte Flertallet er dumme, og de ville have mig til at hive det ned. Overvej det lige: Vi har en kulturminister, der synes, det er upassende at tale om kunst/kultur og sagsøger et kunstværk, der er kritisk over for hende.”

Nikoline udtaler i Ekstra Bladet, at hun i modsætning til ministeren har formået at sætte kunst øverst på dagsordenen. ”Det er forbløffende, at hun ikke for længst har sendt mig en Merci-chokolade og et kæmpe tak,” skriver hun til avisen.

I Flertallet er dumme, der kan ses på Ekko Shortlist, skyder Nikoline med pistol og riffel på billeder af danske politikere.

Det fik Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti til at politianmelde Nikoline, men politiet afviste, at videoen skulle være ulovlig. Der kom heller ikke noget ud af et sagsanlæg fra Socialdemokratiet.

Kommentarer

Ekko #77

Stort tema om sex og magt i Ekko #77.

Her kritiserer Nikoline Guldpalmevinderen Adèles liv for skildringen af lesbisk sex.

Nummeret kan købes i kiosker eller bestilles her.

© Filmmagasinet Ekko