Streaminganmeldelse
23. okt. 2020 | 06:56

Borat Subsequent Moviefilm

Foto | Amazon Studios
Den kasakhiske journalist Borat (Sacha Baron Cohen) er endnu engang i USA for at hjælpe sit hjemland, men denne gang bidrager hans datter til at gøre rejsen uforudsigelig.

Den kasakhiske journalist rejser tilbage til USA. Det er stadig hysterisk morsomt, og den grænseoverskridende komik viser sig faktisk at være et næstekærligt projekt.

Af Nicki Bruun

Borat fra 2006 var en humoristisk landvinding. 

Med sin enorme skovsnegl af et overskæg og et meget frit forhold til, hvordan man gebærder sig ordentligt, fik den kasakhiske journalist Borat Sagdiyev nogle hæsligt morsomme sandheder frem i lyset. 

Hans møde med intetanende amerikanere udstillede de værste sider af folk i Guds eget land, så man både blev forstemt og måtte gispe efter vejret af latter.

Fjorten år er gået, men nu er Sacha Baron Cohen tilbage med fortsættelsen Borat Subsequent Moviefilm. Og lad det være sagt med det samme: Han er stadig forrygende sjov!

Journalisten blev sendt i arbejdslejr i Kasakhstan efter den første film, men han bliver sluppet fri, fordi præsidenten vil sende Borat til USA og overrække en gave, så de to lande kan blive venner.

Vel ankommet opdager han til sin store skræk, at gaven – aben Johnny, som er landets førende pornoskuespiller – er kommet af dage. Og hvad værre er: Borats datter Tutar er kommet med!

Den bulgarske skuespiller Maria Bakalova leverer i løbet af filmen en overrumplende forvandling som den femtenårige datter.

Tutar starter præcis så uhumsk kostelig, som man forestiller sig Borats afkom. Men hun udvikler sig undervejs til en kvinde, der i filmens mest sprængfarlige scene får Donald Trumps advokat – tidligere borgmester i New York, Rudy Giuliani – på glatis.

Det er umuligt at vurdere, hvor manipuleret den scene er.

Filmen anerkender, at Borat er blevet en figur, som mange amerikanere genkender, og der er et langt mere poleret udtryk over efterfølgeren end originalen.

Det skyldes muligvis bare, at filmen denne gang er flottere fotograferet og mere professionelt produceret. Tabet af den dokumentariske og grynede cinéma vérité-stil betyder imidlertid, at mockumentaryen mister noget autenticitet.

Man har flere gange svært ved at tro på, at situationerne opstår spontant, men de er stadig oftest hysterisk morsomme.

Og så bliver der gennem datteren tilført en smule hjerte i det vanvittige univers. Et sødt øjeblik opstår, når hun opdager glæden ved at røre sin vagina og deler oplevelsen med en gruppe republikanske kvinder, som har svært ved at finde en grimasse, der kan passe.

En af filmens bedste scener foregår på en abortklinik, som far og datter besøger for at få fjernet en legetøjsbaby, som hun kommer til at sluge fra toppen af en cupcake. Forvirringen er total, men en præst går øjensynligt med på at beholde et incestbarn, fordi det er Guds vilje.

Derfra bliver det nærmest kun værre.

Man er ved at dø af pinlighed, når far og datter kommer til bal i et respektabelt sydstats-etablissement og vælger at opføre en såkaldt måneblodsdans, hvor de stolt fremviser hendes menstruation.

Galskaben lever i bedste velgående, men der er en dybere mening.

Uanset hvor tosset, den kasakhiske journalist har opført sig – og det er virkelig ikke småting, han har udsat sig selv og andre for – har Borat hele tiden virket som et politisk projekt for den engelske komiker bag. Sacha Baron Cohen har brugt sit racistiske og misogyne alterego som en agent provocateur, der mere eller mindre nemt får amerikanerne til at vise deres indre svinehund, som i hans verden ofte er højreorienteret.

Men i toeren står det klart, at Borat på sin helt egen måde faktisk er et forsøg på at skabe næstekærlig humanisme.

Det er direkte rørende, når Borat forsøger selvmord ved at klæde sig ud som en jøde og gå ind i synagogen for at vente på et masseskyderi. Her bliver han mødt af verdens sødeste, jødiske kvinde, som sætter hans tro på jødedommens forfærdeligheder på prøve.

Senere møder han et par gæstfrie mænd, der forklarer, at Hilary Clinton formentlig drikker børns blod og håber, at Obama bliver smidt i fængsel. Da Borat fortæller dem om hans overbevisninger, siger de paradoksalt nok, at han ikke skal tro på konspirationsteorier.

Men samtidig hjælper de ham med at finde hans datter, der i mellemtiden er blevet væk.

Hele herligheden bliver flot bundet sammen med en henvisning til The Usual Suspets. Borat får en overraskende åbenbaring, der giver et håb for menneskeheden.

Borat Subsequent Moviefilm slutter med en opfordring til amerikanerne om at stemme – ellers bliver man henrettet! På den måde lykkes det elegant at være alvorlig og morsom på samme tid.

Trailer: Borat Subsequent Moviefilm

Kommentarer

Titel:
Borat Subsequent Moviefilm

Land:
USA

År:
2020

Instruktør:
Jason Woliner

Manuskript:
Peter Baynham, Sacha Baron Cohen, Jena Friedman, Anthony Hines, Lee Kern, Dan Mazer, Erica Rivinoja, Dan Swimer

Medvirkende:
Sacha Baron Cohen, Maria Bakalova

Spilletid:
95 minutter

Premiere:
23. oktober på Amazon Prime

© Filmmagasinet Ekko