Nyhed
15. mar. 2022 | 10:00

Stjernebesat film af dansk Oscar-vinder

Foto | Andreas Bastiansen
Anders Walter (midt) instruerer sine hovedrolleindehavere Katrine Greis-Rosenthal og Pilou Asbæk under optagelserne af krigsdramaet Befrielsen.

Den succesfulde kortfilminstruktør Anders Walters får sin danske spillefilmdebut med kontroversielt kapitel om Anden Verdenskrig.

Af Aske Nielsen

Filmverdens øjne hvilede på Anders Walter, da han i 2014 modtog branchens største hæder, en Oscar, for sin kortfilm Helium. En ny stjerne i dansk film var født.

Men siden har Anders Walter måttet kæmpe for at lave film, og som vi tidligere har kunnet fortælle, giver en kortfilm-Oscar på ingen måde adgang til støttekronerne på Det Danske Filminstitut. Nærmest tværtimod!

Anders Walter kunne dog bruge Oscar-sejren til at instruere den amerikanske, magisk-realistiske I Kill Giants. Det er en film med etablerede Hollywood-skuespillere som Zoe Saldana, kendt fra Avatar og Guardians of the Galaxy, og produceret af folkene bag Harry Potter-filmserien.

Walter ville egentlig have lavet sin kortfilm 9 meter, som ligger på en fornem plads 16 på All Time-listen på Ekko Shortlist, til en spillefilm, men produktionsstøtten glippede.

Otte år efter Oscar-prisen og fem år efter spillefilmdebuten er han dog nu i gang med sin første danske spillefilm.

Danske stjerner
Filmen har fået titlen Befrielsen og udspiller sig på en højskole i Ryslinge midt på Fyn i foråret 1945.

Forstanderen Jakob og hans hustru Lis sættes i et svært dilemma, da de af den tyske værnemagt bliver beordret til at huse over 500 civile tyske flygtninge. Nu må de vælge, hvilken side de skal stå på!

Rollen som Jakob spilles af Pilou Asbæk, der i øjeblikket er aktuel i den amerikanske actionfilm Uncharted. Det er første gang siden Tobias Lindholms Krigen fra 2015,at Asbæk har hovedrollen i en dansk biograffilm, selv om han i mellemtiden har spillet en rolle i tv-serien Efterforskningen.

Han får selskab af Katrine Greis-Rosenthal (Lykke-Per) i rollen som Lis samt Ulrich Thomsen og Morten Hee Andersen, der spiller den adopterede søn Erik i Margrete den Første fra sidste år.

Befrielsen skriver sig ind i en række af danske film, som beskriver krigens rædsler med et øje for de uskyldige tyskere og danskere, der blev fanget mellem Hitlers umenneskelige krig og modstandsbevægelsens hævntogt.

Blandt de mest fremtrædende film er Martin Zandvliets Under sandet og Ole Christian Madsens Flammen og Citronen.

Musik fra tvillingebroren
Musikken til Befrielsen står Anders Walters tvillingebror Rasmus Walter for.

Rasmus Walter er primært kendt for pophits som Endeløst, men har også komponeret musikken til 9 meter og andre af brorens kortfilm. Det gælder blandt andet Natsværmer, der var nomineret ved sidste års Ekko Shortlist Awards.

Bag kameraet står fotografen Rasmus Heise, der også har arbejdet sammen med Anders Walter fra starten.

Om Befrielsen bliver Anders Walters folkelige gennembrud, må vi vente med at se til 23. september 2023, hvor filmen forventes af få biografpremiere.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko