Nyhed
27. okt. 2020 | 21:30

Norsk film om barnedød vinder stor pris

Foto | Motlys
Læreren Anders (Jan Gunnar Røise) snakker med eleven Lykke (Ella Øverbye), der i det norske drama Barn slår sin klassekammerat ihjel, men var det med vilje eller et uheld?

Det danske udkantsdrama Onkel må se sig slået i kampen om Nordisk Råds Filmpris, hvor vinderen er den kritikerroste Barn, der udforsker et ubærligt traume.

Af Nicki Bruun

Det danske mirakel Onkel var her til aften kandidat til at vinde den hæderkronede Nordisk Råds Filmpris, der netop er blevet uddelt.

Men Frelle Petersens stille drama om en ung kvindes liv med sin onkel på et landbrug i Sønderjylland må se sig slået.

Det er dog ikke nogen skam at tabe til så stærk en film som det norske drama Barn. Her kommer en by på den anden ende, da en skoleelev dræber en klassekammerat. Var det med vilje eller et uheld?

Instruktør og manuskriptforfatter Dag Johan Haugerud og producer Yngve Sæther modtager sammen æren og en pengepræmie på 350.000 kroner.

Barn er et velskrevet og velspillet velfærdsdrama om et hændeligt drab med splinter af finurlig humor og trykkende realisme,” skrev Ekkos anmelder og gav fem stjerner, da filmen fik dansk premiere kort inden, at biograferne blev lukket på grund af coronakrisen.

I forbindelse med premieren var Dag Johan Haugerud i Danmark, hvor han til Filmmagasinet Ekko fortalte om at lave en film om barnedød efter det tragiske terrorangreb af Anders Breivik.

Empati og alvor
De andre nominerede var fra Sverige instruktøren Amanda Kernells opfølger til debuten Sameblod, familiedramaet Charter, islandske Rúnar Rúnarssons tableau-julefilm Echo – der har dansk premiere 3. december – og finske J.-P. Valkeapääs erotiske komedie Dogs Don’t Wear Pants.

Bedømmelseskomitéen, der har bestemt vinderen af Nordisk Råds Filmpris, består af en filmjournalist fra hver af de fem nordiske lande.

Det danske medlem er Per Juul Carlsen fra DR, og han og kollegerne har også rosende ord til Barn og særligt Dag Johan Haugerud.

”Instruktøren behandler forholdet mellem børn og voksne med stor empati og alvor, og han skildrer komplekse og engagerede personligheder og situationer i en bredt anlagt film, som også bliver en fortælling om det moderne Norge. Han er en distinkt filmskaber med sit helt eget blik på verden og et usædvanligt godt øre for dialoger,” lyder det i begrundelsen, der til sidst slår fast:

”Det er en fremragende film om det allervigtigste i livet.”

Norsk comeback
Nordisk Råds Filmpris blev første gang uddelt i 2002, hvor vinderen var finske Aki Kaurismäkis Manden uden fortid.

Prisen begyndte først at blive uddelt årligt i 2005, og på de femten år har danske film vundet seks gange.

Drabet, Kunsten at græde i kor, Antichrist, Submarino, Jagten og senest Dronningen sidste år har alle modtaget prisen.

Vinderne tæller også svenskerne Roy Andersson og Ruben Östlund for henholdsvis Du levende og Play, mens islandske Benedikt Erlingsson har vundet to gange for Om heste og mænd og Kvinde på krigsstien.

Indtil nu har den eneste norske vinder været Joachim Triers engelsksprogede Louder Than Bombs, men det har Dag Johan Haugerud og Barn nu altså ændret på.

Trailer: Barn

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko