Nyhed
08. apr. 2022 | 23:17 - Opdateret 09. apr. 2022 | 16:25

Oscar-akademiet udelukker Will Smith i ti år

Foto | AMPAS
Will Smith løftede for næsten to uger siden Oscar-statuetten i triumf, efter at han havde afstraffet en kollega med en syngende lussing. Nu siger Oscar-akademiet, at man fortryder sin passivitet.

Den amerikanske skuespiller får lov til at beholde sin Oscar-statuette og kan stadig både blive nomineret og vinde Oscars i perioden.

Af Claus Christensen

Verdens øjne har i de seneste par uger været rettet mod Oscar-akademiet.

Millioner af seere blev vidne til, at skuespilleren Will Smith på scenen under Oscar-showet afstraffede komikeren Chris Rock med en syngende lussing og efterfølgende verbale tæsk, fordi Rock havde fortalt en vittighed om Will Smiths kone.

Det bizarre optrin fik ingen konsekvenser på aftenen.

Tværtimod modtog Will Smith kort tid efter en Oscar for bedste mandlige hovedrolle i King Richard. Han kvitterede med en tårevædet takketale, hvor han forsvarede det voldelige overfald med, at han gjorde det af kærlighed til sin kone. Publikum i salen gav ham bagefter en stående applaus.

Men efter showet er kritikken haglet ned over Oscar-akademiet. Her på magasinet mente vi, at akademiet med sin passivitet havde spillet fallit. Siden er presset bare vokset og vokset på et akademi, der gør et stort nummer ud af at være politisk korrekt, men ikke formåede at sige fra over for noget så banalt som rå vold.

Nu har bestyrelsen, som består af 54 filmfolk, heriblandt vores egen Susanne Bier, mødtes og truffet en beslutning.

”Det 94. Oscar-show skulle have været en fejring af de mange mennesker i vores fællesskab, som har udført et utroligt stykke arbejde det sidste år. Men disse øjeblikke blev overskygget af den uacceptable og skadelige opførsel, som vi så hr. Smith udstille på scenen,” skriver akademiets præsident, David Rubin, i en pressemeddelelse.

Akademiets dom over den 53-årige skuespiller lyder på ti års udelukkelse fra alle events, inklusive Oscar-showet. Det forhindrer dog ikke Will Smith i at blive nomineret og sågar vinde en Oscar. Han vil bare ikke selv kunne være til stede for at modtage den!

Uden fortilfælde
På ét punkt var Will Smith kommet akademiet i forkøbet, nemlig ved at melde sig ud af foreningen. Og han havde sagt, at han ville acceptere straffen, uanset hvad den måtte lyde.

”Jeg accepterer og respekterer akademiets beslutning,” er hans reaktion ifølge CNN på den tiårige udelukkelse. I dagene efter showet undskyldte han over for Chris Rock, og det forlyder, at han har ladet sig indlægge på en rehabiliteringsklinik for stress.

New York Post skriver, at akademiets 54 medlemmer nærmest var delt på midten i spørgsmålet om, hvorvidt Will Smith skulle have frataget sin Oscar-statuette. Susanne Bier fortalte forleden Ekko, at det ville være forkert at kræve den tilbage.

Så vidt gik man altså heller ikke. Men akademiets formand erkender i pressemeddelelsen, at man svigtede på aftenen ved ikke at gribe ind over for Will Smith.

”Vi forholdt os ikke tilstrækkeligt til situationen i salen i løbet af tv-udsendelsen. Det undskylder vi. Det var en mulighed for os til at statuere et eksempel over for vores gæster, seere og akademi-familien rundt om i hele verden, og vi kom til kort – uforberedt på noget, der var uden fortilfælde.”

Chris Rock har endnu ikke offentligt udtalt sig om hændelsen. Ifølge Oscar-akademiet ønskede han ikke at anmelde Will Smith til politiet, der ellers var klar til at anholde ham. Akademiet finder også plads til et par roser til Rock:

”Vi ønsker at udtrykke vores dybe taknemmelighed til hr. Rock for at bevare fatningen under ekstraordinære omstændigheder.”

Video: Will Smith slår Chris Rock

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko