Ekko Shortlist Awards 2022
23. nov. 2022 | 12:38

”Tidslerne gemmer man i sit hjerte”

Foto | Nikolai Linares
Han er blevet 78 år gammel, men under Ekko Shortlist Awards i Bremen Teater viste Nils Malmros på scenen, at han stadig er lige så skarp, som han altid har været.

Mesterinstruktøren Nils Malmros trak en gammel anmeldelse af Ekkos chefredaktør frem, da han overrakte prisen for bedste fiktion ved Ekko Shortlist Awards.

Af Jonathan Lebeda

”Man bliver selvfølgelig glad for alle de roser, man får. Men tidslerne – dem gemmer man i sit hjerte. Dem glemmer man ikke.”

Sådan sagde Nils Malmros, da han i anledning af Ekko Shortlist Awards tog turen fra hjembyen Aarhus til København for at hylde en ny generation af danske talenter og uddele en af aftenens hovedpriser: bedste fiktion.

Den 78-årige instruktør har skabt et helt særligt livsværk i dansk film. Med uhyre præcise erindringer har han fortalt morsomme og rørende historier om, hvem vi er – fra Lars Ole, 5c over Kundskabens træ til Kærestesorger.

I Bremen Teater blev han varmt præsenteret af showets ene vært, Thomas Ernst, der fik sit gennembrud som skuespiller i Kærestesorger. Ernst takkede Malmros for at have givet ham chancen og gjort ham til en del af sin filmfamilie.

”Jeg må sige, at jeg bliver rørt over at se så mange filmentusiaster på en gang,” sagde Nils Malmros som det første, da han trådte ind på scenen.

Se en sammenklippet video af instruktørens tale ved Ekko Shortlist Awards nederst i artiklen!

Ingen kære mor
Efter et stort bifald fra salen fortalte Nils Malmros forsamlingen, at hans fascination for filmmediet startede i gymnasietiden, da han i 60’erne så Truffauts Jules et Jim.

Herefter stod det klart, at han måtte lave sin egen film.

Det krævede lange nattevagter som medicinstuderende for at få råd til råfilm, fremkaldelse og lydbånd, men det lykkedes ham at skrabe 20.000 kroner sammen – svarende til det tidobbelte i nutidens valuta!

Resultatet var debutfilmen En mærkelig kærlighed fra 1968. Den blev først vist i biografen i Aarhus og skulle senere stå sin prøve i Reprise Teatret i Holte.

”Herovre var der ikke nogen kære mor. Der stod i Berlingske Tidende under overskriften ’Truffaut plagiat’: De alt for mange unge mennesker, der drømmer om at lave film, burde valfarte til Holte for at se, hvor galt det kan gå,” fortalte Nils Malmros til stor latter blandt tilhørerne.

Jagten på skatten
På den røde løber fortalte instruktøren inden prisuddelingen, at han i sin tale havde et lille es i ærmet.

Det viste sig, at han på scenen citerede en harsk anmeldelse af sin selvbiografiske At kende sandheden, som Ekkos chefredaktør Claus Christensen i 2002 skrev.

”Jeg vil dog sige til Claus, at filmen fik altså seks stjerner i Politiken,” sagde Nils Malmros med et glimt i øjet.

Instruktøren tilføjede, at det er kritikken – ikke roserne – der går i hjertekulen. Hvorefter han opfordrede de unge filmskabere til at holde øjnene på bolden.

”Husk, at det ikke er skatten, filmprisen, der giver livet indhold. Det er jagten på skatten. Så kære unge filmskabere: Fortsat god jagt!”

Video: Nils Malmros ved Ekko Shortlist Awards 2022

Kommentarer

Ekko Shortlist Awards

Ekko Shortlist Awards hylder danske talenter og kortfilm.

Niende udgave blev afholdt 19. november i Bremen Teater.

Juryen bestod af en række af landets bedste filmfolk.

Hvis du vidste vandt prisen for bedste fiktion – en pris, som instruktør Nils Malmros overrakte.

Award-showet blev støttet af Det Danske Filminstitut, Producentforeningen, FAF, FILM&TVGRUPPEN i Journalistforbundet, Dansk Skuespillerforbund, Zentropa, Nordisk Film, Danske Filminstruktører, Danske Dramatikere, ANIS, Politiken-Fonden, Jytte Groes og Royal Økologisk.

© Filmmagasinet Ekko