Nyhed
17. aug. 2022 | 12:19

Oscar-akademiet undskylder til indfødt amerikaner

Foto | AMPAS
Den indfødte amerikanske skuespiller Sacheen Littlefeather var 27 år gammel, da Marlon Brando i 1973 sendte hende på scenen under Oscar-uddelingen for at afvise den pris, han havde vundet for The Godfather.

Næsten 50 år efter utilstedelig opførsel under en dundertale om behandlingen af den oprindelige befolkning har Sacheen Littlefeather fået en undskyldning.

Af Nicki Bruun

Bedre sent end aldrig, lyder et ordsprog, der oftest bruges, når man har jokket i spinaten.

Det må siges at være passende i tilfældet med den indfødte amerikaner og skuespiller Sacheen Littlefeather og Oscar-akademiet.

Akademiet har nemlig givet en meget sen undskyldning til i dag 75-årige Littlefeather. I 1973 gik hun 27 år gammel på scenen for at afvise statuetten på vegne af Marlon Brando, da han vandt prisen for bedste mandlige hovedrolle for The Godfather.

Her holdt hun foran 85 millioner tv-seere en kort dundertale om filmbranchens dårlige behandling af det oprindelige folk i Nordamerika. Nogle klappede, men der blev også buet, og efterfølgende måtte hun eskorteres væk fra et vredt publikum, der råbte krigshyl efter hende.

”Den grimme behandling af dig på grund af din tale var uberettiget og uretfærdig. Den følelsesmæssige byrde, som du har måttet leve med, og som har haft betydning for din karriere i vores industri, er uoprettelig,” skriver Akademiets tidligere formand David Rubin ifølge amerikanske medier i et brev til Sacheen Littlefeather.

”For længe er dit mod ikke blevet anerkendt. Derfor tilbyder vi både en dybfølt undskyldning og vores oprigtige beundring.”

John Wayne så rødt
I det aktuelle Ekko #91 har vi lavet en top 10 med de mest tåkrummende Oscar-øjeblikke.

Anledningen er selvfølgelig den bizarre situation ved årets prisuddeling, hvor Will Smith gik på scenen og stak Chris Rock en flad, fordi komikeren havde fortalt en joke om Smiths kone, Jada Pinkett Smith.

Situationen med Sacheen Littlefeather har også fundet plads på vores liste.

Hendes protest over Hollywoods stereotype fremstilling af indfødte amerikanere fik især westernlegenden John Wayne til at se rødt. Skuespilleren måtte angiveligt tilbageholdes af seks sikkerhedsvagter, fordi man frygtede, at han ville overfalde Littlefeather.

Hun modtager officielt sin undskyldning ved et Oscar-arrangement i næste måned, hvor repræsentation af den oprindelige befolkning i amerikanske film er på dagsordenen. Og hun tager hele situationen med ophøjet ro.

”Vi indianere er meget tålmodige mennesker – der er kun gået 50 år! Vi bliver nødt til at holde humøret højt i forhold til alt det her. Det er vores måde at overleve på,” udtaler Sacheen Littlefeather ifølge amerikanske medier.

”Det varmer hjertet at se, hvor meget der har forandret sig, siden jeg ikke tog imod Oscar-statuetten.”

Masser af skandaler
Men det skorter ikke på skandaler i Oscar-historien, som både har budt på forkert udråbte vindere, et værtspar fra helvede og en nøgen mand, der pludselig løb ind på scenen.

Se listen i det aktuelle nummer, der har Mads Mikkelsen på forsiden og kan bestilles enkeltvis.

Abonnenter kan også læse artiklen digitalt, mens vi lige nu har et godt tilbud til nye abonnenter, der kan få ekstra filmoplevelser med gratis oven i hatten.

Video: Sacheen Littlefeather til Oscar-uddelingen 1973

Kommentarer

Ekko #91

Mads Mikkelsen er på forsiden i det nye nummer af Ekko.

Her rangerer vi i en top 10 de mest tåkrummende Oscar-øjeblikke.

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Abonnenter kan også læse magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko