Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

13. jan. 2014 | 16:17 - Opdateret 15. jan. 2014 | 23:43

Masser af originale film i 2014

13. jan. 2014 | 16:17 - Opdateret 15. jan. 2014 | 23:43

Masser af originale film i 2014

Ekko giver i artikel på sin hjemmeside indtryk af, at biografrepertoiret efterhånden udelukkende består af fortsættelser og genindspilninger. Det er nu ikke helt korrekt. Den dominerende enkelte faktor i biografrepertoiret i 2014, er film ”written directly for the silver screen”.

Der er nemlig for nuværende hele 82 film, baseret på originale historier, på vej mod biografpublikummet i 2014. Og der kommer helt sikkert flere til.

Denne blog sætter spot på ti af de mest interessante originale film i 2014 og efterfølgende en komplet oversigt med samtlige film i denne kategori.

Der er hele tre danske film blandt de ti. I alt er der otte danske originale film på biografrepertoiret i 2014.

Samtidig er det med stor ære, denne blog kan præsentere det første officielle billede fra Susanne Biers nye film En chance til.

Nedenstående liste er klinisk renset for film baseret på andet forlæg, biografier, samt – naturligvis – fortsættelser og genindspilninger.

De udvalgte ti film er selvfølgelig ud over de fem, baseret på originale historier, jeg allerede har sat fokus på i min blog om film, jeg glæder mig til at se i 2014 (Nebraska, Inside Llewyn Davis, The Grand Budapest Hotel, Lucy og Interstellar).

Lovende film baseret på originale historier i 2014:

Hende (27. februar)

 

Spike Jonze, som tidligere har stået bag den bemærkelsesværdige Being John Malkovich (1999), har både instrueret og skrevet denne romantiske komedie.

En ensom forfatter udvikler et ulige forhold til et nyindkøbt operativsystem, der er designet til at opfylde samtlige hans behov.

Blandt de medvirkende møder vi blandt andet Joaquin Phoenix, Olivia Wilde, Rooney Mara og Amy Adams.

Filmen fik en bedømmelse i Rotten Tomatoes på 90 %.

 

Fortiden (13. marts)

 

Filmen er instrueret og skrevet af Asghar Farhadi, som tidligere har lavet den fremragende Nader og Simin – en separation (2011).

Fortiden er et begavet og medrivende familiedrama, næsten skruet sammen som en thriller, hvor hemmeligheder afsløres, og ting vrides og vendes, så publikum – og hovedpersonerne – ofte bliver overrasket.

Filmen handler om Iranske Ahmad, der efter fire år i Iran, kommer tilbage til Paris for at skrive under på skilsmissen fra sin kone, Marie. Hun skal nemlig giftes med en anden.

Bérénice Bejo, Tahar Rahim og Ali Mosaffa ses i filmens hovedroller.

Både filmens instruktør og den kvindelige hovedrolle, Bérénice Bejo, vandt priser i Cannes i 2013.

Filmen fik en bedømmelse i Rotten Tomatoes på 94 %.

 

Only Lovers Left Alive (20. marts)

 

Veteranen Jim Jarmusch har ført både dirigentstav og pen i dette drama. Tidligere har vi kunne fornøje os over intruktørens originale historier i Stranger Than Paradise (1984), Down By Law (1986), Mystery Train (1989), Taxi: Night on Earth (1991), Dead Man (1995), Ghost Train - den sidste samurai (1999), Coffee and Cigarettes (2003) og Broken Flowers (2005).

Filmen handler om vampyrmusikeren Adam, der genfinder kærligheden til vampyren Eve. Deres forhold har været on-and-off gennem flere århundreder.

I hovedrollerne møder vi Tom Hiddleston, Tilda Swinton, Mia Wasikowska og John Hurt.

Filmen fik en bedømmelse i Rotten Tomatoes på 89 %.

 

En du elsker (24. april)

 

Pernille Fischer Christensen borger altid for original kvalitet. Det har vi tidligere set i En soap (2006), Dansen (2008) og En familie (2010). Sammen med Kim Fupz Aakeson har hun skrevet manuskriptet til denne film. Aakeson har tidligere stået bag originale historier i film som Små ulykker (2002), Se til venstre, der en svensker (2003) og Kinamand (2005).

Det er en følelsesladet fortælling om et møde mellem to fortabte skæbner, en voksen mand og en dreng.

Thomas bliver, meget mod sin vilje, tvunget til at tage sig af barnebarnet Noa og de to begynder, stik imod alle odds, langsomt at finde hinanden igennem musikken.

I filmens væsentligste roller ser vi Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Birgitte Hjort Sørensen og Sofus Rønnov.

 

Transcendence (1. maj)

 

Instruktøren af denne film, Wally Pfister, er spillefilmsdebutant, efter i årevis have været cheffotograf på en lang række bemærkelsesværdige film, blandt andet Nolans Batman-trilogi.

Jack Paglen, som ligeledes er debutant, har skrevet den originale historie.

To fremtrædende dataloger arbejder mod målet om teknologisk ensretning, mens en radikal anti-teknologi organisation kæmper for at forhindre dem i at skabe en verden, hvor computere kan transcendere evner fra den menneskelige hjerne.

Johnny Depp, Morgan Freeman og Rebecca Hall har alle ladet sig friste af historien.

 

Jupiter Ascending (24. juli)

 

Søskendeparret Andy og Lana Wachowski står bag både instruktion og manuskript til denne film. Karriererens triumfer tæller Matrix-trilogien, hvorefter de er røget i et kæmpe kreativt hul.

Spændende bliver det, om søskende-parret har genfundet fortidens storhed med denne sci-fi fabel.

I et univers, hvor mennesker er noget nær bunden af den evolutionære stige, er en ung fattig menneskelig kvinde udpeget til at blive myrdet af dronningen af universet, fordi hendes blotte eksistens truer med at afslutte dronningens regeringstid.

På rollelisten finder vi Channing Tatum, Mila Kunis, Sean Bean og Terry Gilliam.

 

The Captive (21. august)

 

En anden instruktør, som også altid baserer sine film på originale historier, er canadiske Atom Egoyan, som er bedste kendt for Family Viewing (1987), Exotica (1994) og The Sweet Hereafter (1997).

Sammen med den forholdsvis ukendte David Fraser, har han skrevet manuskriptet til denne thriller.

En far opdager en række nye foruroligende spor, otte år efter hans datter blev bortført. Spor, der får ham til at tro den nu 17-årige pige stadig er i live. Han beslutter sig for at finde hende.

I hovedrollerne Ryan Reynolds, Scott Speedman og Rosario Dawson.

 

En chance til (28. august)

 

Susanne Biers nye drama har som sædvanlig dansk films boy wonder, Anders Thomas Jensen, bag tasterne.

Hvor langt er anstændige mennesker villige til at gå, når tragedie udvisker grænsen mellem ret og uret? Filmen skildrer, hvor let vi mister grebet om retfærdighed, når vi konfronteres med det utænkelige.

Nikolaj Coster-Waldau, Ulrich Thomsen, Nikolaj Lie Kaas, Maria Bonnevie og Lykke May Andersen medvirker.

 

The Salvation (2. oktober)

 

Det kan nok være der var nogen der gned øjnene, da det blev offentliggjort at Kristian Levrings næste spillefilmsprojekt var en western. Ikke en kartoffelwestern, men en rigtig western. Og så med Mads Mikkelsen i hovedrollen.

Med en original historie af Anders Thomas Jensen og instruktøren selv, bliver det spændende at se det færdige resultat i amerikansk films fornemmeste genre.

Vi befinder os i 1870'erne i hjertet af USA blandt nybyggere og lovløse. Den danske emigrant John har ventet i årevis på at få sin kone og søn til USA. Da det endelig sker, bliver de kort efter deres ankomst udsat for en forfærdelig forbrydelse. I sorg og afmagt slår John gerningsmanden ihjel. Hævnen lurer dog - forrådt og udstødt af lokalsamfundet, må John forvandle sig fra en fredelig nybygger til en frygtløs kriger, for at frelse byen og finde fred.

Udover Mikkelsen medvirker Eva Green, Jeffrey Dean Morgan, Eric Cantona, Mikael Persbrandt og Jonathan Pryce.

 

Fury (13. november)

 

David Ayer, som også både skrev og instruerede End of Watch (2012), har denne gang kastet sig over en historie, der foregår under 2. verdenskrig. Filmen handler om en fem mand stor besætning på en amerikansk tank, kaldet Fury.

De krigstrætte mænd kæmper mod en desperat tysk fjende, i de sidste dage af krigen. Besætningen er faretruende tæt på at løbe tør for ammunition og forplejning. Lederen, Wardaddy, og hans besætning er i undertal og underlegne våbenmæssigt. Kort sagt er alle odds er imod dem, i deres forsøg på nedkæmpe de sidste rester af Nazityskland.

Heltene på tanken spilles af Brad Pitt, Logan Lerman, Shia LaBeouf, Jon Benthal og Jason Isaacs.

 

Film baseret på originale historier i 2014:

Fruitvale Station, instruktion og manuskript: Ryan Coogler, med Chad Michael Murray, Kevin Durand, og Michael B. Jordan. (2. januar)

Tilbage i Ringen (Grudge Match), instruktion: Peter Segal, manuskript: Tim Kelleher og Rodney Rothman, med Robert De Niro og Sylvester Stallone. (9. januar)

Freier fall, instruktion: Stephan Lacant, manuskript: Stephen Lacant og Karsten Dahlem, med Hanno Koffler og Max Riemelt. (9. januar)

Jeg hedder Ernesto (Infancia clandestina), instruktion: Benjamin Ávila, manuskript: Benjamin Ávila og Marcela Müller, med Natalia Oreiro og Ernesto Alterio. (16. januar)

Den grønne cykel (Wadjda), instruktion og manuskript: Haifaa Al-Mansour, med Reem Abdullah og Waad Mohammed. (30. januar)

Livets blomst (La fleur de l’âge), instruktion: Nick Quinn, manuskript: Andreia Barbosa, med Pierre Arditi og Jean-Pierre Marielle (30. januar)

That Awkward Moment, instruktion og manuskript: Tom Gormican, med Zac Efron og Michael B. Jordan. (6. februar)

Nebraska, instruktion: Alexander Payne, manuskript: Bob Nelson, med Bruce Dern og Will Forte. (13. februar)

Out of the Furnace, instruktion: Scott Cooper, manuskript: Scott Cooper og Brad Ingelsby, med Christian Bale og Zoe Saldana (20. februar)

Last Vegas, instruktion: Jon Turteltaub, manuskript: Dan Fogelman, med Robert De Niro, Michael Douglas, Morgan Freeman og Kevin Kline. (20. februar)

Welcome to Yesterday, instruktion: Dean Israelite, manuskript: Jason Pagan og Andrew Stark, med Amy Landecker og Johnny Weston. (27. februar)

Hende (Her), instruktion og manuskript: Spike Jonze, med Joaquin Phoenix og Amy Adams. (27. februar)

Bluebird, instruktion og manuskript: Lance Edmands, med Amy Morton og John Slattery. (27. februar)

Inside Llewyn Davis, instruktion og manuskript: Ethan Coen og Joel Coen, med Oscar Isaac og Justin Timberlake.

All Is Lost, instruktion og manuskript: J.C. Chandor, med Robert Redford. (6. marts)

Fortiden (Le passé), instruktion og manuskript: Asghar Farhadi, med Bérénice Bejo, Tahar Rahim og Ali Mosaffa. (13. marts)

47 Ronin, instruktion: Carl Rinsch, manuskript: Chris Morgan og Hossein Amini, med Keanu Reeves. (13. marts)

Stretch, instruktion og manuskript: Joe Carnahan, med Chris Pine, og Jessica Alba. (20. marts)

The Lunchbox, instruktion og manuskript: Ritesh Batra, med Irrfan Khan og Nimrat Kaur (20. marts)

Only Lovers Left Alive, instruktion og manuskript: Jim Jarmusch, med Tom Hiddleston og Tilda Swinton, (20. marts)

The Grand Budapest Hotel, instruktion og manuskript: Wes Anderson, med Edward Norton, Ralph Fiennes, Bill Murray, Owen Wilson, Willem Dafoe, Jude Law, Adrien Brody. Tilda Swinton, F. Murray Abraham, Jeff Goldblum, Jason Schwartzman og Harvey Keitel. (27. marts)

Brick Mansions, instruktion: Camille Delamarre, manuskript: Luc Besson og Bibi Naceri, med Paul Walker. (3. april)

Guld (Gold), instruktion og manuskript: Thomas Arslan, med Nina Hoss og Marko Mandic. (3. april)

Non-Stop, instruktion: Jaume Collet-Serra, manuskript: John W. Richardson, Christopher Roach og Ryan Engle, med Liam Neeson. (10. april)

Detektiverne, instruktion: Esben Tønnesen, manuskript: Morten Dragsted og Esben Tønnesen, med Mathilde Wedell Wedellsboerg, Marcuz Jess Petersen, Frederik Winther Rasmussen, Beate Bille, Jona Schmidt og Alexandre Willaume. (10. april)

The Immigrant, instruktion: James Grey, manuskript: Ric Menello og James Gray, med Jeremy Renner, Marion Cotillard og Joaquin Phoenix. (10. april)

En du elsker, instruktion: Pernille Fischer Christensen, manuskript: Kim Fupz Aakeson og Pernille Fischer Christensen, med Mikael Persbrandt og Trine Dyrholm. (24. april)

You are Here, instruktion og manuskript: Matthew Weiner, med Zach Galifianakis og Owen Wilson. (24. april)

My Sweet Pepper Land, instruktion og manuskript: Hiner Saleem, med Korkmaz Arslan og Goldshifteh Farahani. (24. april)

The Other Woman, instruktion: Nick Cassavetes, manuskript: Melissa Stack, med Cameron Diaz og Nikolaj Coster-Waldau. (1. maj)

Det andet liv, instruktion: Jonas Elmer, manuskript: Marie Høst Andersen, Jonas Elmer og Rune Tolsgaard, med Sofie Gråbøl, Sarah Grünewald, Petrine Agger, Stefan Pagel Andersen, Thomas Ernst, Claire Ross-Brown og Rune Tolsgaard. (1. maj)

Transcendence, instruktion: Wally Pfister, manuskript: Jack Paglen, med Johnny Depp og Morgan Freeman. (1. maj)

Fading Gigolo, instruktion og manuskript: John Turturro, med John Turturro og Woody Allen. (1. maj)

Night Moves, instruktion: Kelly Reichardt, manuskript: Jonathan Raymond og Kelly Reichardt, med Dakota Fanning og Jesse Eisenberg. (1. maj)

3 Days to Kill, instruktion: McG, manuskript: Luc Besson og Ali Hasak, med Kevin Costner og Connie Nielsen. (8. maj)

Sabotage, instruktion: David Ayer, manuskript: Skip Woods og David Ayer, med Arnold Schwarzenegger og Sam Worthington. (8. maj)

Neighbors, instruktion: Nicholas Stoller, manuskript: Andrew J. Cohen og Brendan O’Brien, med Seth Rogen, Rose Byrne og Zac Efron. (8. maj)

Heli, instruktion: Amat Escalante, manuskript: Amat Escalante og Gabriel Reyes, med Armando Espitia og Andrea Vergara. (8. maj)

The Reluctant Professor, instruktion og manuskript: Marc Lawrence, med Hugh Grant og Marisa Tomai (15. maj)

Locke, instruktion og manuskript: Steven Knight, med Tom Hardy. (15. maj)

Miraklet, instruktion: Simon Staho, manuskript: Peter Birro og Simon Staho, med Ulrich Thomsen og Sonja Richter. (22. maj)

Edge of Tomorrow, instruktion: Doug Liman, manuskript: Christopher McQuarrie, Jez Butterworth og John-Henry Butterworth, med Tom Cruise og Emily Blunt. (29. maj)

Kolbøttefabrikken, instruktion: Morten Boesdal Halvorsen, manuskript: Morten Boesdal Halvorsen, Flemming Klem og Ine Urheim, med Mick Øgendahl, Paprika Steen, Zlatko Buric og Mia Lyhne. (29. maj)

Min søns familie (Soshite chichi ni naru), instruktion og manuskript: Hirokazu Koreeda, med Masaharu Fukuyama, Machiko Ono og Yôko Maki. (29. maj)

A Million Ways to Die in the West, instruktion og manuskript: Seth MacFarlane, Med Seth MacFarlane, Amanda Seyfried, Charlize Theron og Liam Neeson. (5. juni)

No Good Deed, instruktion: Sam Miller, manuskript: Aimee Lagos, med Idris Elba, Taraji P. Henson og Kate del Castillo. (12. juni)

The Rover, instruktion og manuskript: David Michôd, med Robert Pattison, Guy Pearce og Scott McNairy. (19. juni)

Blended, instruktion: Frank Coraci, manuskript: Ivan Menchell og Clare Sera, med Adam Sandler og Drew Barrymore. (3 juli)

Et hus i Marocco (Rock the Casbah), instruktion og manuskript: Laïla Marrakchi, med Morjana Alaoui og Nadine Labaki. (3. juli)

Ung og smuk (Jeune & jolie), instruktion og manuskript: Francois Ozon, med Marine Vacth, Géraldine Pailhas og Frédéric Pierrot. (17. juli)

Holiday, instruktion og manuskript: A.R. Murugadoss, med Akshay Kumar, Sonakshi og Govinda. (17. juli)

Short Term 12, instruktion og manuskript: Destin Cretton, med Brie Larson, Frantz Turner og John Gallagher, Jr. (17. juli)

The Priest’s Children (Svecenikova djeca), instruktion: Vinko Bresan, manuskript: Mate Matisic, med Kresimir Mikic, Niksa Butijer og Marija Skaricic. (17. juli)

Jupiter Ascending, instruktion og manuskript: Andy Wachowski og Lana Wachowski, med Channing Tatum og Mila Kunis. (24. juli)

Deliver Us From Evil, instruktion: Scott Derrickson, manuskript: Paul Harris Boardman og Scott Derrickson, med Olivia Munn, Eric Bana og Joel McHale. (24. juli)

Tammy, instruktion: Ben Falcone, manuskript: Ben Falcone og Melissa McCarthy, med Melissa McCarthy, Susan Sarandon og Dan Aykroyd. (31. juli)

Når dyrene drømmer, instruktion: Jonas Arnby, manuskript: Rasmus Birch, med Lars Mikkelsen og Sonja Richter. (31. juli)

Lucy, instruktion og manuskript: Luc Besson, med Scarlett Johansson, Morgan Freeman og Pilou Asbæk. (7. august)

Tracks, instruktion: John Curran, manuskript: Marion Nelson, med Mia Wasikowska, Adam Driver og Emma Booth. (7. august)

Bastards (Les salauds), instruktion: Claire Denis, manuskript: Jean-Pol Fargeau og Claire Denis, med Vincent Lindon og Chiara Mastroianni. (14. august)

Sex Tape, instruktion: Jake Kasdan, manuskript: Kate Angelo, med Cameron Diaz og Jason Segel. (21. august)

Into the Storm, instruktion: Steven Quale, manuskript: John Swetnam, med Richard Armitage, Sarah Wayne Callies og Jeremy Sumpter. (21. august)

The Captive, instruktion: Atom Egoyan, manuskript: Atom Egoyan og David Fraser, med Ryan Reynolds og Rosario Dawson. (21. august)

En chance til, instruktion: Susanne Bier, manuskript: Anders Thomas Jensen, med Nikolaj Coster-Waldau, Ulrich Thomsen, Nikolaj Lie Kaas, Maria Bonnevie og Lykke May Andersen. (28. august)

Ida, instruktion: Pawel Pawlikowski, manuskript: Rebecca Lenkiewicz, Pawel Pawlikowski, med Agata Kulesza og Agata Trzebuchowska. (4. september)

Can a Song Save Your Life?, instruktion og manuskript: John Carney, med Kiera Knightley, Mark Ruffalo og Catherine Keener. (18. september)

And So It Goes, instruktion: Rob Reiner, manuskript: Mark Andrus, med Michael Douglas og Diane Keaton. (25. september)

Stille hjerte, instruktion: Bille August, manuskript: Christian Torpe, med Ghita Nørby, Morten Grunwald, Paprika Steen, Danica Curcic, Pilou Asbæk og Jens Albinus. (25. september)

The Imitation Game, instruktion: Morten Tyldum, manuskript: Graham Moore, med Benedict Cumberbatch og Keira Knigthley. (25. september)

The Salvation, instruktion: Kristian Levring, manuskript: Anders Thomas Jensen og Kristian Levring, med Mads Mikkelsen, Eva Green, Jeffrey Dean Morgan, Eric Cantona, og Jonathan Pryce. (2. oktober)

How to Catch a Monster, instruktion og manuskript: Ryan Gosling, med Saoirse Ronan, Christina Hendricks og Eva Mendes. (2. oktober)

Dannys dommedag, instruktion: Martin Barnewitz, manuskript: Søren Grinderslev Hansen, med Lars Mikkelsen, Allan Hyde, Peter Gantzler og Camilla Bendix. (9. oktober)

The Book of Life, instruktion og manuskript: Jorge R. Gutierrez, originale stemmer: Kate del Castillo. (9. oktober)

The Judge, instruktion: David Dobkin, manuskript: Bill Dubuque, med Robert Downey, Jr. og Vera Farmiga. (9. oktober)

The Interview, instruktion: Evan Goldberg og Seth Rogen, manuskript: Evan Goldberg, Seth Rogen og Dan Sterling, med James Franco og Seth Rogen. (16. oktober)

Untitled Terrence Malick Project, instruktion og manuskript: Terrence Malick, med Ryan Gosling, Christian Bale og Natalie Portman. (30. oktober)

Før vinterkulden (Avant l’hiver), instruktion og manuskript: Philippe Claudel, med Daniel Auteuil, Kristin Scott Thomas og Leïla Bekhti. (30. oktober)

Interstellar, instruktion: Christopher Nolan, manuskript: Jonathan Nolan og Christopher Nolan, med Matthew McConaughey, Jessica Chastain, Anne Hathaway og Michael Caine. (6. november)

Fury, instruktion og manuskript: David Ayer, med Brad Pitt, Logan Lerman og Shia LaBeouf. (13. november)

The Good Lie, instruktion: Philippe Falardeau, manuskript: Margaret Nagle, med Reese Witherspoon, Corey Stoll og Maria Howell. (13. november)

Business Trip, instruktion: Ken Scott, manuskript: Steve Conrad, med Vince Vaughn, Dave Franco og Sienna Miller. (27. november)

Malta – All inclusive, instruktion: Hella Joof, manuskript: Mette Heeno, med Bodil Jørgensen, Danica Curcic og Maria Rossing. (25.december) 

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko