Nyhed
20. mar. 2024 | 07:07

Ekko-skribent i spidsen for Danske Biografer

Foto | Danske Biografer

Ud over at være direktør for Gentofte Kino skriver Sune Lind Thomsen også fast for Box Office-klummen i Ekkos trykte magasin, hvor han analyserer tendenser i billetsalget. 

Sune Lind Thomsen fra Gentofte Kino og Ekko er en vaskeægte ildsjæl, der skal fremtidssikre biografernes rolle som national kulturinstitution.

Af Rosemarie Kær Lundgaard

Efter tre år som formand for Danske Biografer har Torben Villesen valgt at give stafetten videre. 

Villesen, der har været direktør for biograf i Helsingør og i dag er en slags grå eminence i branchen, afløses af 54-årige Sune Lind Thomsen. 

Lind Thomsens opgave bliver at værne om danske film og ikke mindst de lokale biografer, der er med til at støtte op om det nationale sammenhold. 

Danske Biografer er en brancheforening for Danmarks 169 biografer, hvis formål er at give danske biografer – fra de små lokale biografer til store biografkæder som Nordisk Film og CinemaxX – det bedst mulige eksistensgrundlag. 

I 2023 blev der solgt over ti millioner biografbilletter i danske biografer. Det er bedre end de to foregårende år, men stadigvæk noget mindre end tiden før corona. 

Så en af den nye formands opgaver bliver, i samarbejde med foreningens direktør Michael Valentin, at gøre biografkulturen så levende, at publikum vender tilbage til det store lærred. 

Bond blev startskuddet
Til opgaven har biograferne valgt en vaskeægte ildsjæl. 

Efter elleve år som distributionschef hos SF Studios realiserede Sune Lind Thomsen i 2020 sin drøm om at overtage barndomsbiografen Gentofte Kino – landets næststørste enkeltsalsbiograf – som han i dag ejer og driver. 

Kærlighedshistorien mellem ham og filmen begyndte allerede, da han som barn var hyppig gæst i netop Gentofte Kino. 

I et interview med Ekko har Sune Lind Thomsen fortalt, hvordan især visninger af James Bond-filmene blev startskuddet til en stor glæde ved at se film i biografens mørke. 

Drømmen om et liv som biografejer fik imidlertid en hård start. Blot ti dage efter at have overtaget Gentofte Kino måtte han se sin nyerhvervede biograf blive lukket ned sammen med resten af Danmark på grund af corona. 

70mm-festival
Det slog dog ikke Sune Lind Thomsen ud, og da der så småt igen begyndte at komme gang i biografbesøgene, lancerede han Gentofte International Film Festival, der hylder det eksklusive 70mm-filmformat

Han viser både Oppenheimer og Dune: Del 2 i 70mm, og han er parat til at køre Europa tyndt for at få fat i en sjælden kopi til sit trofaste publikum. 

Sune Lind Thomsen er også en foregangsmand, når det gælder om at lave særvisninger i biografen, hvor han ofte selv står for at præsentere en udvalgt film. 

Det kan meget vel blive i den retning, at biograferne skal gå, hvis man vil klare sig i den stigende konkurrence fra streamingtjenesterne. 

Fast Ekko-klumme
Biografdirektøren importerer også selv film – fra værket om filmkomponist-legenden Ennio Morricone til den Cph:Dox-aktuelle Paul Simon-dokumentar In Restless Dreams

Abonnenter på Filmmagasinet Ekko vil også kende Sune Lind Thomsen som en kompetent bestyrer af Box Office-klummen i det trykte magasin, hvor han i hvert nummer analyserer billetsalget. 

I #95 undersøger han, hvilke film og genrer der går særligt godt i provinsen, og han konstaterer, at komedier hitter rundt om i Danmark ”upåvirket af en hård dom fra københavnerparnassets anmelderkorps”. 

Nu skal han bruge sin viden og energi på styrke alle landets biografer.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko