Nyhed
12. sep. 2014 | 13:28

Nyt Ekko med Ghita Nørby på gaden

Foto | Christian Geisnæs
Hun er snart aktuel i Bille Augusts Stille hjerte, hvor hun ønsker at tage sit eget liv. I virkeligheden ønsker Ghita Nørby sig bare en ordentlig skideballe, fortæller hun i det nyeste nummer af Ekko.

Danmarks store diva pryder forsiden af nyt Ekko, hvor du også kan møde fransk films stjerne Marion Cotillard, tage med René Fredensborg til Guldkysten og få Christopher Nolan vejet på en guldvægt.

Af Claus Christenesn

”Ansigtsløft og botox er idiotisk. Du fortæller jo en historie med det ansigt, du har som skuespiller. Min alder er min rigdom, og jeg skal ikke konkurrere med mine rynker.”

Sådan siger Danmarks store diva, Ghita Nørby, hvis karismatiske ansigt pryder det nye Ekko. Stærkt på vej mod de 80 år yder hun en af karrierens mest bevægende præstationer i Bille Augusts bedste film i årevis, Stille hjerte (premiere 13/11), hvor hun finder nye sagtmodige og varme toner.

Vi går en tur med Ghita i hendes elskede have og taler om Bille August (”hvem kan tage brillerne af ham eller knuse dem – dét ved jeg ikke”), om ansvar (”den eneste grund til at aflyse er døden”) og om repressiv tolerance over for ældre mennesker (”jeg savner at få en skideballe”).

Sviptur til Afrika
Tine Byrckel har taget kanaltunnellen til England for at interviewe en anden stjerne, franske Marion Cotillard, som er gået fra Dior-reklamer til depression i Dardenne-brødrenes To dage, én nat.

”Jeg er skuespiller for at forstå, hvordan mennesker er,” siger hun og afslører, at hun i begejstring for Thomas Vinterberg har lært en smule dansk.

Oscar-nominerede Joshua Oppenheimer har i dokumentaren The Look of Silence rejst rundt med Adi og besøgt bødlerne, der dræbte hans storebror i det indonesiske folkedrab i 1965. ”Forsoning genopliver ikke de døde,” siger han til Ekko.

René Fredensborg havde planlagt at tage til Ghana for at overvære optagelserne af Daniel Denciks Guldkysten. Men det syntes filmens producent ikke var nogen god idé. Filmselskabet og de andre journalister blev derfor noget overrasket, da Fredensborg dukkede op i Kastrup Lufthavn.

”Hvor skal du hen?” spørger Ole Kolster fra TV 2. ”Jamen, jeg skal da til Ghana,” svarer René. Oles øjne triller en omgang og ender så med at fæstne sig ved bordet. Læs, hvad der kom ud af svipturen til Afrika!

Den største tur
Op til premieren på Interstellar har Rasmus Brendstrup taget en baglæns tur gennem Christopher Nolans film.

”Vor tids Spielberg,” er Nolan blevet kaldt, men hvordan klarer Nolans film sig – fra Inception til Memento – når man går dem igennem med den kunstneriske tættekam?

Men den største rejse foretager Jakob Stegelman i nummerets tema, Film over tid. Han tager nemlig en tur i tidsmaskinen og viser, hvordan tidsrejser har været et tilbagevende tema i filmen.

”Der er ingen bedre måde at se på vores egen tid end ved at opholde os i en anden,” skriver Stegelmann, mens astrofysiker Anja Cetti Andersen forklarer, hvordan tidsrejser en dag kan blive til virkelighed.

Se oversigt over alle artikler i Ekkos efterårsnummer. Med nummeret udgiver vi eksklusivt fem originale kunstfilm, hvor Simon Staho har remixed Jørgen Leths film og digte.

Magasinet kan købes i disse butikker eller bestilles online.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko