Nekrolog
15. okt. 2019 | 17:34

Tarantino begræder skuespillers død

Foto | Guillermo Navarro
I titelrollen som Jackie Brown spiller Pam Grier over for Robert Forster, der af Quentin Tarantino beskrives som en gentleman og en vidunderlig skuespiller.

”En af de bedste beslutninger i mit liv,” siger Quentin Tarantino om castingen af Robert Forster i Jackie Brown.

Af Claus Nygaard Petersen

Skuespilleren Robert Forster døde i fredags efter et kort sygdomsforløb med hjernekræft.

Samme dag var der premiere på El Camino: A Breaking Bad Movie, hvor Forster gentog sin rolle fra Breaking Bad. Her spiller han Ed Galbraith, som skaffer nye hjem og identiteter til dem, som har brug for det.

Selv blev skuespilleren nærmest genopdaget af Quentin Tarantino, da instruktøren valgte ham til rollen som Max Cherry i Jackie Brown, hvor Forster spiller over for Pam Grier.

Arbejdet kastede en Oscar-nominering af sig for bedste mandlige birolle og blev en revitalisering af Robert Forsters karriere.

En gentleman
”Verden er i dag blevet en gentleman færre. En retskaffen mand færre. En god mand færre. En vidunderlig far færre. En vidunderlig skuespiller færre,” udtaler Tarantino i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Jeg husker alle de morgenmåltider, vi havde på Silver Spoons. Alle historierne. Alle de venlige ord. Al støtten. At give Robert Forster en rolle i Jackie Brown var en af de bedste beslutninger i mit liv. Jeg kommer til at savne dig dybt, min gamle ven.”

Efter en række succesfulde roller i starten af karrieren ramte Robert Forster et dødvande i en række år med primært mindre roller i B-film eller tv-serier.

I et interview med Chicago Tribune i 2018 fortæller han, at fordi han havde fire børn, tog han de jobs, der nu engang blev tilbudt.

”Hver gang røg kvaliteten længere ned, end jeg troede, jeg kunne acceptere. Og så sank det igen og igen. Imod slutningen af den dårlige periode havde jeg ingen agent, manager, advokat, ingenting. Jeg tog hver en rolle, som røg igennem sprækkerne,” fortalte skuespilleren om karrierens absolutte lavpunkt.

Chance nummer to
Quentin Tarantino vendte dog op og ned på det hele, da han tilbød Robert Forster rollen som Max Cherry i Jackie Brown.

Forster fik manuskriptet, men troede ikke, at han ville blive godkendt af producenten.

”Jeg sagde til Tarantino: ’Jeg er ikke sikker på, at de vil lade dig hyre mig.’ Han svarede: ’Jeg hyrer dem, jeg vil.’ Dér gik det op for mig, at jeg ville få en ny chance for en karriere,” sagde Robert Forster dengang.

Efterfølgende fik han flere større roller i blandt andet David Lynch’ Mulholland Drive og Twin Peaks: The Return.

Kollegaerne siger tak
Robert Forster nåede i sin 52 år lange karriere at arbejde med et væld af skuespillere og instruktører.

Kollegaerne fra Breaking Bad, Bryan Cranston og Aaron Paul, giver begge på Twitter udtryk for deres sorg, og instruktøren af Guardians of the Galaxy-filmene, James Gunn, leverer på Instagram en rørende hyldest.

”Jeg havde mødt ham på en filmfestival, før jeg overhovedet havde instrueret en film, og vi holdt kontakten. Vi mødtes til morgenmad, hvor han gav mig tips om filmindustrien, hvad han havde gjort rigtigt, og hvad han havde gjort forkert. Han gjorde det blot, fordi vi var åndsbeslægtet, og han var venlig,” skriver James Gunn.

Robert Forsters sidste rolle er i den kommende serie Amazing Stories, som Steven Spielberg har produceret for AppleTV+.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko