Serieanmeldelse
08. apr. 2022 | 06:52

Frit land

Foto | Lasse Ulvedal Tolbøll
Sebastian Bull Sarning viser nye sider af sit store talent. Man glemmer næsten, hvor hårdkogt en forbryder, hans Nicki ender med at blive.

Dansk prequel-serie med fremragende skuespillere trækker tråde til Pusher og Nordvest i ferm krimifortælling om det københavnske bandemiljø.

Af Claus Nygaard Petersen

Den danske tv-serie 2 døgn viste lovende takter, selv om historien om de to wannabe-gangstere Otto og Christian ikke sad helt i skabet.

Julespecialen 2 døgn: Et juleeventyr omfavnede en mere humoristisk tilgang til gangsterfortællingen med så stor succes, at det har skabt forventninger til tredje tur i universet.

Frit land er en prequel, der foregår tre år før begivenhederne i de to foregående omgange. Hovedpersonen er denne gang en af birollerne fra den første serie, hårdkogte Nicki fra Nørrebro (Sebastian Bull Sarning).

Han er dog ikke blevet den skræmmende skikkelse fra 2 døgn endnu. Tværtimod er han nederst i hierarkiet i den unavngivne bande i det københavnske Nordvest-kvarter, hvor bandens hovedkvarter ligger.

Derfor tæller Nickis opgaver at rengøre toiletter, tømme biler for drikkevarer og andre småting, som de fuldgyldige medlemmer ikke har tid eller lyst til at rode med.

Men da bandens medstifter Markus (Gustav Giese) bliver løsladt fra fængslet, øjner Nicki en mulighed for at stige i graderne.

Det højtærede medlem skal selvfølgelig hentes i en passende bil, og da de andre i banden ikke har sørget for et blæret køretøj, fikser Nicki ét – til stor irritation for bandechefen Lund (Niklas Herskind), der taber ansigt over for sin gamle ven.

Løsladelsen bringer også andre problemer med sig. Og før Nicki har fået set sig om, står han over for beslutninger, der kommer til at være altafgørende for hans fortsatte eksistens.

Idéen med at vise, hvordan en person er blevet, som han er, er ikke ny. Et af de mest kendte eksempler er The Godfather: Part II, hvor man får et indblik i, hvordan gangsterbossen Vito Corleone blev til den magtfaktor, man stiftede bekendtskab med i The Godfather.

Vi er selvsagt ikke på samme niveau i Frit land, men det er tydeligt at se, hvilke inspirationskilder hovedforfatter Oscar Giese har skævet til.

Filmnørder vil kunne finde elementer fra Martin Scorseses Goodfellas og Nicolas Winding Refns Pusher. Det er også svært ikke at tænke på Michael Noers danske milepæl Nordvest, hvor netop Giese-brødrene spillefilmdebuterede som skuespillere.

Frit land er i den forstand en meget klassisk fortælling om, hvordan og hvorfor folk søger ind i et bandemiljø. De leder efter et fællesskab og fast holdepunkt i livet. De flygter fra en sørgelig tilværelse.

Serien leger dog med formen, for Nicki kommer paradoksalt nok fra et velhaverkvarter. Men hans mor er død, og faren ænser ikke sine to børn, der ud over Nicki tæller storebroren Jacob (Morten Deleuran), som har Downs syndrom.

Man fornemmer tydeligt, at det kun er forbindelsen til Jacob, der holder Nicki fra at gå fuldt over til den kriminelle side. Han skal indimellem hjem og passe sin bror.

Men med Markus’ indtrædelse i tilværelsen får Nicki både et glimt af den fremtid, som han higer efter – med penge og prestige – og de farlige aspekter, der hører til livet som gangster.

Oscar Giese og instruktør Nicolai Achton holder et højt tempo, så miniseriens fire afsnit på lidt over tyve minutter hver sluges hurtigt i en mundfuld.

Det er en ferm krimifortælling uden de store dikkedarer eller helt store overraskelser.

Sebastian Bull Sarning viser nye sider af sit store talent, som vi har kunnet følge på Ekko Shortlist. Man glemmer næsten, hvor hårdkogt en forbryder, Nicki ender med at blive. Scenerne med Deleuran har humor og varme, men fungerer også som en sørgmodig reminder om, at det ikke kommer til at vare ved.

Altid fremragende Gustav Giese er superb som karismatiske Markus. Skuespilleren er i besiddelse af en udefinerbar tilstedeværelse, så man automatisk drages. Til gengæld spildes Alba August i en endimensionel rolle som Xenia, som Nicki kaster sin kærlighed på.

Benspændet i næste omgang af 2 døgn-universet må være at skabe en interessant og nuanceret kvindelig karakter.

Trailer: Frit land

Kommentarer

Titel:
Frit land

Land:
Danmark

År:
2022

Instruktør:
Nicolai Achton

Manuskript:
Oscar Giese

Medvirkende:
Sebastian Bull Sarning, Gustav Giese, Niklas Herskind, Christopher Læssø, Alba August, Morten Deleuran, Camilla Lau

Spilletid:
Fire afsnit af cirka tyve minutter

Anmeldelse:
Fire afsnit

Premiere:
11. april på YouSee

© Filmmagasinet Ekko