Nyhed
24. maj 2011 | 21:29

Trier giver Iran-støtte en kold skulder

Iransk vicekulturminister kalder udelukkelsen af Trier fra Cannes for en skamplet for festivalen. ”Jeg føler mig meget jødisk,” fortæller Trier til israelsk tv.
Af Helene Withington og Henrik Østergaard

Efterdønningerne fra Lars von Triers famøse pressemøde i Cannes i sidste uge vil åbenbart ingen ende tage.

Her udtrykte den danske instruktør en vis forståelse for Hitler og nazismen, og i morges fik han så opbakning fra Irans vicekulturminister, som i et brev til Cannes-festivalens leder Gilles Jacob kalder udelukkelsen af Lars von Trier for en skamplet for festivalen.

”Efter 64 år er det trist at se sporene af fascistisk opførsel i Cannes-organisatorernes beslutning om at bortvise en af de fremtrædende europæiske filmskabere,” skriver vicekulturministeren Javad Shamaqdari.

Trier forklarer sig igen
For at lægge afstand til det iranske regime, som gentagende gange har udtalt sig kritisk om jøder og benægtet holocaust, måtte Lars von Trier derfor igen diske op med forklaringer i en pressemeddelelse.

”Freedom of speech hører efter min mening – i alle former – til de helt basale menneskelige rettigheder, men mine udtalelser på festivalens pressemøde, var dog uintelligente, uklare og unødigt sårende,” udtaler Trier og fortsætter:

”Min pointe skulle have været, at potentialet for ekstrem ondskab eller det modsatte, ligger i hvert eneste menneske, uanset nationalitet, etnicitet, rang eller religion.”

”Hvis vi kun forklarer historiske katastrofer med enkelte individers ondskab, ødelægger vi muligheden for forståelse af de menneskelige mekanismer, som igen er nødvendige for undgåelse af kommende humanistiske forbrydelser,” slutter Lars von Trier i pressemeddelelsen.

Interview med 275 journalister
Siden festivalens bestyrelse erklærede Lars von Trier for ”persona non grata” – altså uønsket på festivalen – har der været kraftigt bud efter hovedpersonen.

Hans producer Meta Louise Foldager fortæller til Ekko, at Lars von Trier siden onsdag i sidste uge har talt med ikke færre end 275 journalister.

Deriblandt den israelske tv-station Nana10 til hvem Lars von Trier forklarer, at det nok snarere er tyskerne og ikke jøderne, der burde føle sig trufne.

”Halvdelen af mit liv var jeg sikker på, at jeg var jødisk. Og det har givet mig lov til at lave jødiske jokes. Man kan tale lidt mere frit om jødedommen. Men så fortalte min mor mig, at jeg i virkeligheden var nazist. Og det var selvfølgelig dumt at bruge ordet ’nazist’, men det er bare måden, dumme danskere omtaler tyskerne.”

”Mine børn har jødiske navne. Jeg føler mig meget jødisk,” fortæller Lars von Trier til stationen.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko