Nyhed
12. apr. 2018 | 17:17 - Opdateret 12. apr. 2018 | 22:26

Film-strid rammer Orson Welles

Foto | Royal Road Entertainment
John Huston, Orson Welles og Peter Bogdanovich mødtes under optagelserne af The Other Side of the Wind, som Welles skrev og instruerede og arbejdede på frem til sin død.

”Lad min fars film danne bro mellem Netflix og Cannes,” skriver instruktørens datter, der vil have streamingtjenesten til at få The Other Side of the Wind vist på festivalen.

Af Nicki Bruun

Det tog næsten 50 år at færdiggøre Orson Welles’ The Other Side of the Wind, som instruktøren arbejdede på fra 1970 og helt frem til sin død i 1985. 

Endelig lod det sig gøre, da Netflix trådte til og gav en del af streamingtjenestens betydelige summer til færdiggørelsen af filmen. 

Men nu er Orson Welles’ film blevet gidsel i en fastlåst konflikt. 

På grund af streaming-gigantens strid med Cannes er The Other Side of the Wind nemlig ikke blevet udtaget til at deltage på festivalen, som ellers betød meget for Orson Welles’ karriere. 

”Jeg så, hvordan store produktionsselskaber ødelagde hans liv, værker og lidt af den mand, jeg elskede så højt. Jeg ville hade, hvis Netflix blev endnu et af de selskaber,” skriver instruktørens datter, Beatrice Welles, ifølge magasinet Vanity Fair i en email til Netflix-chef Ted Sarandos. 

”Vær sød at genoverveje og lad min fars film danne bro mellem Netflix og Cannes.” 

Tab for alle
The Other Side of the Wind handler om den legendariske instruktør Jake Hannaford, som spilles af ingen ringere end John Huston. 

Filip Jan Rymsza, der har produceret The Other Side of the Wind, har skrevet på filmens crowdfunding-side Indiegogo, at den var blevet udtaget til at deltage uden for konkurrence på festivalen. 

Derfor er holdet bag filmen meget kede af, at det ikke kommer til at ske. 

”Det triste er, at alle taber på den her beslutning – Cannes, Netflix, filmelskere og alle os, der har arbejdet hårdt på det her projekt,” skriver Rymsza og fortsætter: 

The Other Side of the Wind ville ikke eksistere uden Netflix, men det gør mig ikke mindre skuffet og sønderknust.” 

Debat om vindue
Det er en speget sag, som er skyld i, at der ikke kommer nogen Netflix-film til Cannes i år. 

Franske biografdistributører brokkede sig sidste år, da Netflix-filmene The Meyerowitz Stories og Okja blev vist som del af festivalens hovedkonkurrence. 

Derfor indførte Cannes-festivalen efterfølgende den regel, at en film skal få fransk biografpremiere for at kunne deltage i hovedkonkurrencen. I Frankrig skal der gå tre år, fra en film får biografpremiere, til den kan vises på en abonnementsbaseret streamingtjeneste som Netflix.

Den model nægter Netflix at tilslutte sig, og derfor er der i år ikke Netflix-film som Alfonso Cuaróns Roma og altså The Other Side of the Wind at finde i Cannes-programmet. 

Hvornår den så får premiere på Netflix, vides ikke.

Bag scenerne på The Other Side of the Wind

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko