Box office
02. mar. 2023 | 16:13

Bille August tæt på fem millioner billetter

Foto | Andreas Bastiansen
Under optagelserne af periodedramaet Kysset holder Bille August styr på den storladne kærlighedsfortælling, der nyder stor succes i danske biografer.

Kysset er kommet godt fra start i biografen, hvor Bille August gennem årene har haft et solidt tag i publikum. Se skema med det danske billetsalg for alle instruktørens film!

Af Nicki Bruun

Bille August er den nulevende konge af dansk film. Den Oscar-vindende instruktør har siden debuten Honning måne fra 1978 haft et solidt tag i det danske biografpublikum.

Det gælder også hans nye film Kysset, der er kommet godt fra start. Filmen solgte 40.000 billetter i premiereweekenden – en af hans bedste til dato – og på den første uge er det blevet til 70.496 solgte billetter.

Kysset bliver uden tvivl hjulpet på vej af at være at være med i programmet til Biografklub Danmark, som med sine omkring 200.000 medlemmer er mere eller mindre garant for succes ved billetlugerne.

Men man bliver også nødt til at tilskrive meget af æren til Bille August og hans evner. For det er mere reglen end undtagelsen, at instruktørens film klarer sig godt i biografen.

Faktisk viser Ekkos undersøgelse, at de foruden Kysset sytten film, som Bille August gennem årene har udsendt i danske biografer, er resulteret i sammenlagt næsten fem millioner solgte billetter – 4.986.931 for nu at være helt præcis. Det betyder et gennemsnit på næsten 300.000 solgte billetter per film.

Se vores skema nederst i artiklen!

Fra bestseller til blockbuster
Bille August skabte først et navn for sig selv i Danmark med de Bjarne Reuter-skrevne ungdomsfilm Zappa, Busters verden og Tro, håb og kærlighed.

De havde alle et flot billetsalg, hvor særligt sidstnævnte imponerede med over en halv million solgte billetter.

Herefter indtog danskeren i 1987 resten af verden med episke Pelle erobreren, der startede med at vinde Guldpalmen i Cannes og senere snuppede en Oscar. Den sejrede ligeledes ved billetlugerne med et salg på 581.059 billetter – Augusts næststørste hit – men hans næste film var en mere kompliceret historie.

Den gode vilje – med et manuskript af mesteren Ingmar Bergman – gjorde Bille August til dobbelt Guldpalme-vinder 30 år, før svenske Ruben Östlund gentog den flotte præstation. Filmen blev dog også Augusts eneste regulære flop i danske biografer med blot 12.128 billetter.

Bille August hang ikke længe med mulen og vendte året efter tilbage med sin klart største succes i karrieren, når man tager billetsalgsbrillerne på: Åndernes hus.

Med Hollywood-stjerner som Meryl Streep, Jeremy Irons og Glenn Close på rollelisten lykkedes det danskeren at gøre den chilenske forfatter Isabel Allendes bestseller til en blockbuster.

Det stort anlagte slægtsdrama om en familie i det kaotiske Chile solgte lige i underkanten af en million billetter her til lands, hvilket næsten aldrig sker.

Bunden eller toppen
Både publikum og anmelderne har taget pænt imod Kysset, som Bille August har skrevet frit efter den østrigske forfatter Stefan Zweigs roman Utålmodige hjerter fra 1939.

I danskerens version spiller Esben Smed en soldat, som ved indgangen til Første Verdenskrig kommer i uføre, da han af medlidenhed bejler til en lam, ung rigmandsdatter (Clara Rosager).

Kristian Ditlev Jensen giver fire stjerner for Ekko og roser Augusts forførende billeder i en fortælling om kompliceret kærlighed. Weekendavisens Bo Green Jensen kalder Kysset en af Bille Augusts bedste film, mens både Børsen og Ekstra Bladet kaster fem stjerner efter kærlighedsdramaet.

Andre er mere kritiske.

Hårdest er Politikens Joakim Grundahl. I sin tostjernede anmeldelse spidser han pennen og skyder efter hele karrieren: ”Med Kysset rammer hans deroute gennem tre årtier endeligt bunden.”

Filmen er dog allerede en biografsucces, og spørgsmålet er bare, hvor højt oppe Kysset lander på listen. Den 74-årige instruktør har i hvert fald ikke noget at ærgre sig over på den front.

Trailer: Kysset

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko