Nyhed
29. nov. 2017 | 12:50

Store penge til fede filmeffekter

Foto | Pia Bojer Larsen
Jonas Ussings Zombiehagen transformerer med imponerende effekter København fra en travl metropol til en spøgelsesby primært befolket af menneskeædende zombier.

Nordisk Film Fonden giver med en uddeling på en million kroner til talentorganisationen Filmtalent fremtidens filmfolk mulighed for at skabe bedre visuelle effekter.

Af Nicki Bruun

I et smadret København vakler zombier rundt i gaderne på jagt efter menneskekød.

Det er nogle menneskers værste mareridt, og i Jonas Ussings effektfulde gyser Zombiehagen, hvor en ung pige leder efter sin kæreste i et postapokalyptisk København, bliver det virkelighed.

Filmen kan ses på Ekko Shortlist ved Ekko Shortlist Awards 2017 i spil til Shortlist Prisen og Publikum Prisen som en af det forgangne års femten mest populære film på den ugentlige top 10 på Ekko Shortlist.

Nu kan vi forhåbentlig snart se frem til flere film med fantastiske effekter ligesom Zombiehagen, der blev lavet med støtte fra Filmværkstedet i København. Nordisk Film Fonden har nemlig valgt at støtte Filmtalent, der er hovedorganisation for de fire filmværksteder i København, Aarhus, Odense og Viborg, med en million kroner.

Pengene skal bruges til at ”etablere visual effects-afdelinger på landets fire filmværksteder og oprette en særlig pulje, hvor filmskaberne kan ansøge om tilskud til at inddrage nye avancerede teknologier i deres talentfilm”, står der i en pressemeddelelse fra Nordisk Film.

Nytænkende fortællinger
Kortfilm lavet med støtte fra et af landets filmværksteder er utroligt godt repræsenteret ved årets Ekko Shortlist Awards.

Inklusive nomineringerne til Zombiehagen er tallet faktisk oppe på hele 28 ud af 70 mulige nomineringer. Det er dog de færreste af dem, som kaster sig ud i eksperimenter med visuelle effekter.

”Det er en udbredt opfattelse blandt unge filmskabere, at det er for kompliceret og dyrt at producere visuelle effekter, og derfor afskrives den type idéer nærmest, inden de kommer på tegnebrættet. Det vil vi gerne ændre på,” siger direktør for Filmtalent Signe Lund Juhler i pressemeddelelsen.

”De kommende filmskabere skal have adgang til de nyeste teknologier, så vi kan få flere modige og nytænkende fortællinger i fremtidens danske film,” tilføjer direktøren.

Hidtil største uddeling
Nordisk Film Fonden har eksisteret i tyve år og deler hvert år fem millioner kroner ud til talentudvikling i den danske filmbranche.

Enkeltdonationen på en million kroner til Filmtalent er den hidtil største uddeling af Nordisk Film Fonden. Projektet løber over de næste to år, og det er målet at støtte over 30 talentfilm.

”Visuelle effekter er blevet en afgørende del af den moderne filmfortælling. Teknologien skaber mange nye muligheder for at fortælle spændende og gribende historier, der udfordrer og engagerer et bredt publikum,” udtaler Allan Mathson Hansen, administrerende direktør for Nordisk Film, i pressemeddelelsen og fortsætter:

”Filmproduktioner, som befinder sig i grænselandet mellem fuld animation og live-action, er stort set ikke-eksisterende, når det kommer til vækstlagets film. Udviklingen er gået i stå, men det laver vi om på nu.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko