Nyhed
04. feb. 2013 | 11:51 - Opdateret 05. feb. 2013 | 10:24

Super16 dominerer Robert

Foto | Jonas Berlin
En lille pige fejrer jul i selskab med en lille gris i Marie Grahtø Sørensens førsteårsfilm fra Super16, Daimi, der nu er nomineret til en Robert.

Den alternative filmskole Super16 står bag fire ud af de seks kortfilm, der er nomineret i kortfilmkategorierne ved årets Robert-uddeling.

Af Jacob Ludvigsen

Der er masser af lovende takter på den hjemmestrikkede filmskole Super16, hvis man skal tro årets Robert-nomineringer i kortfilmkategorierne, som er blevet offentliggjort i dag.

Ud af de seks nominerede kortfilm er fire fra Super16, og de er tilmed fordelt på flere årgange.

Det er særligt imponerende, at to førsteårs-film er nomineret i kategorien for kortfilm under 25 minutter.

Den ene er Marie Grahtø Sørensens punkede og poetiske Daimi om en tolvårig pige, der fejrer jul med en lille gris i en møgbeskidt lejlighed. Grahtø Sørensen blev udnævnt til ”nyt talent” i seneste nummer af Ekko.

Den anden er Emil Falkes ungdomsdrama Happy New Years om Siv og Patrick, der bliver kærester på efterskolen og tilbringer en lykkelig sommer sammen. Men kan forholdet stå distancen, da Siv starter i gymnasiet?

De to film skal konkurrere med Malene Chois New Danish Screen-film Dyret.

Turbo, bedemænd og vinyl
I kategorien for kortfilm mellem 25 og 60 minutter er det to afgangsfilm fra den nyligt udklækkede Super16-årgang, der er stemt ind af Robert-medlemmerne, som består af folk fra filmbranchen.

Andreas Thaulow er udvalgt med Turbo om en ung, temperamentsfuld fyr, der ender en voldsom druktur med at forårsage en forfærdelig ulykke. Og også Jeanette Nordahls engelsksprogede Waiting for Phil – om en bedemand, der pludselig skal forholde sig til sin egen kones død – er med i de fine selskab.

De to Super 16-film skal dyste med Jesper Bernts Sort kaffe & vinyl om en midaldrende Vesterbro-musiker spillet af Jens Andersen.

Ambo og Kestner nomineret
Blandt de nominerede for bedste korte dokumentarfilm finder man både nye og garvede navne.

Anders Birch og Didde Elfins er nomineret for deres debutfilm om forfatteren Knud Romers afsked med hans Alzheimer-ramte far, Et blad falder til himlen, der ligesom DaimiWaiting for Phil og Sort kaffe & vinyl er støttet hos Filmværkstedet på Det Danske Filminstitut.

Også Kasper Bisgaards Ghettodrengen om Fadi Kassem, der med en kriminel løbebane i bagagen hjælper unge ud af problemer i Gellerup-parken, er med. Og det samme er den efterhånden rutinerede Phie Ambo for hendes seneste film, Kongens foged om fogeden, der sætter fattige danskere på gaden.

De nominerede for lange dokumentarfilm er Max Kestners Identitetstyveriet om den kuriøse retssag mellem kunstneren Das Beckwerk og Thomas Skade-Rasmussen Strøbech, Katrine W. Kjærs omdiskuterede adoptionsdokumentar Mercy Mercy – Adoptionens pris og Joshua Oppenheimers storroste The Act of Killing.

Se alle Robert-nomineringerne her.

Robert-uddelingen finder sted 28. februar og bliver sendt på TV 2.

Robert-nomineringer

ÅRETS ROBERT-NOMINEREDE

Kort fiktion/animation (under 25 min.)
Daimi, Marie Grahtø Sørensen
Dyret, Malene Choi
Happy New Years, Emil Falke

Lang fiktion/animation (25-60 min.)
Sort kaffe & vinyl, Jesper Bernt
Turbo, Andreas Thaulow
Waiting for Phil, Jeanette Nordahl

Kort dokumentarfilm
Et blad falder til himlen, Anders Birch og Didde Elnif
Ghettodrengen, Kasper Bisgaard
Kongens foged, Phie Ambo

Lang dokumentarfilm
Identitetstyveriet, Max Kestner
Mercy Mercy – Adoptionens pris, Katrine W. Kjær
The Act of Killing, Joshua Oppenheimer

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko