Nyhed
04. maj 2021 | 15:50

Biografer vil ikke vise storfilm

Foto | Warner Bros.
De to frygtindgående monstre King Kong og Godzilla står over for hinanden i den premiereaktuelle Godzilla vs. Kong, som ikke vil blive vist i særligt mange danske biografer.

Giganterne Disney og Warner Bros. vil stække danske biografers eksklusivitet, men Nordisk Film og andre biografer tager kampen op.

Af Claus Christensen og Nicki Bruun

Danske biografer slår den 6. maj igen dørene op efter fem måneders nedlukning.

Det er en glædens dag for filmfans landet over. Men i kulissen truer en krise, som risikerer at få endnu større betydning for danske biografer, end coronakrisen har haft.

Ifølge Ekkos kilder er der en stillingskrig i gang mellem danske biografer og de internationale filmselskaber Disney og Warner Bros., som står bag mange af tidens største film.

Disney distribuerer blandt andet årets store Oscar-vinder, Nomadland, mens Warner Bros. har blockbusters som Godzilla vs. Kong og Tom & Jerry på plakaten den kommende tid.

De bliver dog kun vist i få danske biografer.

Nomadland fik 30. april premiere på streamingtjenesten Disney+, hvor den kan ses uden yderligere betaling af brugere, som har abonnement.

Warner Bros. har i USA valgt at droppe det såkaldte biografvindue helt, så selskabets film kommer på streamingtjenesten HBO Max samtidig med biografpremieren.

Forkortet biografvindue
Herhjemme har Warner Bros. ændret biografernes eksklusive visningsperiode – kaldet holdback – fra 122 dage til 28 dage.

Det har fået landets største biografkæde, Nordisk Film Biografer Danmark, til ikke at vise Godzilla vs. Kong og Tom & Jerry, fordi det giver langt færre dage at tjene penge hjem på.

”Warner har stort set ikke ændret på de kommercielle vilkår, så vi skal stadig betale det samme beløb for at vise filmen,” siger Casper Bonavent, direktør for Nordisk Film Biografer Danmark.

”Biografperioden er vigtig for biograferne, fordi det er en del af de samlede kommercielle betingelser mellem biografer og filmudlejere. Ændres biografernes periode, ændres andre kommercielle betingelser, herunder også filmlejen. Det mener vi er rimeligt. Vi tager det derfor nu film for film.”

Nordisk Film forhandler dog med partnerne, og det samme gør CinemaxX ifølge Ekkos oplysninger.

”Jeg er fortrøstningsfuld omkring forhandlingerne. Vi har en frisk dialog og prøver at finde en model fremover,” siger Casper Bonavent.

– Er det et udtryk for manglende solidaritet, at der er nogle biografer, som har valgt at vise filmene?

”Sådan oplever jeg det bestemt ikke. Det er op til den enkelte biograf, men på Nordisk Film har vi besluttet ikke at vise de film.”

Hos SF Studios – der distribuerer film fra Warner Bros. herhjemme – vil man ikke udtale sig om situationen.

”Jeg holder mine forhandlinger med biograferne mellem dem og mig, så jeg har ikke yderligere kommentarer. Der er i hvert fald ingen krig,” lyder det fra distributionschef hos SF Studios, Frederik Malling Juul.

Seks biografer viser Godzilla
På hjemmesiden kino.dk kan man se, i hvilke danske biografer forskellige film får premiere. Her er de fleste større biografer repræsenteret, men listen er ofte ufuldkommen.

På bestillingssiden ebillet.dk kan man dog læse sig frem til, at Oscar-vinderen Nomadland står til premiere i 22 danske biografer samt i biografen i den færøske hovedstad Tórshavn.

En anden Oscar-vinder, Sound of Metal, som indbragte den danske klipper Mikkel E.G. Nielsen filmverdens fornemmeste pris, kan også allerede købes til hjemmebiografen. Filmen er ifølge siden sat op i tretten danske biografer.

Warner-titlerne Godzilla vs. Kong og Tom & Jerry står ifølge Ekkos oplysninger blot til at få premiere i henholdsvis seks og ti danske biografer. Så fra på torsdag vil Godzilla vs. Kong kun kunne ses i Valby Kino, Albertslund Biograferne, Lynge Drive In Bio, Løgstør Bio, KinoVino Nyborg og Ikast Bio.

Formand for Danske Biografer, Lars Werge, vil ikke sige meget konkret omkring den verserende konflikt. Hans forgænger på posten, Kim Pedersen, havde en mærkesag i biografernes holdback-periode, men den har øjensynligt svære kår i disse dage.

”Hvilke film der bliver vist hvor, er fuldstændigt op til den enkelte biograf. Det har vi fra Danske Biografers side ikke noget at bestemme i forhold til, og det må vi ikke have,” siger Lars Werge.

Film tjener penge i biograferne
Lars Werge er formand for en organisation, hvis medlemmer har været tvunget til at holde lukket de seneste fem måneder på grund af coronakrisen. Men selv om der 6. maj åbnes igen, er problemerne langt fra ovre.

– Du har tidligere sagt, at de gamle dage med et biografvindue på 122 dage var ved at være fortid. Hvordan ser du det nu, hvor vi faktisk står i det?

”Man kan sige, at streamingtjenesterne har medført forandringer på nogle af producenternes og distributørernes syn på det. Det havde vi forventet ville ske på et tidspunkt, men corona har været medvirkende årsag til, at det er gået hurtigt. Nu åbner biograferne og bliver en aktør igen. Og de film, der går godt i biograferne, tjener altså rigtig mange penge.”

– Hvad håber du selv på i forhold til biografvinduet?

”Hvis jeg har et håb, så er det, at vi i løbet af relativt kort tid kan genetablere en form for normalitet i en situation, hvor alle parter kan se, at det har kæmpestore fordele for dem, at filmene vises i biografen. Vi har været ude af spillet i fem måneder nu.”

Trailer: Godzilla vs. Kong

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko