Nyhed
09. aug. 2019 | 10:11

Ekko Shortlist-vinder med kafkask debut

Foto | Daniel Hjorth
Ved Ekko Shortlist Awards 2018 kunne instruktør Jonas Kærup Hjort (midt) fejre hele tre priser til Om en måned sammen med filmholdet, der tæller vinderne Jonas R. Kirkegaard (tv.) samt Kirstine Auener og Amalie Skovhus Petersen (th.).

”Det handler om at få pengene op på lærredet,” siger Jonas Kærup Hjort, der har fået støtte til sin debutspillefilm og fundet hovedrolleindehaveren.

Af Nicki Bruun

Jonas Kærup Hjort blev en af de store vindere ved sidste års Ekko Shortlist Awards, hvor hans afgangsfilm fra Den Danske Filmskole nappede tre priser, deriblandt for bedste fiktion.

Det absurde drama Om en måned – der kan ses på Ekko Shortlist – er en forbløffende stilsikker kortfilm, der trækker på forbilleder som Roy Andersson, ungarske Béla Tarr og forfatteren Franz Kafka. Og nu er den talentfulde instruktør på vej med sin spillefilmdebut.

Efter et par ansøgninger til Det Danske Filminstitut er det lykkedes at få 4,5 millioner kroner i produktionsstøtte fra talentordningen New Danish Screen. Det har haft arbejdstitlen Luftkastellet, men hedder nu Den næstsidste.

Filmen har planlagt optagestart den 2. september.

Instruktøren fortalte inden sejren ved Ekko Shortlist Awards om projektet, der er en sort-humoristisk, kafka-agtig film om en mand, der arbejder som vandafmåler og ligesom titelpersonen i Alice i Eventyrland farer vild i et mystisk univers.

Historien har nu fået en hovedrolleindehaver i Joen Højerslev, der har haft mindre roller i Underverden og Journal 64.

”Det er en meget fysisk film med en masse koreografi, og han er virkelig dygtig, også til det fysiske,” siger Jonas Kærup Hjort.

”Mange af scenerne er krævende, men han passer rigtigt godt til rollen og ind i det univers, som vi prøver at skabe.”

Få penge kræver opfindsomhed
Jonas Kærup Hjort er i høj grad et visuelt talent, der med Om en måned – hans afgangsfilm på Filmskolen fra 2017 – viste, at han kan skabe stemningsmættede universer som få.

Det er dog svært at gøre på et lille budget, som tilfældet er med Den næstsidste. Så det kræver en masse opfindsomhed, når filmholdet i disse dage planlægger optagelserne i forhold til blandt andet production design og fotografering.

”Vi har jo ingen penge på de her små film, så det handler om at få mest muligt op på lærredet og ind i filmen i stedet for alle mulige andre udgifter,” forklarer Jonas Kærup Hjort.

”I Om en måned fik vi jo rigtigt meget fra Filmskolen, som man skal betale for i det virkelige liv. Der er en masse udstyr og et studie, der ellers skal lejes. På den måde snyder det lidt,” fortsætter instruktøren, der har taget sig tid for at sikre, at debuten får det rigtige visuelle udtryk.

”For mig er det ikke sådan, at jeg får en idé til en historie, og så skal vi vise den med billeder. Jeg arbejder mig ind i billederne og stemningerne, og så præsenterer jeg fotografen for universet, så vi kan finde ud af, hvordan filmen ser ud.”

”Film tager så lang tid fra man først får en idé, men jeg synes det er spændende, at den hele tiden kan åbne sig undervejs i processen. På den måde kan man holde sig nysgerrig og gå på jagt i projektet. Det er jo det sjove ved det her arbejde.”

Kurs mod festivaler
Når Den næstsidste efter planen er færdigoptaget til oktober, begynder postproduktionen med klipning, lydarbejde og hvad der ellers hører til.

Derefter er filmen forhåbentlig klar til at sende ansøgninger om at komme med på en af forårets store festivaler, fortæller producer Rikke Tambo Andersen.

”Det er en nichefilm, hvor vi skal finde det rigtige publikum, men der er også enormt meget humor i filmen. Så selv om den er smal, er den faktisk bredere, end man lige skulle tro,” siger produceren.

Det er Jonas Kærup Hjort enig i. For instruktøren er det vigtigste dog ikke, præcis hvor mange der ser filmen, men at den finder sit publikum.

Avengers har jo en anden base end Tarkovskij,” siger Jonas Kærup Hjort med et grin og fortsætter:

”Vi ved, at vores film har et publikum, men det er stadig en opgave at gøre dem opmærksomme på den. Jeg prøver bare at gå med min mave og det, der føles rigtigt. Så må vi se, hvordan den strategi holder.”

Trailer: Om en måned

Kommentarer

Jonas Kærup Hjort

Født 1983 i Harlev.

Uddannet filminstruktør fra Den Danske Filmskole i 2017.

Har læst til Tv- og Medietilrettelægger på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Arbejdede som skuespiller og instruktør på teatret, inden han startede på Filmskolen.

Vandt FilmFyns Talentpris i 2017.

Hans afgangsfilm Om en måned vandt tre priser ved Ekko Shortlist Awards 2018.

© Filmmagasinet Ekko