Nyhed
22. mar. 2023 | 12:42

Spielbergs film rangeret fra bedst til værst

Grafik | Lasse Cordsen

Steven Spielberg er her flankeret af en dinosaur fra Jurassic Park og det elskelige rumvæsen fra E.T., som er nogle af de figurer, der har huseret i instruktørens populære film.

Det aktuelle nummer af Ekko byder på et stort og sprudlende tema om Steven Spielberg, der hyldes af en dansk instruktør, dissekeres af eksperter og får alle sine film rangeret!

Af Nicki Bruun

”Den mest personlige og rørende bedrift i Spielbergs lange karriere.”

Det skriver Ekkos anmelder og giver topkarakteren seks stjerner til The Fabelmans, der endelig får premiere i danske biografer i morgen den 23. marts.

Det har ellers ikke skortet på store filmoplevelser fra den i dag 76-årige Steven Spielbergs hånd, der tæller mesterværker som E.T., Jaws og Schindlers liste.

Men med The Fabelmans fortæller instruktøren i store træk sin egen livshistorie om en dreng, der bliver forelsket i filmmediet og sætter sig for at skabe et liv i filmens verden.

Derfor er det kun passende, at vi i det nye Ekko #93 har et stort og sprudlende tema om filmmesteren.

I et portræt af Spielberg fortæller instruktøren selv, hvorfor det tog ham næsten et helt liv, før han var klar til at lave The Fabelmans. Her skildrer han sit store traume: forældrenes skilsmisse.

I en anden artikel dykker filmprofessor Torben Grodal ned i, hvordan familiens sammenbrud og de højere magters indgriben har været en rød tråd i instruktørens oeuvre.

Har du ikke allerede abonnement på et af verdens flotteste filmmagasiner, har vi lige nu et godt tilbud. Foruden et årsabonnement får du enten adgang til film på streaming eller biografbilletter, som du for eksempel kan bruge til at se The Fabelmans!

Spielbergs bedste film
Mens James Cameron med Titanic og Avatar-filmene har lavet de mest indtjenende film i verdenshistorien – det skriver vi også mere om i det nye magasin – så er Steven Spielberg den mest indbringende instruktør nogensinde.

Hans mere end 30 film har sammenlagt indtjent over 70 milliarder kroner på verdensplan. Og det er vitterlig småt med fusere i karrieren, der for alvor startede med den hæsblæsende thriller-debut Duellen fra 1971.

I det fyldige tema rangerer vi samtlige af Spielbergs foreløbigt 34 film som instruktør. Mange har sikkert deres personlige favorit i krigsfilmen Saving Private Ryan, dinosaur-dramaet Jurassic Park, sci-fi-perlen Nærkontakt af tredje grad eller den første film i serien om eventyreren Indiana Jones.

Men vi er nu ret sikre på, at de færreste kan være uenige i vores førsteplads, som er en af de mest rørende fortællinger i filmhistorien.

Enestående makkerskab
Nummerets tema indeholder også en hyldest fra en af dansk films førende instruktør, Nikolaj Arcel, til Steven Spielberg.

”Det, jeg elsker allerhøjest ved Spielberg, er hans evne til at tegne karakterer og skabe hverdagssituationer, der føles levende. Det er hans nysgerrighed og empati for helt almindelige, fejlbarlige mennesker og deres handlinger, som gør ham til en genial instruktør,” skriver manden bag film som En kongelig affære og The Dark Tower.

Den populære filmekspert Jakob Stegelmann ser nærmere på forholdet mellem Spielberg og hans hofkomponist John Williams.

Deres samarbejde over et hav af film viser en sjælden kunstnerisk symbiose, og der findes med Stegelmanns ord ikke et makkerskab så vedholdende og varieret, overraskende og langvarigt, i hele filmhistorien.

Begravet i ørkenen
Endelig skriver vi også om et underbelyst perspektiv på Steven Spielberg, nemlig at han foruden at være en af verdens førende filmskabere også er spilentusiast ind til benet.

Hollywoods første gamer har gennem årene forsøgt sig med både større og mindre held i spilindustrien. Det har undervejs resulteret i nogle kuriøse fortællinger.

Kender du eksempelvis historien om dengang, hvor bunkevis af fejlbehæftede E.T.-spil blev begravet i New Mexicos ørken?

Magasinet kan både bestilles enkeltvis og købes i løssalg i biografer og kiosker over hele landet.

Trailer: The Fabelmans

Kommentarer

Ekko #93

Dar Salim er på forsiden i det nye nummer af Ekko.

Magasinet har et stort tema om Steven Spielberg.

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Abonnenter kan også læse bladet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko