Nyhed
27. jan. 2020 | 16:32

Oscar-nomineret filmskaber lukket ind i USA

Foto | Danish Documentary
Feras Fayyad har som så mange andre syrere måttet flygte fra sit borgerkrigshærgede hjemland, men instruktøren er flere gange vendt tilbage for at lave film om situationen i landet.

Den syriske instruktør Feras Fayyad har efter flere ugers kamp fået indrejsetilladelse i USA, hvor han er Oscar-nomineret for den dansk-producerede dokumentar The Cave.

Af Nicki Bruun

Den syriskfødte filmskaber Feras Fayyad har kæmpet hårdt for at komme ind i USA, hvor hans dansk-producerede dokumentar The Cave er nomineret ved Oscar-uddelingen, der finder sted om to uger.

Det har været svært, fordi hans hjemland er på præsident Donald Trumps liste over lande, hvis befolkning som udgangspunkt ikke må rejse ind i USA.

Men søndag aften amerikansk tid er det endelig lykkedes, skriver branchemediet Variety.

”Efter flere ugers uro og udfordringer, som ingen burde skulle udholde, er Feras kommet sikkert til Los Angeles,” lyder det i en pressemeddelelse fra filmens amerikanske producent, National Geographic.

Producenten skriver også, at man nu ligeledes forsøger at få filmens hovedperson – en kvindelig læge på et underjordisk hospital i Syrien – ind i USA.

”Vi håber nu at lykkes med også at få Dr. Amani med til Oscar-uddelingen.”

Et hav af stjerner
The Cave
har siden verdenspremieren på Toronto-festivalen i efteråret gået sejrsgang med forrygende kritik, hvor end den er blevet vist.

Herhjemme fik dokumentaren premiere i starten af året, hvor Ekkos anmelder gav fem stjerner. Filmen har i skrivende stund solgt lige knap 7.500 billetter i danske biografer.

Feras Fayyad blev ikke lukket ind i USA, da han i 2018 var nomineret for De sidste mænd i Aleppo.

Dermed er han allerede bedre stillet i forhold til at vinde statuetten, som han kæmper med blandt andre nordmakedonske Honningland og ligeledes syriske For Sama om.

Årets Oscar-uddeling løber af stablen natten mellem 9. og 10. februar dansk tid.

Trailer: The Cave

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko