Nyhed
16. jan. 2012 | 10:41

Stumfilm sejrer ved Golden Globes

Foto | Peter Iovino
The Artist

The Artist og The Descendants delte de største priser ved nattens Golden Globes og fortsætter dermed favoritparløbet frem mod Oscar-showet.

Af Jacob Ludvigsen

En fransk stumfilm og et varmt, humoristisk amerikansk drama ligger lige nu forrest i favoritfeltet til at vinde årets prestigefyldte Oscar den 26. februar. 

Og da en anden af den amerikanske filmbranches glamourøse priser, The Golden Globes, blev uddelt i nat dansk tid, blev der ikke lavet om på denne favoritværdighed.

The Artist, Michel Hazanavicius’ hyldest til stumfilmsæraen, og Sideways-instruktøren Alexander Paynes The Descendants delte nemlig rovet ved prisuddelingen, som de udenlandske korrespondenters forening i Hollywood, The Hollywood Foreign Press Association (HFPA), står bag.

The Descendants, hvor en stor forretningskanon (spillet af George Clooney) bliver tvunget til at være nærværende familiefar efter sin kones skiulykke, vandt for Bedste drama, mens The Artist vandt i kategorien Bedste musical eller komedie.

Også i kategorierne for Bedste mandlige skuespiller var de to film jævnbyrdige. George Clooney vandt i drama-kategorien, der traditionelt er den mest prestigiøse, mens The Artists forrygende Jean Dujardin vandt for sin hovedrolle i musical/komedie-kategorien.

Streep vandt – igen
Der blev dog også plads til andre film på scenen under festlighederne. Det var på forhånd imødeset med spænding, om Viola Davis med sin kraftpræstation som sort hushjælp i Niceville ville overhale den prismæssigt altædende Meryl Streep, der inkarnerer Margaret Thatcher i Jernladyen.

Men HFPA, der ofte anklages for at hædre de største kendisser for at få dem til at dukke op til festen, foretog det sikre valg og gav Streep prisen. Streep har ellers selv været en stor fortaler for Viola Davis.

Niceville måtte derfor nøjes med en pris til Octavia Spencer for Bedste birolle, mens Michelle Williams vandt for Bedste kvindelige hovedrolle i musical/komedie-kategorien for en anden biografisk rolle, nemlig som Marylin Monroe i My Week with Marilyn.

Turen går til Paris
Martin Scorsese vandt som bedste instruktør for sin nostalgiske 3D-rejse tilbage til 30’ernes Paris, Hugo, der ser ud til at være outsideren i årets Oscar-kapløb.

Og i manuskriptkategorien var det en nostalgisk rejse tilbage til 20’ernes Paris, der løb med den gyldne statuette, nemlig Woody Allens Midnight in Paris.

Iranske Nader og Simin – en separation, af Ekko kåret som årets bedste film i 2011, vandt for bedste udenlandske film, mens det nervepirrende CIA-drama Homeland fortjent vandt for Bedste drama-tv-serie.

Imødeset kandalevært
Størst spænding, eller ængstelse om man vil, var der før showet omkring værten Ricky Gervais’ optræden.

Gervais skabte sidste år stor skandale, da han ikke lagde fingre mellem i sin sarkastiske udlevering af både HFPA og de store stjerner, der var til stede ved showet. HFPA tog dengang afstand fra komikeren – indtil man indså, hvor stor omtale Gervais gav showet.

I de høje seertals navn fik Gervais derfor genvalg i år, hvor han således næsten kun kunne skuffe. Og det tog da også noget af brodden af Gervais’ præstation, at alle forventede det værste. Et par fuldtræffere fik han dog sat ind.

Som da han hævdede, at Golden Globe kan sammenlignes med Oscar, som den skandaleombruste reality-stjerne Kim Karshadian kan sammenlignes med den britiske prinsesse Kate Middleton.

”Lidt mere højlydt, lidt mere trashy, lidt mere fuld og meget lettere at købe.”

Kommentarer

GOLDEN GLOBE 2011

Bedste film – drama
The Descendants

Bedste film – musical eller komedie
The Artist

Bedste mandlige hovedrolle – drama
George Clooney, The Descendants

Bedste kvindelige hovedrolle – drama
Meryl Streep, Jernladyen

Bedste mandlige hovedrolle – musical eller komedie
Jean Dujardin, The Artist

Bedste kvindelige hovedrolle – musical eller komedie
Michelle Williams, My Week with Marilyn

Bedste mandlige birolle
Christoffer Plummer, Beginners

Bedste kvindelige birolle
Octavia Spencer, Niceville

Bedste instruktør
Martin Scorsese, Hugo

Bedste manuskript
Midnight in Paris

Bedste animationsfilm
Tintin: Enhjørningens hemmelighed

Bedste ikke-engelsksprogede film
Nader og Simin – en separation

Bedste tv-serie – drama
Homeland

Bedste tv-serie – musical eller komedie
Modern Family

Bedste miniserie eller tv-film
Downton Abbey

© Filmmagasinet Ekko