Nyhed
02. mar. 2022 | 11:14

Stop boykot af russiske film

Foto | Oleg Mutu
I ukrainske Sergei Loznitsas tragikomiske og uhyggeligt profetiske Donbass om konflikten i regionen af samme navn går en russisk-støttet milits til angreb på borgerne.

”Vi må ikke dømme folk ud fra deres pas, men ud fra, hvad de gør,” skriver førende ukrainsk instruktør, der kritiserer filmforenings udelukkelse af russiske filmskabere.

Af Aske Nielsen

Ruslands invasion af Ukraine har fået det internationale filmsamfund til at stå sammen i en boykot af film, der er støttet af den russiske stat.

Foreningen European Film Academy – der har omkring 4200 europæiske filmskabere som medlemmer – har valgt at udelukke russiske film fra årets prisuddeling, som kaldes den europæiske pendant til Oscar.

Men det er en fejl, mener en af de mest fremtrædende ukrainske instruktører. Sergei Loznitsa har været udtaget til Cannes-festivalen med voldsomt russiske-kritiske film som Donbass og A Gentle Creature.

Han har modtaget undskyldninger fra russiske kolleger som Viktor Kossakovsky (dokumentarerne Gunda og Aquarela) og Andrey Zvyagintsev (Leviathan og Loveless), skriver instruktøren til branchemediet Variety. Og Loznitsa mener ikke, at man rammer de skyldige ved at boykotte russiske film.

”De her filmskabere er gode mennesker. De er ligesom os andre ofre for denne aggression,” lyder det fra Sergei Loznitsa.

”Det er forfærdeligt, hvad der sker for øjnene af os. Men jeg beder jer om ikke at falde ned i vanviddet. Vi må ikke dømme folk ud fra deres pas, men ud fra, hvad de gør.”

Cannes tillader russiske kunstnere
Sergei Loznitsa meldte sig i mandags ud af European Film Academy, skrev han i et andet åbent brev til filmmediet Screen Daily.

Det skyldtes dog ikke boykotten af russiske film, men derimod foreningens ifølge instruktøren indledende svage reaktion på invasionen.

Loznitsa var skuffet over, at akademiet ikke brugte ordet ”krig” om situationen i hans land. European Film Academy har undskyldt sig med, at foreningen måtte følge en demokratisk proces, men har også tilkendegivet, at reaktionen var for langsom og slap.

Senere valgte akademiet så at udelukke russiske film fra sin prisuddeling, men det møder altså også kritik fra den ukrainske instruktør.

Filmfestivalen i Cannes har valgt at udelukke den officielle russiske delegation samt alle med forbindelse til den russiske regering ved årets festival. Der er derimod ingen planer om at udelukke russiske kunstnere, skriver folkene bag i en pressemeddelelse.

Hollywood har kappet båndene til Rusland, hvor store film som The Batman, Ambulance og Morbius har fået udskudt deres biografpremiere.

Trailer: Donbass

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko