Nyhed
07. mar. 2023 | 13:41

Nordiske serier vender tilbage til Danmark

Foto | Profile Pictures

Marie Reuther spiller den unge hovedperson i den første danske HBO-serie Kamikaze, som fremover kan ses på en konkurrerende streamingtjeneste.

Streamingtjenesten SkyShowtime har købt rettighederne til en stribe HBO-serier, så man igen kan se danske Kamikaze og en række skandinaviske perler herhjemme.

Af Nicki Bruun

Vi er som streamingforbrugere blevet vant til, at serier får premiere i et hæsblæsende tempo, så det er svært at følge med i.

Men den seneste tid er der opstået et nyt fænomen, nemlig at serier pludselig helt forsvinder fra markedet.

Det skete med en række skandinaviske serier, da fusionen mellem mediegiganterne WarnerMedia – der ejer streamingtjenesten HBO Max – og Discovery resulterede i en spareplan, som blandt andet gik ud over nordiske serier.

Ikke alene satte det nye selskab en stopper for produktion i Norden. De allerede eksisterende serier blev også fjernet fra HBO Max. Men nu vender nogle af dem tilbage på dansk jord.

Streamingtjenesten SkyShowtime har annonceret et køb, hvor selskabet har sikret sig de europæiske rettigheder til 21 lokale serier fra Warner Bros. Discovery, inklusive nogle af HBO Max’ populære og stærkt roste serier fra Norden.

Således kan man fremover se både den danske ungdomsserie Kamikaze med Marie Reuther i hovedrollen samt en række svenske og norske serier på SkyShowtime, der lancerede i Danmark den 20. september sidste år.

De tæller også Beartown, Beforeigners, Lust, Welcome to Utmark og Pray, Obey, Kill, så der bliver nok at give sig i kast med. Alle serierne får premiere den 14. marts, forlyder det i en pressemeddelelse.

Stjerneregn og streamingskat
Ekkos anmelder svingede sig kun op på tre stjerner, da Kamikaze efter et besværligt forløb med en udskiftning i instruktørstolen i 2021 fik premiere som den første danske HBO-serie.

Til gengæld har vi givet fem stjerner til både Kim Fupz Aakeson og Dagur Káris Twin Peaks-inspirerede nordiske western Welcome to Utmark, true crime-dokumentaren Pray, Obey, Kill og det grumme lillebydrama Beartown.

Vores anmeldere gav fire stjerner til den svenske sexkomedie Lust om midaldrende kvinders erotiske eventyr og tre stjerner til den eksperimenterende sci-fi-serie Beforeigners.

Ekkos streaming-kyndige blogger Claus Bülow Christensen har skrevet adskillige indlæg om de internationale streamingtjenesters arbejde på at konsolidere sig i Danmark og den verserende debat om en streamingskat.

Og i det aktuelle Ekko #93 dykker vi i en stor artikel ned i den krise om rettighedsbetaling, som har truet med at splitte den danske filmbranche ad.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko