Nyhed
08. sep. 2009 | 12:56

Steven Soderbergh blæser til formatkrig

Den amerikanske instruktør raser over tv-kanalers beskæring af filmbilledet.
Af Niels Petersen

”Som så mange andre så jeg introduktionen af HD-tv som den Hellige Gral,” skriver en skuffet Steven Soderbergh i DGA Quarterly, kvartalsbladet for de amerikanske instruktørers fagforening.

Instruktørens udtalelse kommer som skarp reaktion på de amerikanske tv-kanalers beskæring af filmformaterne, når de viser film.

Med indtoget af fladskærme er det klassiske 4:3 (1.33:1) tv-format blevet erstattet af det mere filmiske 16:9 (1.78:1) format, mens HD-teknologien har sikret en fremragende billedkvalitet.

Men de fleste film optages i formater der er større end 16:9, og heri ligger problemet for Steven Soderbergh.

For de fleste tv-kanaler vil hellere beskære filmene, så de passer til 16:9 formatet og udfylder hele tv-skærmen, i stedet for at vise dem i letterbox-format, hvor sorte bjælker foroven og forneden sikrer, at filmen bibeholder sit oprindelige format. Og at tilskueren får hele billedet med.

Soderberghs karakterliste
I artiklen opstiller Steven Soderbergh en liste over de bedste og værste tv-kanaler, hvad angår formater.

Ikke overraskende får de specialiserede filmkanaler MGM HD, IFC HD, Sundance HD og HDNET Movies alle topkarakteren A+. Mens tv-kanalen Showtime klarer sig med et hæderligt B.

Værre står det dog til med kabel-tv-giganten HBO.

”Deres store indflydelse betyder, at de egenhændigt kunne løse formatproblemet, men eftersom de ikke gør det, bliver de det bedste eksempel på tv-branchens dumhed,” skriver Steven Soderbergh ærgrende og tildeler HBO karakteren D.

Tv-kanalen AMC (American Movie Channel) får den absolutte dumpekarakter F-. ”Er det muligt helt at fjerne en tv-kanal fra universet,” spørger Steven Soderbergh.

Opråb til instruktører
Beskæring af film i tv er dog langtfra nogen ny problematik. Den var især årsag til megen polemik, da hjemmevideoen blev introducerede i starten af 1980'erne.

Dengang førte instruktører som Martin Scorsese (se video herunder), Steven Spielberg og Woody Allen en åben krig mod den berygtede Pan & Scan-tilgang, der fuldstændig ødelægger filmenes oprindelige kompositioner.

Budskabet i Steven Soderberghs artiklen er stort set den samme som hans kolleger kom med for godt 30 år siden. Instruktørerne må stå sammen for at sikre, at deres film bliver vist på den rigtige måde!

”Vi kan vælge at stoppe det nu eller lade det fortsætte, indtil der ikke længere er nogen forskel mellem film og tv-programmer i tv,” skriver Steven Soderbergh og tilføjer:

”Formen betyder alt. Spred budskabet!”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko